SAMMANDRAG: Panasonic Display Roadshow 2017, Göteborg

SAMMANDRAG: Panasonic Display Roadshow 2017, Göteborg

Efter de två inledande stoppen på Moderna Museet i Malmö och Stockholm den 4 och 6 september, avrundades Panasonics Display Roadshow 2017 tillsammans med Special-Elektronik den 14 september på Partille Arena i Göteborg. Tanken med eventen har för Panasonic varit att visa sin bredd som displayleverantör i det professionella segmentet – från instegsmodeller till 4K-modeller upp till 98 tum, videoväggar samt lösningar och programvaror. Men den absoluta höjdpunkten var 1-2-1-marknadsföringsverktyget LinkRay.  

Upplägget kring Panasonics tredagarsturné i Malmö, Stockholm och Göteborg är enligt Torbjörn Mähler, produkt- och marknadsansvarig på Panasonic, en kombination av praktisk hands-on av produkter och tekniska presentationer, men inkluderar även presentationer med Karlstadsbaserade teknikdistributören Special-Elektronik i fokus som värdehöjande distributör för samtliga av Panasonics professionella AV-produkter, och vad de kan göra för sina partners. 

Presentationerna och seminarierna med Panasonic och Special-Elektronik lockade mycket folk. 

Presentationerna och seminarierna med Panasonic och Special-Elektronik lockade mycket folk. 

Under vårt besök på Partille Arena i Göteborg, segmenterade man upp produkterna i standard 24/7-displayer, videovägg, interaktiva skärmar/IR-overlays, utomhusskärmar, programvaror för multi-monitoring & control och konfiguration av videoväggar, samt lösningar med LinkRay och Open Port-skärmar. Och något man tryckte extra på var LinkRay, en unik lösning från Panasonic.

LinkRay

Vad vi är vana vid när det kommer till att på egen hand snappa upp marknadsföring i telefonen, är de redan etablerade QR-koderna. Vad LinkRay är kan enligt Torbjörn Mähler beskrivas som QR 2.0.

I stället för att skanna en kvadrat med ett labyrintliknande mönster med en QR-kodsläsare via telefonens display, är LinkRay en "ljusbaserad distributionsplattform" som nyttjar telefonens kamera och LED-ljuset från innehållskällan för att leverera information direkt till din hand. Men för att ta del av reklam eller info från digital signage-skyltar i ett varuhus, en informationsskylt på en flygplats, en belyst tavla på ett museum, eller en produkt under strålkastarljuset i ett skyltfönster, förutsätter det att både mottagaren och sändaren har gjort en gnutta förarbete. 

LinkRay-maskineriet illustrerat. 

Vad som ligger till grund för att detta ska fungera, är att innehållskällan är försedd med några komponenter. Dels ska displayen, skylten eller ljuskällan vara utrustad med en fixed ID-modulator, som förser källan med så kallade LinkRay ID-koder. Har man kommit så här långt, är reklamskylten kapabel att sända ID:n till mottagaren, det vill säga personen med en telefon till hands och LinkRay-appen installerad. Så, från och med att skylten med rosen är skannad, förvandlas ett ID (receive ID) från källan – efter en runda uppe i molnet, vidare till en server och tillbaka – till relevant innehåll i appen. Allt dessutom synnerligen snabbt. 

Panasonic berättar att tekniken även planeras levereras tillsammans med egna displayer i 42-, 49- och 55-tumsklassen, och även i större format på 70 och 80 tum senare under året. 

För mer information om hur lösningen fungerar, ta en titt på videon nedanför, eller klicka här. Men nu över till skärmutbudet som visades upp.

Skärmar

Som nämnt ovan, fanns ett displayutbud uppdelat i fyra segment, inräknande grupperna standardskärmar, Open Port-skärmar, interaktiva touchskärmar, utomhusskärmar, 4K-skärmar och videoväggar i 4K.

  • Standardskärmar, Indoor Displays: Riktas mot områdena allmän information, retail, kontrollrum och mötesrum, och har en utlovat låg energikonsumtion via ECO-läget för lång drifttid. Det finns totalt 21 modeller i denna produktgrupp – från 32 tum stora TH-32EF1 till TH-84EF1 på 84 tum. 
  • Open Port, Indoor System On Chip: Här hittar vi AF1-serien, framlyft fram som lämplig för bland annat allmän information och retail. Serien har en Android- och HTML5-baserad OpenPort-plattform, är utrustad med en 1 GHz quad core-processor, 1 GB RAM och 8 GB internminne, och har inbyggd mediaspelare och Wi-Fi. Modeller i AF1-serien: TH-55AF1, TH-49AF1 och TH-42AF1.

  • Interaktiva touchskärmar: Desto fler användningsområden finner vi när vi rör oss mot denna sektion, närmare bestämt den interaktiva LED-serien BF1, som lämpar sig för BYOD-arbetsmiljöer, lektionssalar, presentationsrum och andra kontorsytor. Samtliga är trådlösa med hjälp av tekniken Miracast, är försedda med sex pekpunkters multi-touch och är kompatibla med funktionen Digital Link (överföring av video, ljus och styrsignaler via LAN-kabel upp till 100 meter). Modeller i serien: TH-80BF1, TH-65BF1 och TH-50BF1
    Ny skärm som lanseras under hösten är 75-tumaren, TH-75BQE1 i 4K-upplösning.

  • Utomhusskärmar: Utmärkande egenskaper för skärmarna TH-47LFX60 och TH-47LFX6N i sortimentet med utomhusdisplayer, är enligt tillverkaren höga ljusstyrka i dagsljus, IPS-teknologi för läsbarhet från alla vinklar och tålighet mot regn och smuts. Användningsområden här är exempelvis sportarenor, tågstationer och parkeringsplatser. 

  • 4K-skärmar: Utöver användningsområden som redan listats, är displayerna i 4K-sortimentet också kompatibla i broadcast-miljöer. Dessa lovar möjlighet till drift dygnet runt och är enligt utsago extra stöttåliga. Modeller i serien: TH-98LQ70, TH-98LQ70L, TH-84LQ70 och TH-84LQ70L.

  • Videoväggar: Panasonics LFV-serie har tunnare ramar och således är särskilt framtagen för större digital signage-byggen, med flera skärmar sammanslagna, och har en LED-upplyst IPS-panel för att synas i olika vinklar. Övriga användningsområden är exempelvis kontrollrum, broadcast och allmän information. Modeller i serien: TH-47LFV5, TH-49LFV8 (4K), TH-55LFV6, TH-55FV1H, TH-55LFV8 (4K), TH-55LFV60 och TH-55LFV70.

Vill man se mer av Panasonic äger nästa Roadshow rum på Tekniska Museet i Stockholm den 22 november. Vi återkommer med info om detta. 

REPORTAGE: Betlehemskyrkan, Göteborg (Ljudinstallation)

REPORTAGE: Betlehemskyrkan, Göteborg (Ljudinstallation)

REPORTAGE: Västanå Teater, Sunne (Ljudinstallation)

REPORTAGE: Västanå Teater, Sunne (Ljudinstallation)