UTE NU: Monitor December (3D-grafik)

UTE NU: Monitor December (3D-grafik)

Hur gick man tillväga i arbetet med årets SVT-julkalender, Jakten på tidskristallen? Och vad döljer sig mer hos den prisbelönta brittiska studion Aardman, som ligger bakom succéfilmerna om Wallace och Gromit? Allt detta och mer i Monitors decembernummer. 

I detta nummer...

REPORTAGE: FRONTPROJEKTION

4_flying.jpg

"Årets julkalender på SVT har gjorts med ny teknik – eller kanske nygammal teknik. I stället för green-screen är bakgrunden inlagd från början – med frontprojektion. Men som med all teknik finns för- och nackdelar. Vi träffade Jakten på tidskristallens regissör Oskar Mellander och DOP:n Andrés Rignell som tog oss på en resa genom produktionen och dess utmaningar." – Kent Moorhead

 

REPORTAGE: AARDMAN STUDIOS

WeWait_Press_1.jpg

"Deras animerade filmer tycks appellera till folk i alla åldrar. Nu är brittiska Aardman Studios på gång med en ny storfilm kallad Early Man. Och samtidigt har man gett sig in i VR med en upplevelse som handlar om syriska flyktingar." – Michael Dee

 

REPORTAGE: AVALANCHE STUDIOS

AVA006.jpg

"Linus Blomberg och Christofer Sundberg hade sina egna visioner när det kom till spel. Medan Christofer ville bygga ett spel fullt av action där du hoppar ut från ett flygplan vilt skjutande, var Linus vision att bygga en spelmotor som gjorde att man kunde skapa i det närmaste oändliga världar. Dessa visioner skulle visa sig matcha varandra väldigt bra." – Peter Fredberg

 

REPORTAGE: MINALIMA

porträtt2.jpg

"Namnet MinaLima är tämligen okänt för de flesta men det finns vid det här laget knappast någon människa på planeten som inte har stött på deras arbete. Den Londonbaserade byrån har designat rekvisita och grafik till samtliga Harry Potter-filmer, inkluderat J. K. Rowlings uppföljningsserie, Fantastic Beasts and Where To Find Them. Och numera har de egen butik också, The House of MinaLima." – Michael Dee

 

TEST: SONY PXW-FS7 II

07_JN18789c.jpg

"Sony har uppdaterat sin succékamera PXW-FS7 version ett till version två. Kameran som många tycker var bra har blivit bättre. Två stora nyheter kommer med PXW-FS7 II. Det ena är objektivlåset. Sony E-fattningen, som i dag finns på allt fler professionella filmkameror, är egentligen byggd för små stillbildskameror och har därför inte samma fixerande fäste som kan krävas för filmkameror. Men på Sony PXW-FS7 II har problemet lösts med ett objektivlås. Den andra stora nyheten är det elektroniska variabla ND-filtret. Vi tar kameran på en testrunda." – Jonas Nimmersjö

Som vanligt inkluderar vi också produkt- och branschnyheter i varje nummer av Monitor.

Nästa nummer av Monitor kommer ut den 27 december, då med tema ljud. 

REPORTAGE: Thomas Ahlén AB (lagring)

REPORTAGE: Thomas Ahlén AB (lagring)

PRODUKTNYHET: Kramer har ny matrislösning i sortimentet

PRODUKTNYHET: Kramer har ny matrislösning i sortimentet