Back to All Events

Uppsala Internationella Kortfilmsfestival


Sveriges enda renodlade kortfilmfestival och främsta arena för internationell kortfilm äger rum mellan den 22 och 28 oktober i år. 

Uppsala Internationella Kortfilmfestival har sedan starten 1982 etablerat sig som en av Europas viktigare kortfilmfestivaler. Uppsala Internationella Kortfilmfestival är som en av få festivaler i Europa erkänd av Academy of Motion Pictures Arts and Sciences vilket innebär att vinst av Uppsala Grand Prix i den Internationella tävlingen och Bästa svenska kortfilm gör filmerna nomineringsbara till en Oscarsnominering. Festivalen är dessutom ett av Uppsalas största internationella kulturevenemang. Den 37:e Uppsala Internationella Kortfilmfestival äger rum den 22-28 oktober 2018.

På kortfilmfestivalen visas varje år mer än 300 kortfilmer från hela världen i en rad olika sektioner – ny film i tävlan i den Internationella tävlingssektionen, svensk film i tävlan i den Svenska tävlingssektionen, nya internationella dokumentärer i International Docurama, film för barn och unga i Kortfilmfestivalen UNG, samt en rad specialprogram och retrospektiv. Deltagande i kortfilmfestivalen innebär för svenska filmer att de kvalificeras för nominering till en Guldbagge såväl som till en Oscar.

Uppsala Internationella Kortfilmfestival äger rum på fyra biografer i Uppsalas klassiska biokvarter, och skapar en mötesplats kring kortfilmen för publik, bransch och media. Festivalen gästas varje år av ett stort antal filmskapare och representanter för filmbranschen. Möten mellan filmskapare och publik är en viktig del av festivalen och filmskapare får diskutera sina filmer både vid visningarna och vid särskilda regissörsutfrågningar. Kortfilmfestivalen innebär också en rad fester, och festivalpuben är öppen varje kväll under festivalveckan.

Uppsala Internationella Kortfilmfestival drivs av en ideell förening, Kulturföreningen för Filmfestival i Uppsala, och är till stora delar beroende av offentliga bidrag samt av sponsring för att driva verksamheten. Festivalens huvudbidragsgivare är Uppsala Kommun, Svenska Filminstitutet, Landstinget i Uppsala län och Folkuniversitetet.

Läs mer på http://www.shortfilmfestival.com/

Earlier Event: October 16
Branschträff, Danmon/Soundware
Later Event: October 22
Monitor Roadshow Södra Sverige 2018