TEST: Panasonic Lumix GH5

TEST: Panasonic Lumix GH5

Bästa systemkameran för video?

Text & foto: Jonas Nimmersjö

Publicerades ursprungligen i Monitor 7/8 2017

En kamera som länge varit populär hos oberoende videofotografer och filmare med lite lägre budget är Panasonic Lumix GH4 med Micro Four Thirds-fattning. Den har dock en del svagheter, bland annat vädertåligheten. Under våren 2017 lanserade Panasonic en ny kamera som visar att de lyssnat på kritiken, sneglat på konkurrenterna och tagit vara på det egna kunnandet när det gäller professionell utrustning för video- och filmproduktion. Panasonic Lumix GH5 är allt det GH4 inte var och lite till. Monitor tog kameran för en testrunda.

TYP Professionell spegellös systemkamera med video
SENSOR 17,3 x 13,0 mm (i 4:3 bildförhållande), Live MOS Sensor utan lågpassfilter
UPPLÖSNING 21,77 megapixel, 20,30 megapixel effektiva pixlar
BRÄNNVIDD 12 mm – 60 mm (motsvarande 24–120 mm för fullformat)
BLÄNDARE Niobladig, cirkulär, f2,8 (vidvinkel) – f4,0 (tele) minsta bländare, f22 ISO stillbild 100 – 25 600 (varierbart med 1/3 EV-steg), video 100 – 12800
STILLBILD JPEG, RAW, med AFS 12 bilder/sekund, med AFC 9 bilder/sekund,  4K/6K-FOTO 4K: 8MP 60fps (H.264), 6K: 18MP 30fps (HEVC)
SLUTARE 1/8 000-60, Bulb 30 min, Blixt synk tid 1/250
VIDEO MOV, AVCHD Progressive, MP4, 4K60/50p (4:2:0 8bit), 4K30/25p/24p (4:2:2 10bit), 4K 4096x2160 24p, 3840x2160 60p/50p/30p/25p/24p
SKÄRM 3,2” 3:2 1 620 punkter RGBW LCD, vinklingsbar touchskärm
SÖKARE 3 680 punkter OLED, 21 mm, 0,76x
PRIS DC-GH5EC-K (endast kamerahus): 23 999 kronor, DC-GH5EC-K (kamerahus plus 12–60 mm LEICA, f2,8-4,0): 30 999 kronor.
DISTRIBUTÖR Focus Nordic, www.focusnordic.se
 

Den kanske största skillnaden mellan GH5 och föregångaren GH4 är att det inte finns en tidsgräns för hur långa videoklipp som kan spelas in. Detta gör kameran unik inte bara i jämförelse med sin föregångare, utan med alla andra konkurrenter. Det som begränsar tiden för inspelning i GH5 är lagringsutrymmet på de två minneskorten och batteritiden.

Det första har man löst genom att göra det möjligt för hot-swap-byte av minneskort så fort kameran börjat spela in på det andra minneskortet. Kameran har plats
för två SD-kort och lampor i minneskortsluckan visar vilket kort som är aktivt. Det senare, batteritiden, har Panasonic förbättrat i jämförelse med GH4, och går att öka ytterligare om du har batterigreppet DMWBGGH5. 

Det går också att koppla kameran på nätström via adapter. Lagringsbegränsningen på minneskorten går också att lösa genom extern inspelare som kan ta emot ljud och bild via HDMI (Typ A). Men det största problemet för kameror i den här storleken är överhettad sensor. Panasonic GH5 har därför ett helt nytt hus som är konstruerat för att leda bort värme. Det är också en av anledningarna till att GH5 saknar pop-upblixt. Där en sådan blixt brukar sitta är det i stället plats för några av alla kylelement i kameran. 

FÖRSTA INTRYCKET

Om du är van att hantera en DSLR-kamera i topp-segmentet, från vilket annat märke som helst, så kommer GH5 kännas bekväm i dina händer. Kameran ser gedigen ut och känns rejäl. Att den saknar pop-up-blixt ökar känslan av att det är en pro-kamera du håller i. Kameran är dock mindre, vilket är naturligt på grund av den mindre sensorn och avsaknaden av spegel. Touchskärm eller vinklingsbar skärm är i dag inte något som är främmande hos konkurrenterna i de högre klasserna.

