REPORTAGE: Framtiden för scenljus, Riksteatern

Frågan om framtiden för scenbelysning lockade över 90 deltagare till ett heldagsevent på Riksteatern den 12 mars. Huvudtemat var de nya EU-reglerna för belysning och behandlades med seminarium, workshop, panelsamtal och mingel med ljustillverkare. Samtalet berörde situationen för vår planet och vad våra val av belysning spelar för roll för planetens framtida klimat, men också hur det påverkar vår hälsa.

BRANSCHNYHET: Internationell förstärkning till Special-Elektronik

Sedan 1 april arbetar holländska Maarten van Slooten på Special-Elektronik. Maarten kommer närmast från Amsterdambaserade BeamSystems där han jobbade som projektledare inom rental och installation. Med tolv års erfarenhet inom branschen är Maarten ett viktigt tillskott till Special-Elektroniks växande säljavdelning, där han nu kan bistå med hög kompetens mot just uthyrningsmarknaden.

REPORTAGE: D&b Audiotechnik KSL, Waterfront, Stockholm

Knappt ett år efter att man introducerade serien SL Series genom det storskaliga ljudsystemet GSL lanserade tyska d&b audiotechnik på NAMM i år uppföljaren – KSL. Trots sin mer kompakta storlek uppger företaget att man inte tummat på den inre kapaciteten. Onsdagen den 6 mars bjöds därför branschen in till Waterfront i Stockholm av distributören Arva Trading och tillverkaren för en demonstration av tysk ingenjörskonst som skapat ett industrisurr.

UTE NU: Monitor 2-2019 (Ljus, Projicering & Digital Signage)

Hur bar Bright Group sig åt för att färdigställa sin prisbelönta visuella installation i Luleå Hockeys hemmaborg Coop Norrbotten Arena? Vad säger den nyligen implementerade 4DX-tekniken hos Nordisk Film Bio i Uppsala om framtidens bioupplevelser? Och vad ligger till grund för svenska Tobiis framgång med sin digital signage-förknippade eyetracking-lösning? Detta och mycket mer i 2019 års andra nummer av Monitor.

INTERVJU: Arne Nykänen, Luleå tekniska universitet

Luleå tekniska universitet och konsultfirman Tyréns vill ta arkitekternas modellbyggande till nästa nivå genom att låta beslutsfattare lyssna på hur rum låter innan byggnaderna står på plats. Med modern VR-teknik och mer ambitiös akustikmodellering bygger biträdande akustikprofessorn Arne Nykänen om teknik i ljudmotorer – från datorspel.

INTERVJU: Christoffer Hjalmarsson

Vi har sett honom skildra det svenska samhällets utsatta människors obarmhärtiga vardag i fjolårets SVT-serie 36 dagar på gatan. Christoffer Hjalmarsson är den prisbelönta fotografen som omfamnats av hela landet för sina gripande alster bakom kameran. Vi hade den stora äran att få prata med Christoffer om hans starka upplevelser under produktionens gång.