INTERVJU: Nikolai Petef, Sennheiser

INTERVJU: Nikolai Petef, Sennheiser

Mötesrummen förändras och ställer hårdare krav på tekniken

Text: Peter Fredberg
Foto: Sennheiser

Publicerades ursprungligen i nr 05-17

I dag när mötes- och konferensmiljöer förändrats till det mindre och blivit mer flexibla ställs också krav på att tekniken ska följa samma mönster. Hur har Sennheiser arbetat för att bemöta dessa? Vi ställer frågan till Nikolai Petef, säljansvarig för Sennheiser Business Communication i Sverige.

Dr. Fritz Sennheiser grundade Laboratorium Wennebostel, eller kort och gott Labor W 1945, där de producerade rörvoltmetrar. 1947 utvecklar de sin första mikrofon, DM 2. 2012 startar den nya avdelningen Sennheiser Business Communication med inriktning på mötes- och konferenslösningar.

– Tanken är att sätta ihop kompletta lösningar, så vi har tagit till oss vad slutkunden önskar: ett enkelt mötesrum med riktigt bra ljud. Produkten ska vara enkel att hantera och den ska dessutom se bra ut, en nog så viktigt detalj i dag, säger Nikolai Petef som är säljansvarig för Business Communication i Sverige.

Att kommunicera med omvärlden

Nikolai Petef, säljansvarig för Sennheiser Business Communication i Sverige.

När ett företag eller en organisation lägger pengar på att installera ett nytt konferensrum, då är tanken att det skall användas så mycket och så effektivt som möjligt.

– Alla pratar om Unified Communication i dag, alltså att kommunicera med omvärlden över någon form av nätverk. När du börjar planera ditt mötesrum måste du komma ihåg att så gott som alla mötesrum måste ha möjlighet för distansmöten. Även om ni inte planerar att ha det till att börja med, så tänk ett par år in i framtiden och se hur era behov kan ha utvecklats.

När du har ett distansmöte med en utomstående part, så är det viktigt att göra ett gott intryck för att på bästa sätt representera ditt företag eller organisation. Om du själv sänder ett dåligt ljud kan du i värsta fall snabbt göra motparten irriterad och ge dig själv ett oproffsigt intryck. Det gäller både i distansmöten och vid presentationer. Vem har inte blivit förargad över en presentatör som säger sig inte behöva en mikrofon vid sitt framförande? Sedan sitter du där som åhörare och måste anstränga dig till det yttersta för att uppfatta vad som sägs. Eller när du i ett webbmöte försöker tala och hör dig själv som ett eko, då är det i allmänhet din motpart som har ett dåligt ljudsystem utan korrekt ekoutsläckning (AEC).

Vad är då AEC och varför är den viktig för att över huvud taget kunna kommunicera på ett vettigt sätt från konferensrummet med en extern part? 

– Ett bra exempel är den här intervjun, här får jag in ett jobbigt eko. Det är för att mitt tal går ut i din högtalare, sedan in i din mikrofon och då får jag tillbaka min egen röst som ett eko. AEC-tekniken hjälper till att lösa det problemet.

Vilken utrustning ska man inte snåla med?

– Allt handlar om att försäkra dig om att ljudet du levererar är lika proffsigt som din verksamhet i övrigt. Många lägger mycket pengar på bildtekniken. Visst är det underbart att ha en fin bild på din motpart när du sitter på konferens, men det är kanske inte det viktigaste. Det beror naturligtvis på vad du gör. Ska du visa produkter är det självklart viktigt med bild. Vanligtvis är budskapsbäraren ljudet, och haltar det hjälper inga högupplösta bilder i världen. Därför skall du i ett tidigt skede i planeringen av det nya konferensrummet, förutom att tänka lite på akustiken, välja ljudutrustning av bästa kvalitet. Se till att skaffa bra mikrofoner som tar upp så lite av rumsakustiken som möjligt, och som kan återge tal rent och snyggt. Det kan göras en lång lista på vad en mikrofon inte ska göra. Den ska till exempel inte ta upp bakgrundsbuller, bordsslammer och inte ha ett högt egenbrus. Vad den däremot ska ha är en jämn frekvens- och fasgång.

Välj mikrofon med omsorg

Att välja en bra mikrofon är en relativt liten kostnad i de flesta ljudsystem, och väljer du mikrofon med omsorg kan slutresultatet bli ett avsevärt bättre ljud. Utrustningen ska dessutom vara så rolig och enkel som möjlig att använda, så att alla på företaget med glädje och utan stress kan vara värd för ett distansmöte.