Panasonic Lumix GH5 med batterigrepp och DMW-XLR1. Här tillsammans med en Røde NTG-2-mikrofon.

Utan batterigreppet DMW-BGGH5, som kan köpas som tillbehör, får fingrarna inte plats. Lillfingret hamnar under kameran, men med batterigreppet sitter kameran perfekt i handen. Greppet ger dessutom fördelar som bekvämare porträttläge för stillbildsfotografering och längre batteritid. I det testpaket vi fick låna följde det bara med ett batteri, så vi testade greppet utan extra batteri. Med kameran vi lånade följde ett nyutvecklat objektiv, som säljs som ett kit-objektiv tillsammans med GH5. Att kalla objektivet för kit-objektiv känns dock lite förnedrande. Leica DG Vario-Elmarit 12-60 mm f2,8-4,0 ASPH POWER O.I.S, som är objektivets långa namn, är allt annat än ett kit-objektiv. Objektivet har variabel bländare från f2,8 till f4 med en brännvidd motsvarande 24– 120 mm för fullformat. Men det känns rejält byggt och är vädertätt vilket gör att den passar bra med kameran, som också den har ett bra väderskydd.

6K-FOTOGRAFERING

GH4 och flera av Panasonics övriga kameror har en funktion som heter 4K-foto. Det kameran då gör är att den filmar i 4K med 30 bilder per sekund, under tiden som du använder kameran som vid stillbildsfotografering. Du låter alltså din modell posera framför kameran, eller så rör du kameran runt ett objekt eller en händelse för att fotografera. När du är klar avslutar kameran inspelningen och du kan nu välja att exportera de stillbilder du vill ha. För att slippa söka igenom flera minuter av material rekommenderar vi korta intervaller. Du har 30 bilder per sekund att välja mellan och får en högupplöst jpg-fil, 2 160 x 3 840 pixlar. 

Panasonic GH5 har förbättrat detta läge och kallar det för 6K-foto. De bilder vi fick med kameran inställd på 4:3 var 4 992 x 3 744 pixlar stora. Det räcker långt. Något som kameran också gör när du exporterar filen är att brusreducera den genom att med hjälp av intilliggande bildrutor i sekvensen räkna ut vad som är brus. Brusreduceringen i kameran blir mycket bättre än vad vi själva skulle kunna göra med en RAW-fil i Adobe Camera Raw. Sekvensen du tar sparas ned som en filmfil i MP4-formatet, med ljud. Filen är inget som ska gå att spela upp som en film, utan syftet är att du ska välja ut stillbilder och exportera i kameran. 

Det vi önskar att Panasonic gör är att de tar fram en mjukvara för datorer så man slipper göra detta urval i sin kamera, och i stället i lugn och ro välja bilder när man är hemma vid sin dator. 

IMPONERANDE STABIL

Vi testade systemet med det lånade ”kit”-objektivet och blev mycket imponerade.

Något vi märkte tidigt när vi testade kameran var hur stabil bilden var i sökaren och på skärmen. Vid filmning blev det nästan snäppet bättre. Vid fotografering har kameran dubbel stabilisering, med de Panasonic-objektiv som har Power O.I.S. Då kan kamerans inbyggda stabilisering fungera i kombination med objektivets stabilisering. Saknar objektivet stabilisering, räcker kamerans inbyggda stabilisering långt. Om objektivet har inbyggd stabilisering som inte är kompatibelt, blir det bara objektivets stabilisering som används. 

Men det finns också en joker med i leken: elektronisk stabilisering. Du kan använda alla tre stabiliseringarna samtidigt när du spelar in video med Panasonic GH5. Vi testade systemet med det lånade ”kit”-objektivet och blev mycket imponerade. Vi tog en promenad i Stockholm med kameran för att jämföra hur det är med och utan stabilisering. Resultatet imponerade på oss. 

