SAMMANDRAG: NEC Showcase 2017, Göteborg

SAMMANDRAG: NEC Showcase 2017, Göteborg

Den 12 och 13 september avverkades två teknikspäckade dagar på Svenska mässan i Göteborg. Under ledning av display- och projektortillverkaren NEC och en rad partners demonstrerades produkter och lösningar inom områden som digital signage och konferens. 

Det årliga showcaset på Svenska mässan i Göteborg är tillfället då NEC, i samarbete med sina partners, demonstrerar såväl enskilda produkter som kompletta lösningar för detaljhandeln, sjukvården, möten och konferens, och säkerhet. I år fanns ett spännande utbud presenterat tillsammans med aktörer som Screenly, Smartsign, Smart Media Solutions, Sennheiser, Kramer, Hoylu, Hiperwall och Matrox. Här är vårt axplock från evenemanget.

Digital Signage

Detaljhandeln söker ständigt nya sätt att väcka kundens uppmärksamhet, men också vägar för att interagera. Displayer är inte längre enbart ett verktyg för information, utan även ett medel för att leverera innehåll som känns relevant för stunden och som är personligt. För detta lanserade man under ISE i år de förbättrade skärmarna i V- och P-serien, MultiSync V554 och P554.

Vad som direkt fångade uppmärksamheten under showcaset var kombinationen av spegel (Scotts fyra millimeter spegelglas Mirona) och signage, som möjliggör scenarion där kunden, till exempel i en klädbutik, provar plagg samtidigt som tips på passande produkter, andra färger, med mera visas på displayen. Dessutom beskrivs de som framtidssäkrade, då det går att sömlöst integrera slot-in-datorer, Raspberry Pi, etcetera för fler möjligheter att utforma och hantera innehållet. 

V- och P-serien finns i storlekarna 40 till 80 tum och utlovas fungera även på museer, i kontorsmiljöer och på flygplatser. Nedan följer närmare tekniska specifikationer för modellerna V554 och P554.

  NEC MultiSync P554

  • Haze Level [%]: 44
  • Power Consumption [W]: 130
  • Operating Hours: 24/7
  • Panel Technology: S-IPS
  • Brightness [cd/m²]: 700
  • Resolution: 1920 x 1080

  NEC MultiSync V554

  • Haze Level [%]: 44
  • Power Consumption [W]: 105
  • Operating Hours: 24/7
  • Panel Technology: S-IPS
  • Brightness [cd/m²]: 500
  • Resolution: 1920 x 1080
  20170912_155736.jpg

  Fler sevärdheter i retail-delen var samarbetet mellan NEC, Smart Media Solutions (SMS) och Smartsign, som tillsammans skapade en lösning för Kärchers produkter i Clas Ohlsons butiker.

  Systemet, med displayen MultiSync P404, är rörelsekänsligt med hjälp av ljussensorer placerade i ställningen. Dels avståndskännande när en kund närmar sig installationen, och dels när den gula fönsterrengöraren plockas upp.

  Har man kommit så här långt, startas en demonstrationsvideo upp på displayen som beskriver hur maskinen manövreras. 

  Slutligen fick vi se den interaktiva displayen MultiSync X551UHD IGT i aktion, en skärm som anammats av såväl Försvaret som svensk fordonsindustri. Utöver stöd för uppspelning av högupplöst videomaterial, är den kapabel att hantera i stort sett vilka format som finns att tillgå. Dess touchstöd gör det möjligt att placera innehåll och program var som helst på skärmen, och att skicka vidare material via drag-och-släpp.

  MultiSync X551UHD IGT

  MultiSync X551UHD IGT

  Möten & konferens

  NEC InfinityBoard. 

  Även i år stod den mångsidiga kollaborationslösningen InfinityBoard i centrum, här i form modellerna X651UHD-2 IGT UHD (65") och X841UHD-2 IGT UHD (84"). Efter att ha testkört den digitala whiteboard-ytan med inbyggt operativsystem, som marknadsförs som intuitiv och pappersliknande, stämmer den väl överens med lovorden. Känslan är responsiv, såväl vid noteringar med penna eller finger. Den inbyggda kameran ger ett vitt perspektiv och inkluderar hela mötesrummet. Även här är det möjligt att bygga ut systemet med hjälp av slot-in-datorer och Raspberry Pi.

  Vidare aktörer som demonstrerade produkter och lösningar inom detta område var Sennheiser och Kramer. Den förstnämnda tillverkaren hade tagit med sig det takbundna konferenssystemet SpeechLine Ceiling Mic, som enligt företagets produktbeskrivning "anpassar sig till den befintliga infrastrukturen i varje mötesrum" och gör att man "slipper kablar på bordet och är inte bunden till en viss sittordning." Enheten slår följe med en centralenhet, men som kan gömmas i ett rack. Takmikrofonen, med dess 29 mikrofonkapslar som ger en dynamisk beamforming med "hög riktverkan", gör att upp till 16 personer kan delta i ett möte. Systemet kan också byggas ut, om så behövs.

  Kramers närvaro under eventet gick under namnet Kramer@Work, som inte var en rent produktspecifik sådan, utan mer en demonstration av vilka kompletta lösningar man är kapabel till. Medan man lyfter fram en gemensam nämnare för samtliga i form av användarvänlighet, skiljer sig koncepten gradvis från varandra beroende på om det man söker är ett mindre huddle room, eller ett mötesrum för över 25 deltagare med stöd för flera presentatörer och 4K. För att läsa mer om koncepten, klicka här

  Projektorer

  Flera projektorer fanns på plats på Svenska mässan, men de största nyheterna var helt klart PA653UL och PA803UL – världens första filterlösa LCD-laserprojektorer. WUXGA-maskinerna, som gick hem även på årets ISE och InfoComm, levererar ljusstyrkor på 6 500 respektive 8 000 lumen, 4K/60p, Rec2020 (färgkonvertering) och 10-bitars färgbehandling. Listan över anslutningar innefattar Dual HDMI, DisplayPort/HDCP och HDBaseT/HDCP. 

  REPORTAGE: Västanå Teater, Sunne (Ljudinstallation)

  REPORTAGE: Västanå Teater, Sunne (Ljudinstallation)

  BRANSCHNYHET: Rosco förvärvar DMG Lumière

  BRANSCHNYHET: Rosco förvärvar DMG Lumière