– Under åren jag designat ljudsystem så har jag mött många som uttryckt att bra ljud är någonting svårt och mystiskt. Men när personen i fråga väl får testa två olika högtalare och två olika mikrofoner så har de flesta på mycket kort tid uttryckt en väldigt klar uppfattning om vad de upplever låter bra och vad som låter sämre. Hörseln är ett av vårt mest känsliga organ, så lita på det.

Små och flexibla mötesrum blir allt vanligare, vilket ställer krav på att tekniken ska vara både diskret och mobil.

Nyckelfärdiga paketlösningar

Det unika med SL Ceiling Mic är att i stället för att leverera utsignal från ett antal fasta fokuspunkter, så formar den helt dynamiskt en enda beam mot den som talar.

När du ska skapa ett konferensrum för distansmöte behöver du högtalare, mikrofoner, ekoutsläckning, matrismixer, styrsystem och uppkopplingsmöjligheter. Traditionellt så har du varit tvungen att välja mellan tre till fem olika tillverkare som ska leverera all teknik som behövs. Börjar du dessutom från scratch så ska du hitta en kunnig tekniker som ska rita upp, designa, rigga och programmera ihop allt och få det att synka. Arbetet kan ta flera dagar och kan sluta med en överraskande stor faktura.  Tyvärr blir många sådana installationer ofta krångliga för slutkunden att hantera, vilket kan resultera i att man inte använder tekniken lika mycket som man tänkt från början.

– Därför har Sennheiser skapat TeamConnect-serien som består av nyckelfärdiga paketlösningar med de bästa komponenterna, skapade för bra, enkla och stressfria möten. Vi har i dag fem varianter i serien för olika storlekar av konferensrum och de är enormt uppskattade. Systemen kostar 60 000 till 70 000 kronor. Komponenterna är de bästa och installationen blir snabb och enkel och slutresultatet blir mycket bra.

SpeechLine Ceiling Mic

En ny produkt i TeamConnect-systemet är SpeechLine Ceiling Mic. Micken har automatisk beamforming och är konstruerad som en takplatta och kan döljas i taket.

– Som andra array-mikrofoner med beamforming-teknik har SL Ceiling Mic ett stort antal mikrofonkapslar som samverkar för att ta upp ljudet i en viss riktning. Det unika med SL Ceiling Mic är att i stället för att leverera utsignal från ett antal fasta fokuspunkter, så formar den helt dynamiskt en enda beam mot den som talar. Det gör att den inte behöver efterföljas av en automatmixer/DSP, utan levererar en mikrofonsignal som kan kopplas till vilken mikrofoningång som helst. Här är alltså en mikrofon som automatiskt riktar in sig på den som talar. Och den är snabb, riktigt snabb. Man är därmed fri att möblera och röra sig i rummet utan omkonfiguration, vilket är en väsentlig skillnad mot liknande produkter. Den klarar att täcka hela 60 kvadratmeter och det låter fortfarande som att mikrofonen står på bordet framför den som talar.

– Jag har sålt mikrofoner i många år och jag trodde inte jag skulle få uppleva en sådan utveckling på mikrofonsidan. Det är knappt jag tror på det själv. Om du tar vår kanske bästa shotgun-mikrofon 8070 eller någonting liknande och har en B-ljudkille med bom som står på bordet och bommar övermänskligt snabbt, då närmar du dig SL Ceiling Mic. Kanske. Dessutom är konfigurationen näst intill obefintlig. Många företag är väldigt intresserade av den här tekniken då de vill ha bästa möjliga ljud, men samtidigt ha ett så rent konferensrum som möjligt utan kablar och annan synlig teknik.

Mobilitet och flexibilitet

Små och medelstora flexibla mötesrum, så kallade Huddle Rooms, är trendigt i dag. Rummen ska vara inspirerande, kanske ha flexibel möblering, och man kanske sitter utspritt vid flera bord. I dessa rum ska tekniken ofta vara både diskret och mobil. Det ställer även stora krav på att hitta rätt utrustning för ljudupptagningen.

TC-W är en ljudanläggning med mikrofon, högtalare och uppkopplingsmöjligheter samlat i en batteridriven puck.