Vi fick också möjlighet att testa kameran med den nya Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400 mm f4,0-6,3 ASPH när Panasonic hade en demo-dag på Scandinavian Photo vid Norra Mälarstrand. Med zoomen på 400 mm och den dubbla stabiliseringen gick det att ta skarpa bilder handhållet på bilarna som körde på Västerbron 450 meter bort. Beskärningsfaktorn på M4/3-sensorn gör att 400 mm motsvarar 800 mm. 

NYTT TILLBEHÖR

För att koppla ljud med XLR-kontakter fanns det tillbehör att köpa även till Panasonic GH4. Det tillbehöret satte man under kameran, i stället för ett batterigrepp. Ett mycket användbart
tillbehör för dig som filmar med GH5 är XLR1E, som du fäster i blixtsko-hållaren. Den ger dig två XLR-ingångar med +48-volts fantommatning och ljudreglage. Signalen går direkt in i kameran via kontakter i blixtskon, liknande det system Sony har för sina senare spegellösa kameror och för flera av sina videokameror. Om vi planerade ett inköp av kameran, men med begränsad budget vad gäller tillbehör, då skulle detta tillbehör vara prio ett. Vi skulle välja det före batterigreppet och före blixt, trots att kameran inte har en inbyggd blixt. 

INTRESSANTA FUNKTIONER

Något som vi verkligen gillade var kamerans fokussystem. När det gäller autofokus så är kameran inte perfekt. Vid stillbildsfotografering med nio bilder per sekund var i snitt en av fyra bilder med en modell som sprang emot oss ur fokus. Vi testade inte alla inställningar med autofokus, utan valde ofta fokuspunkt/-grupp manuellt och aktiverade autofokus med AE/AFknappen, tum-fokus, både för video och stillbild. Det tyckte vi fungerade okej. 

En funktion vi gillar är möjligheten att programmera en fokusförflyttning.

Men det var inte följande fokus eller autofokus i allmänhet som imponerade på oss, utan hur man kan använda autofokus vid filmning, och hjälpmedlet som finns för manuellt fokus. För det första har kameran focus peaking för att hjälpa dig att sätta fokus rätt. För det andra finns också focus assist. Kameran zoomar in bilden för att du lättare ska kunna sätta fokus. Om du i stället väljer att ha autofokus i gång så kan du trycka på touchskärmen för att ändra fokuspunkt vid till exempel en skärpeförflyttning. Men det du riskerar då är en lite osäker justering fram och tillbaka precis innan kameran hittat det nya fokusavståndet. Panasonic har löst detta genom att ge kameran möjlighet att programmera fokuspunkter. Du ställer in startpunkt och kan välja två olika slutmål. Och du ställer in hastigheten på fokusjusteringen samt efter hur lång tid kameran ska börja justera fokus. 

Andra intressanta funktioner för stillbildsfotografering är post-fokus och fokusstacking. Vid post-fokus tar kameran en bild, som egentligen filmas på ett liknande sätt som vid 6K-fotograferingen, men där den justerar fokus mellan varje enskild bild. Sedan kan du i kameran välja att exportera bild med den fokuspunkt du vill ha. Fokusstacking kombinerar bilden med de olika fokuspunkterna du valt. 

ATT ANVÄNDA

Panasonic Lumix GH5 är en kamera som var mycket trevlig att arbeta med. Stabiliseringen fungerar bra och är du inte perfektionist går det att göra mycket med kameran utan att behöva köpa videostativ eller någon extern stabilisering. Kameran var också lätt att sätta sig in i för att komma igång och använda. Vädertätningen gjorde att vi inte var rädda för att ta ut den även om vädret inte alltid var vårfint.

Skärmen på GH5 var så stark att den syntes bra även i fullt dagsljus.

Batterigreppet som satt på nästan hela tiden under vårt test gör att kameran sitter bättre i handen vid fotografering, både i landskapsläge och i porträttläge. Men något vi inte gillade med greppet var placeringen av skruvhål för stativ. Hålet är placerat någon centimeter snett i förhållande till bildens centrum. Så med kameran på stativ var det bättre utan grepp. 

