INTERVJU: Trond Solvold, Dataton

INTERVJU: Trond Solvold, Dataton

Dataton och LG sätter rekord i Dubai

Nu är det klart: 820 OLED-displayer från LG och ett nav bestående av multiskärmssystem, mediaspelare samt ett mjukvarubaserat kontrollsystem från Dataton i världens största galleria. Tillsammans bildar de världens största videovägg – och sätter rekord i tre kategorier. 
– En helt galen känsla när du står framför väggen, säger Datatons Trond Solvold. 

I Dubai Mall, till ytan sett världens största galleria med över tusen butiker och 80 miljoner årliga besökare har en gigantisk displayvägg nyligen invigts ovanför Dubai Aquarium & Underwater Zoos huvudtank. Ett vågformat mosaikbräde med 1,7 miljarder pixlar spridda över 820 OLED-displayer. 50 meter bred och 14 meter hög täcker videoväggen en totalyta på 700 kvadratmeter. Inte mindre än tre Guinness-rekord innehas i kategorierna Largest OLED ScreenHighest Resolution video wall och Largest high-definition video wall. Bakom vad man beskriver som en attraktion i sig finns svenska Dataton.

Det som driver det högupplösta materialet bakom kulisserna är en trio bestående av Datatons multiskärmssystem Watchout, det mjukvarubaserade kontrollsystemet Watchnet och slutligen 52 exemplar av mediaspelaren Watchpax4. Spelarna, som utgör själva navet i installationen, distribuerar var och en innehåll till 16 av de 820 skärmarna. Tillsammans utgör systemet en skalbar lösning, skräddarsydd för en installation av detta slag. Inte ens företagets egen Sales Director, Trond Solvold, kan likna känslan av att stå mitt emot videoväggen. 
– Det är så galet att man inte fattar det. Dels för att väggen är vågformad men också för att den är så stor så när du står framför den är ytterkanterna utanför ditt synfält.

Tydligt framtidstänk under hela processen

En storskalig installation i all ära, men vad som gör detta unikt är enligt Trond skalbarheten och möjligheter att addera nya features vilket indikerar på ett tydligt framtidstänk i valet av teknik.
– Watchout-systemets skalbarhet och extrema flexibilitet gör installationen särskiljande. Det spelar ingen roll om det är två eller 820 displayer som ska styras, principen är den samma. Finns det senare en önskan att uppgradera rekordväggen till 4K är det bara att addera fler exemplar av Watchpax4. Utmaningarna för det här projektet ligger snarare i skapande av innehåll, rendering och distribution i nätverket. Strömförsörjningen, finkornig sand i luften och avståndet till Dubai har också varit utmaningar.

Vägen till målet har pågått under ett års tid och under resans gång har mediaspelarna, som är helt nylanserade, genomgått rigorösa testkörningar hemma i Linköping innan de skickades till gallerian i Dubai.
– Även LG:s OLED-skärmar och scalers var helt nya så vi har haft mycket kontakt med LG under processen. Tack vare bra teamwork har det här gått utmärkt. Att vi kan klara detta med en helt ny produkt visar att vår produktdesign håller riktig topp-kvalité.

Vad återstår nu när installationen är överlämnad och driftsatt?
– Det här är en installation som i princip aldrig blir klar. För det första ska vi genom lokala partners supporta en installation som ligger ganska långt från vår hemmabas. Till detta får vi god hjälp av vår distributör ProLab och vår integratör Digicomm som gör ett kanonjobb.
– För det andra fortsätter arbetet med att optimera produktionen och distributionen av det högupplösta materialet. Börjar man räkna pixlar blir det komplicerat och det krävs en eftertanke innan man till exempel ändrar upplösning. Att rendera en 20-sekunders film kan ta upp till tre dagar. Sedan skall filmen distribueras i nätverket och spelas i full synk. Vi har arbetat fram verktyg för våra lokala partners att nyttja som underlättar arbetsflödet om exempelvis Tesla eller något annat företag vill hyra in sig på den stora skärmen.

Hur har responsen varit från branschen?
– Det är så pass nytt men vi har fått glada tillrop från kunder och branschkollegor, förstås. En och annan konkurrent börjar kanske svettas lite. Att vi har lyckats få ihop alla komponenter som vi ansvarar för har verkligen haft en positiv inverkan på oss som företag. 

Trond Solvold, Sales Director, Dataton.

 
PRODUKTNYHET: Hasselblad X1D Field Kit

PRODUKTNYHET: Hasselblad X1D Field Kit

PRODUKTNYHET: Nya utrustningsvagnar från Magliner

PRODUKTNYHET: Nya utrustningsvagnar från Magliner