– TC-W är en komplett ljudanläggning med mikrofon, högtalare och uppkopplingsmöjligheter samlat i en liten batteridriven puck. Systemet består av fyra små puckar, som du smidigt ställer ut på borden. Du behöver bara lyfta dem ur väskan, så startar de automatiskt och kopplar upp sig mot varandra i ett krypterat DECT-nätverk. Sen är det bara att välja hur du vill koppla upp dig. Vill du använda Skype på din laptop, inga problem, koppla bara in USB-kabeln mellan dator och TC-W och starta ditt webbmöte. TC-W fungerar som ditt headset skulle gjort på ditt kontor, men för alla i ett stort konferensrum. Vill du ringa upp någon med mobiltelefon så kan du göra det med antingen Bluetooth eller minitele, eller så kan du koppla upp via en vanlig bordstelefon. Dela enkelt systemet mellan rum och personer. Dessutom är det så snyggt och enkelt att folk bara vill använda det. Det finns en mute-knapp och en volymknapp och så får du ladda utrustningen ibland, det är så enkelt att alla klarar av att hantera det. Systemet finns från cirka 20 000 kr, så det hamnar i en attraktiv mellanprisklass, som är väldigt efterfrågad i dag.

Wi-Fi och BYOD (Bring Your Own Device)

Var ni på Monitor Expo och undrade varför folk gick i cirklar med sina mobiler i utställningssalen? Det berodde på att föreläsningarna från seminariesalen streamades med Sennheisers Mobile Connect-system.

Med MobileConnect, en lösning för realtidsströmmat ljud över Wi-Fi, har man tagit fram ett hörsel-tekniskt hjälpmedel som exempelvis universitet använt sig av till ett stort antal föreläsningssalar.

– Genom att implementera streaming på skolans nätverk så kan var och en lyssna på lektionen i sin egen mobiltelefon. I stället för att spendera mycket resurser på inkoppling av ett traditionellt hörselhjälpmedelssystem i varje klassrum så gör man en enda installation i rackskåpet till hela skolan.

Besökte ni Monitor Expo 2016 och undrade varför flera av besökarna gick runt i cirklar med sina mobiltelefoner i utställningssalen så berodde det på att föreläsningarna från seminariesalen streamades med denna lösning.

Mer trådlöst

Sennheiser erbjuder i dag trådlösa mikrofonsystem för små och större evenemang. För installationer har traditionellt sett mikrofonsystem designade för livemusik och broadcast använts, till exempel Evolution-serien.

– Nu har vi för första gången utvecklat ett trådlöst mikrofonsystem, kompromisslöst skapat för tal och presentation. Vi använder i dessa sammanhang ett unikt frekvensband på 1 900 MHz som är framtidssäkert. Viktiga funktioner hos företag och i utbildningsmiljöer är kryptering, automatisk konfigurering och en smidig hantering som är anpassad för att förenkla vardagen för AV-teknikern. Systemet heter SpeechLine Digital Wireless med den tillhörande servermjukvaran Control Cockpit, som erbjuder ett intuitivt och enkelt sätt att både driftsätta och övervaka ett stort antal mikrofonsystem för dagligt bruk.

Mobil och trådlös ljudanläggning

En annan produkt är LSP 500PRO, en trådlös och mobil ljudanläggning för konferens och event.

– Vi plockade ihop allt som behövs, trådlösa mikrofoner, mixer, kompressor, musikspelare, Bluetooth-uppkoppling och möjligheten att kunna mixa från kundens vanliga dator eller iPad. Allting finns med och är helt batteridrivet. Produkten ser ut som en PA-låda, men skapad med en konferensvärd eller värdinna i tanken. Kunden investerar i en enda komponent och kan välja att köpa fler i efterhand, då de fungerar smidigt tillsammans. Det är lite som tanken bakom Sonos, fast för konferenshotellet. De första som köpte in systemet var Kungahuset, den andra var Regeringskansliet och sedan ser vi församlingar, hotell, skolor, presentatörer och företag som uppskattar att äga en egen, smidig och mobil ljudanläggning. Produkten är perfekt för de som hellre tar en extra kopp kaffe än tejpar kabel och kopplar kontakter.  Det är väldigt kul att möta kunder som får en aha-upplevelse av våra nya system. Många gånger föreställer man sig mötessystemet som dyrt och komplicerat och där man kanske inte vågar hantera utrustningen själv. Glädjande nog kan man numera ofta i stället få höra ett utdraget ”wow!” när de upplever hur bra och enkelt modern mötesteknik kan fungera. Då är det extra kul att jobba på Sennheiser, avslutar Nikolai.

BRANSCHNYHET: Anställda och styrelseordförande investerar i Intinor AB

BRANSCHNYHET: Anställda och styrelseordförande investerar i Intinor AB

BRANSCHNYHET: Lawo anställer ny Sales Director till franska kontoret

BRANSCHNYHET: Lawo anställer ny Sales Director till franska kontoret