När vi filmar gör vi det ofta med DSLR. Men ibland är det helt omöjligt att se vad vi filmar. Skärmen på GH5 var så stark att den syntes bra även i fullt dagsljus. Och om du ändå inte ser vad du ska filma, är det bara att sätta ögat mot sökaren. Att kunna filma med kameran tryckt mot ögat gillade vi, och med kamerans stabilisering blir det väldigt stadiga bilder. 

Om vi skulle köpa kameran för att filma, skulle DMW-XLR1 vara det första tillbehör vi köpte till kameran. Det ger två XLR-ingångar med +48-volts fantommatning och ljudkontroll direkt in i kameran via kontakter i blixtskon.
 

Den mindre sensorn har både för- och nackdelar, men än så länge har vi inte hittat någon kamera som inte har några kompromisser. Micro Four Thirds-systemet har många fördelar. En stor fördel är att de spegellösa kamerorna i detta system är lätta att bära med sig, och även objektiven blir lätta. Det zoomobjektiv vi testade på demo-dagen, Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100400mm f4,0–6,3 ASPH, var även det lätt och smidigt i jämförelse. Och kit-objektivet, Panasonic LEICA DG VARIO-ELMARIT 12-60mm, f2,8–4, 0 ASPH, POWER O.I.S, som vi fick med testkameran väger bara 320 gram, vilket är hälften av vad Nikon AF-S 24120mm f4 G ED VR väger. En av nackdelarna med formatet är att skärpedjupet inte upplevs lika. Och det är ibland skärpedjupet som ger en film eller en bild den rätta känslan. 

En fördel med GH5 jämfört med GH4 är att GH5 filmar i 4K med hela sensorn, det blir alltså inte ytterligare en crop-faktor att ta hänsyn till. Panasonic Lumix GH5 är en kamera för filmare. Det går att få fin slowmotion-effekt både i 4K (då den kan filma i 60p) och i FHD 1080 filmat i 180p. Bildfrekvensen kan vara variabel. Dels för att lättare synkroniseras med andra typer av kameror, men också för att få till specialeffekter.  Det går att filma Quick Motion med 2, 12, 20, 22 bilder per sekund. Den har även 24 bilder per sekund och frekvensen går att variera i steg upp till 60 bilder per sekund med 4K och 180 med FHD. 

Vi skrev tidigare att Panasonic lyssnat på sina användare. Det har de gjort i mycket. En sak som vår testkamera hade var V-LOG, för att få bättre dynamiskt omfång när du filmar. Men det är en funktion som du måste betala extra för. (Här tycker vi Panasonic är lite snåla). Annars, när det gäller mjukvaran i kameran, har de redan annonserat kommande uppgraderingar och förbättringar under året. Dessa förbättringar är inte buggfixar, utan nya funktioner som kommer till och kommer vara kostnadsfria. 

SAMMANFATTNING

För att fatta oss kort: vi gillade kameran. Om vi själva inte redan investerat i system från annan tillverkare skulle vi inte lämnat tillbaka lånekameran till Panasonic utan att först gjort en beställning på en likadan. Hade våra Nikon F-objektiv fungerat lika bra med Speed Booster på Micro 4/3 som objektiv med EF-fattning hade vi nog också gjort en beställning, eller skrivit in kameran i vår önskelista. Vill du ha en kamera för stillbild finns det bättre kameror. Men för dig som mestadels filmar så är nog detta den bästa systemkamera med kombinationen stillbild/video som finns att köpa i dag.

MINUS

  • Stativgängan på batterigreppet
  • Extra kostnad för V-log

PLUS

  • 4K-video utan beskärning
  • Tillbehör med XLR-ingång
  • Bildstabilisering
  • Förbättrande uppgraderingar
  • 6K-foto
REPORTAGE: MDH

REPORTAGE: MDH

INTERVJU: Mikael Brodin, Ljudbang

INTERVJU: Mikael Brodin, Ljudbang