REPORTAGE: The Hawk

REPORTAGE: The Hawk

För sändning i flykten

Text & foto: Jonas Nimmersjö

Företaget Best Broadcast Hire, BBH, har live-tv-produktion i sitt DNA. Företaget grundades i Sverige och har idag filialer i Sverige, Danmark, Ukraina, Georgien, Grekland, Dubai och i USA. I mitten av februari gjorde de en Sverigeturné med sin nya OB-buss, The Hawk. Bussen är registrerad i Sverige med skylten HAWK men har sin hemmabas i Danmark. Monitor fick möjlighet till en privatvisning av bussen dagen innan turnén i Stockholm skulle ägt rum.

Vad är det som gör The Hawk så speciell? Inte är det att bilen, bussen, en Ford F550 XL, inte fanns i danska bilregistrets datorer och därför inte gick att registrera i Danmark. Inte heller är det utseendet, som skiljer sig en del från de OB-bussar vi är vana vid i Sverige, med den stora motorn fram som ger bussen ett mäktigt intryck. Och inte är det alla fönster.

Bussen ser ut som en blandning av en traditionell skolbuss från USA och en lyxig husbil. Det som gör denna OB-buss speciell är möjligheten att sända live medan bussen kör, och det utan att kringgå trafikregler och bälteskrav. The Hawk är registrerad för åtta passagerare plus förare. När bussen står stilla ryms fler i bussen.

Det går att ha personal sittande vid kontroller, samt programledare och gäster sittande i studion, samtliga med säkerhetsbälten då bussen kör och sänder live. Är bussen parkerad ryms det tolv personer i den utan att det blir trångt.

Klar på fem minuter

Inne i bussen kan man ha två Panasonic 130-kameror. Mixerbordet är en Panasonic AV-HS6000 2 M/E -switcher. Till detta kan man koppla två Sony FS7 med 5Ghz trådlös länk till bussen. Bussen sänder live i HD1080i eller 720p med Aviwest 3/4G och kan sända och producera tv i upp till tre timmar utan att koppla upp sig på något elnät.
– Vi kan vara ”up and running” på väldigt kort tid, max fem minuter, säger Anders Francke, försäljningschef på BBH. Det går att förbereda produktionen medan vi är på väg. Ett exempel är också att man snabbt kan byta location i en och samma produktion vilket innebär ett högre produktionsvärde.

Under ideala förhållanden kopplas trefas x16A-ström till bussen, men finns inte det så räcker det med ett vanligt 220-uttag för att fortsätta sända, berättar Anders.

I kontrollrummet i The Hawk finns Panasonic-mixern, kamerakontroller och ljudbord. I taket hänger rör för att enkelt konfigurera ljus och positioner för fjärrkamerorna efter önskemål.

Tv-produktion i blodet

Att företaget BBH arbetar med tv-produktion och tv-teknik beror på tre saker, menar Anders Francke. Dels har samtliga medarbetare, och företaget i sig, tv-produktion i sitt DNA. De är praktiskt taget födda in i det. Dels tycker alla att det är kul att jobba med tv-produktion och teknik, och dels uppskattar de samarbetet i branschen då det är ett partnerskap mellan olika produktionsbolag, mellan beställare, projektledning och teknik. Alla gör jobbet tillsammans. Best Broadcast Hire har länge arbetat med uthyrning av teknik för olika typer av produktioner. De hyr ut kamera-kit och streaming-kit för livesändning. De har OB-bussar, mer traditionella än The Hawk, och Flight-packs, det vill säga portabla kontrollrum och för provisoriska multikamera-livesändningar.

Agenturer

Vi är med i många sammanhang och anlitas för sport, vid företagsevent eller business-to-business-sändningar.
— Anders Francke

Anders Francke berättar att BBH även har agenturer för olika produkter och märken. Deras stora märken är Aviwest (3G/4G, mobila upplänk-system) samt Nila LED-armaturer. Nila LED-armaturer är kraftiga som är tänkta att ersätta HMI-armaturer vid filminspelning eller på fasta installationer som idrottsarenor. Inne i lokalerna vid Värtahamnen fick vi se styrkan hos en ny armatur från Nila. Den har en ljusstyrka som motsvarar en 2500W HMI men använder bara 800W.

Tv för alla

BBH:s manager Oskar Pantzar och säljchef Anders Francke framför den mångsidiga och teknikspäckade OB-bussen The Hawk.

Best Brodcast Hiring tror att The Hawk är den perfekta produktionsenheten för multikamera-sändningar på Facebook Live eller liknande live-sändning via nätet. Men det är också en OB-buss för traditionella tv-bolag, som sändningsbuss vid mindre produktioner. Bussen klarar fler kameror och videokällor än de fyra som ingår i standardkonfigurationen. Men The Hawk är också ett komplement till tv-bolagen vid större produktioner. Sättet att se på TV förändras och sättet att göra tv förändras. Vem som helst kan producera live-tv och sända på nätet i dag. Här tror man att The Hawk kan komma till nytta.

– Vi är med i många sammanhang och anlitas för sport, vid företagsevent eller business-to-business-sändningar, berättar Anders. Av det som hittills är skarpa produktioner är det mesta i Danmark, än så länge då den är ganska ny som enhet hos oss. De produktioner vi kan nämna är Tinderbox-festivalen, Lukas Grahams förproduktion till konsert, Miss Copenhagen, MØ, Roskilde-festivalen, triathon-tävlingen Challenge Denmark, marknadseventet CPH Transform för nya digitala plattformar/trender. Alla dessa live-produktioner har live-strömmats i till olika plattformar så som Facebook Live, YouTube, med flera.

Kan hyras ut ”torr”

Anders säger att de företag, föreningar eller organisationer som vill sända live inte behöver ha någon kunskap om hur man producerar tv eller sänder live. BBH kan vara projektledare, producenter och teknikpersonal för företagens och föreningarnas webbsändningar. Den som hyr utrustning av BBH kan hyra den ”torr”, det vill säga utan personal där kunden själv ansvarar för bemanning, eller med ett komplett produktionsteam.

Alla produktioner har sina egna krav och BBH har erfarenhet av både stora och små produktioner. Något som också gör The Hawk till en idealisk OB-buss för event är den stora tv-skärmen på höger sida av bussen som är vänd utåt. Är bussen parkerad i och sänder från ett festivalområde kan besökare och gäster som rör sig i området se sändningen och höra ljudet utanför bussen. I dessa sammanhang är utseendet, en stor svart Ford F550, också ett plus.

Stockholmsturnén som skulle varit dagen efter vårt besök blev inte av på grund av snöoväder. Vid skrivande stund berättar Anders Francke att de planerar ha den i mitten av mars i stället.

Fakta - The Hawk

TYP OB-buss/studiobuss
SÄNDNING livesändning med Aviwest 3G/4G
MIXER Panasonic AV-HS6000 2 M/E
KAMEROR 2x SONY FS7 (trådlös, 5Ghz) och 2x Panasonic 130 fjärrstyrd kamera
ÖVRIG TEKNIK Riedel Intercom och ljudutrustning
DRIFTTID MED BATTERIER 3 timmars livesändning
STRÖM 3 x 16A
FORDON Ford F550 XL, godkänd för åtta passagerare + förare.
LÄNGD 10 meter
BREDD 2,5 meter
HÖJD 3,7 meter
VIKT 9 ton

PRODUKTNYHET: AJA introducerar konverteraren 12GM

PRODUKTNYHET: AJA introducerar konverteraren 12GM

REPORTAGE: Teletech

REPORTAGE: Teletech