SAMMANDRAG: IBC 2017, del 3 – Panasonic & Arri

SAMMANDRAG: IBC 2017, del 3 – Panasonic & Arri

Årets IBC är avklarat och under våra två dagar på RAI i Amsterdam lyckades vi snappa upp en hel del intressanta släpp från flera av världens största tillverkare. I den tredje delen ur sammandraget avverkar vi Panasonic och Arri. 

Panasonic

Presenterad som en mockup på Cinegear tidigare i år, dök Panasonic EVA1 upp som en faktisk kamera på IBC (med ungefär 90 procent av arbetet klart). En av anledningarna till videokamerans existens är att man vill "brygga gapet mellan GH5 och VariCam LT, och då genom en kompakt maskin, bestyckad med 5.7K Super 35 mm-sensor, riktad till filmmakare." Och den känns riktigt lätt, med ett kamerahus på runt kilogrammet. Så, vilka andra kameror är det man konkurrerar med, med just denna giv? Sonys FS-serie och Canons C-serie, troligtvis.

Den mest pushade egenskapen hos videokameran var Dual Native ISO, som möjliggör alternering mellan kamerans ISO-nivåer 800 och 2 500 genom att klicka ned en spak, och sedan ett knapptryck. Smidigt. Även det inbyggda ND-filtret och den elektroniska stabiliseringen var trevliga tillskottet. Kameran förväntas skeppas i slutet på oktober, till ett pris på 7 290 euro. 

Ta en titt på klippet nedanför, innehållande det första inspelade EVA1-materialet.

Arri

Arri S360-C

LED-serien Skypanel, som tidigare bestått av ljuskällorna S30-C, S30-RP, S60-C, S60-RP och S120-C, får nu sällskap av den hittills största tillika ljusstarkaste panelen i arsenalen: S360-C. Med en yta sex gånger så stor som S60, är den dels kapabel att leverera ljus i en 105-graders strålvinkel, och kan kasta ljuset avsevärt längre än tidigare varianter. 

I drift konsumerar S360-C 1 500 watt och har en lumen-halt som stiger över 120 000. Här finns även inbyggd, trådlös DMX, samt möjlighet att justera färgtemperaturen från 2 800 till 10 000 Kelvin. Beträffande färg, täcker LED:en 85 procent utav Rec 2020:s färgrymd. Och panelerna, som är utbytbara, kan även producera en rad olika effekter. Priset är i dag inte fastställt. 

Ett kraftfullt huvud – som även hanterar fartfyllda inspelningsscenarier. 

Ett till intressant inslag var SRH-3 Remote Head, ett treaxlat och fullt stabiliserat system med användningsområden inräknande jib och steadicam. Huvudets vikt landar på nio kilogram, men är kapabelt att hantera en bärvikt upp till 30 kg. Rör det sig om mer fartfyllda inspelningsscenarier, exempelvis en biljakt, pallar den – tack vare drivmotorerna – av kraftiga vridmoment om 50 kg. Manövrering sköts trådlöst via en kontrollpanel, som även är kompatibel med Arris Master Grips. 

Arris FSND-filter fanns på plats i montern. Klicka här för att komma till produktnyheten. 

Det fullständiga reportaget från IBC 2017 dyker upp i novembernumret av Monitor. 

INDUSTRY OPINION: "Vi borde röra oss mot – inte ifrån IP"

INDUSTRY OPINION: "Vi borde röra oss mot – inte ifrån IP"

PRODUKTNYHET: Tamron släpper ny telezoom

PRODUKTNYHET: Tamron släpper ny telezoom