UTE NU: Monitor Januari (Ljud)

UTE NU: Monitor Januari (Ljud)

Ljuddesign, ljudeffekter, VR-ljud och ljudinstallation – allt detta har hamnat under luppen i 2018 års första nummer av Monitor.

Här kan du träffa den erfarne ljudteknikern Henric Andersson från Enric Production, ljudeffektexperterna på Pro Sound Effects, den kreativa ljudbyrån 1.618 Digital och personerna bakom Kungliga musikhögskolans nya högtalarsystem. Dessutom får tre av Sveriges vassaste colorister säga sitt om Blackmagic Designs Resolve, följt av ett test av HEDD Audios Type 20.

I detta nummer...

Enric Production.JPG

REPORTAGE: MED LÅDA PÅ MAGEN

"På senare år har storproduktioner som Dancer in the Dark och En man som heter Ove hittat in hos Enric Productions. Vi träffar ljudteknikern Henric Andersson för en titt på hans arbetsmiljö och får en insikt i hans arbetsmetoder." – Peter Fredberg

 

KMH.jpg

REPORTAGE: NYTT LJUD PÅ KUNGLIGA MUSIKHÖGSKOLAN

"Kungliga musikhögskolans tre konsertlokaler har fått ett nytt högtalarsystem. Det började sommaren 2016 då man flyttade in i sina nya lokaler. Erik Metall, ljudtekniker med huvudansvar för liveljud på Kungliga Musikhögskolan, fick då uppdraget att lösa en upphandling på högtalarsystem för tre konsertsalar. Konsertsalarna har sina ideala användningsområden, men systemet ska vara flexibelt och anpassningsbart." – Jonas Nimmersjö

1681 Digital.jpg

REPORTAGE: ARBETE I TRE LJUDDIMENSIONER

"Det är allt fler spelare som beger sig in i Virtual Reality, Augmented Reality och immersive media och det första de flesta tänker på är det visuella. Ljud är dock ett viktigt element i det hela och den Londonbaserade byrån 1.618 Digital har snabbt blivit omtalad inom detta." – Michael Dee

Pro Sound Effects.png

REPORTAGE: LJUDEFFEKTER PÅ TOPPNIVÅ

"När de stora bolagen BBC, CBS, Vice och Google behöver ljudeffekter vänder de sig till Pro Sound Effects i Brooklyn, New York. Vi kontaktade chefen och grundaren Douglas Price för en inblick i verksamheten och hur man bland annat gick till väga för att samla branschlegenden Mark Manginis verk i sitt bibliotek." – Michael Dee

Colorister.jpg

INTERVJU: FRÅN KYLAN TILL COLORISTENS VARMASTE FÄRGER

"När australienska Blackmagic Design köpte DaVincis flaggskepp Resolve för åtta år sedan drog man proppen ur både prislapp och beryktad kvalitet. Från en natt till en annan gick plattformen från svindyrt färgverktyg till var mans egendom via ett besök på Blackmagics sajt. Strategin var att köpa envälde och öppna vägar till hårdvaruförsäljning. Nu byter svenska posthuset Chimney sin huvudkostym till Resolve – och med det har programmet på allvar tagit sig tillbaka till finrummet." – Jonatan Kruse

HEDD.jpg

TEST: HEDD AUDIO TYPE 20

"Med stor behållning testade vi den nya men erfarna högtalartillverkaren HEDD:s Type 07 förra året och följer nu upp med kompakta trevägsmodellen Type 20 med höga förväntningar. Levererar man samma höga kvalitet? Och varför finns det en plugin till en analog högtalare?" – Johannes Oscarsson

BRANSCHNYHET: d&b audiotechnik utser ny Chief Financial Officer

BRANSCHNYHET: d&b audiotechnik utser ny Chief Financial Officer

BRANSCHNYHET. Broadcast Solutions förvärvar Media Online

BRANSCHNYHET. Broadcast Solutions förvärvar Media Online