INDUSTRY OPINION: Joakim Abrahamsson, NEC

INDUSTRY OPINION: Joakim Abrahamsson, NEC

"Tillräckligt bra är inte bra nog"

Det kan bli dyrt att försöka hålla nere kostnaderna när man ska köpa in ny kontorsutrustning. Här är några anledningar till varför det i längden är billigare att investera i det lilla extra.  

Text: Joakim Abrahamsson, Channel Sales Manager, NEC Display Solutions

Foto: Rawpixel.com

Att som chef på ett teknikföretag ge rådet att organisationer bör köpa in dyrare digitala lösningar än vad som anses vara standard kan så klart uppfattas som ett försök att tjäna mer pengar. Med det sagt vill jag ändå sticka ut hakan och påstå att teknikbranschen gör fel i att alltid rekommendera det billigaste alternativet.

Om vi alltid utgår från att priset är det avgörande kriteriet så säljer vi en hel del utrustning som inte lämpar sig för kontorsbruk. Det leder i sin tur till att de anställda spenderar flera timmar varje dag framför skärmar som egentligen bör användas betydligt mindre vare sig det gäller traditionella kontorsskärmar eller storformatsskärmar i mötesrummen. Vi gör faktiskt våra kunder en tjänst när vi insisterar på att det billigaste alternativet i längden leder till högre kostnader, både för underhåll och genom påverkan på deras anställdas hälsa. 

Ergonomi är lönsamt 

Låga inköpskostnader betyder oftast mer ojämn drift, mindre flexibilitet och mer frekventa byten. Besparingarna vid inköpet jämnas ofta ut när produkten inte fungerar som kunden har förväntat sig. Enligt Arbetsmiljöverket är det viktigt med utrustningens utformning, placering och användning till exempel av en kontorsskärm på skrivbordet för att undvika besvär och ohälsa. Eftersom datorarbete innebär mycket stillasittande är det viktigt med bekväma och justerbara möbler och bildskärmar. Produkter med god ergonomi kommer därför höja dina anställdas produktivitet och förbättra deras hälsa, vilket är lönsamt för dig som arbetsgivare på lång sikt. 

Gå inte raka vägen till migrän 

I de flesta organisationer är friska och nöjda anställda en förutsättning för att nå uppsatta mål och önskade resultat. Motivation och smarta arbetsverktyg är synonymt med högre kvalitet och effektivitet. Korttidssjukdomar kommer som en följd av sliten personal med nedsatt immunförsvar. Huvudvärk behöver inte bero på dålig inomhusluft, utan kan lika gärna bero på felkalibrerade bildskärmar. Kombinationen leder till trötta ögon samt slitna nackar och skuldror. Ju äldre man är desto snabbare kommer symptomen. Individuell ergonomisk utrustning garanterar nästan istället det motsatta – mindre belastning, ökad trivsel och högre kvalitet på det utförda arbetet.  

Smarta val för ”alla” 

Displaylösningar i medelprisklassen eller högre har funktioner som ger bättre trivsel och effektivitet. Både bildkvaliteten, ljusstyrkan och kontrasten behöver vara bra. Upplösningen behöver anpassas till den programvara som används, särskilt i verksamheter som använder egenutvecklad kärnprogramvara, exempelvis flera av bankernas operativsystem som är i 5:4-format. Det är också fördelaktigt om skärmen lätt kan justeras och roteras för att passa ens arbetsställning. En bra betraktningsvinkel gör att fler kan arbeta tillsammans och nyttja en flerskärmslösning.

Alltid redo 

Ur ett operativt perspektiv bör utrustningen alltid fungera och helst drivas genom nätverk. Det ger mest fördelaktiga ägandekostnader och är bra ur ett miljöperspektiv eftersom det minskar behovet av reparationer och utbyten, samt att det kommer med lägre energiförbrukning.  

Tar man hänsyn till alla dessa faktorer kan det bli riktigt dyrt att försöka spara. För den som vill vara ekonomisk på riktigt är det viktigt att komma ihåg – bra kvalitet blir billigare i längden.

Joakim Abrahamsson, NEC

Joakim Abrahamsson, NEC

 
REPORTAGE: VR & 3D på museer

REPORTAGE: VR & 3D på museer

BRANSCHNYHET: Klotz anställer till försäljningsteamet

BRANSCHNYHET: Klotz anställer till försäljningsteamet