REPORTAGE: Betlehemskyrkan, Göteborg (Ljudinstallation)

REPORTAGE: Betlehemskyrkan, Göteborg (Ljudinstallation)

Ljuduppdrag i guds hus

Text: Peter Fredberg
Foto: Peter Fredberg, Monica Fredberg, Nexo, Sennberg / NTI Audio 

Tech 4 Event AB har under åren skaffat sig en liten nisch med uppdrag för just kyrkor och har samlat på sig erfarenhet kring denna typ av uppdrag. Nyligen genomförde man en uppgradering av ljudsystemet i Betlehemskyrkan i Göteborg. Dels skulle det vara diskret nog att smälta in i kyrkans interiör, och dels hantera den akustiska utmaningen.

Tech 4 Events vd, Björn Carlsson.

Tech 4 Events vd, Björn Carlsson.

Musik och det talade ordet är själva hjärtat av en gudstjänst i dag. I Betlehemskyrkan i Göteborg ryms 800 besökare och under sin renovering av kyrkorummet insåg de att även ljudsystemet behövde en uppgradering. När det väl kom till val av högtalarsystem inför projektet tittade Björn Carlsson, Tech 4 Events vd, och hans medarbetare på lite olika fabrikat. De fastnade slutligen för Nexo GEO M6, som de kände skulle passa bäst i lokalen och samtidigt uppfylla kyrkans övriga krav. Teamet gjorde först en demonstration i kyrkan där de presenterade systemet för församlingen.
– Det var faktiskt en ren shootout, en A-B test mellan oss och ett annat fabrikat och konkurrent. En sådan test är väldigt bra och givande för kunden, i detta fall församlingen. På detta sätt får de en möjlighet att lyssna på olika system innan de väljer vad som ska installeras. Inte bara för att uppleva att något system låter bättre än något annat, utan framför allt för att kunna avgöra om systemen passar in i deras lokaler och för den verksamhet som ska pågå där. Det gör att kunden helt enkelt vet vad de köper och varken har för höga eller för låga förväntningar på systemet när det väl sitter på plats, säger Björn. 

Mätning

Kyrkan har legat på samma plats i 50 år och det var dags för en omfattande renovering av kyrkorummet. Musik och det talade ordet är själva hjärtat av gudstjänsten och den moderna kyrkan måste i dag utvecklas för att kunna hantera moderna krav på ljudteknik.  

Kyrkan har legat på samma plats i 50 år och det var dags för en omfattande renovering av kyrkorummet. Musik och det talade ordet är själva hjärtat av gudstjänsten och den moderna kyrkan måste i dag utvecklas för att kunna hantera moderna krav på ljudteknik.
 

I slutändan var det upp till församlingen att välja system, och när Björn och hans team fick uppdraget så reste de återigen upp till Göteborg för att titta lite mer noggrant på hur kyrkorummet var utformat och hur själva akustiken fungerade där. Rummets storlek mättes med hjälp av lasermätare, men framför allt gjordes akustiska mätningar. 
– Vi använde då ett av våra viktigaste verktyg, NTI XL2 Acoustic Analyser, som gör att vi kan dokumentera akustik, frekvensgång, ljudtryck och STIPA-värdet, alltså taluppfattbarheten i lokalen. Vi använder detta mätverktyg både innan, under och efter en färdig installation. Via dessa mätvärden kan vi säkerställa en rad parametrar och även redovisa vilka förbättringar som uppnåtts, samt att verifiera att kraven i förstudien uppnåtts. 

Åtgärderna som församlingen själva gjort för att förbättra akustiken, som att sätta in ett nytt undertak var till viss hjälp för teamet. 
– Men desto mer akustisk lokal du har, desto mer kräver det av själva högtalarsystemet och kunskapen om hur det ska monteras och trimmas in. Vi gjorde flera datasimuleringar redan tidigt i projektet för att kunna se exakt var högtalarsystemet skulle placeras för att få bästa resultat. Alla mätningar från lokalen lades in i systemet tillsammans med data från ritningarna av kyrkan som vi fick från arkitekten. Då fick vi fram en 3D-modell av hela kyrkorummet och i detta fallet använde vi oss av Nexos egen programvara, NS-1, som är ett kraftfullt och intuitivt systemkonfigurations- och simuleringsverktyg med ett smidigt dra- och släpp-gränssnitt. Programmet gör det möjligt för oss att konfigurera och optimera prestanda för valfritt Nexo-system genom att simulera deras beteende i den aktuella lokalen. Uppmätta högtalardata behandlas tillsammans med komplexa matematiska data för att förutsäga SPL och fördröjning i tre dimensioner. Då kunde vi snabbt och effektivt se hur olika högtalarsystem betedde sig i lokalen och hur det skulle komma att låta. Vi fick även fram hur många högtalare vi behöver av en viss modell för att lösa uppdraget och nå fram till önskat slutresultat, men framför allt får vi reda på var i lokalen vi skulle installera de valda högtalarna för att få bästa resultat. Det är en väldigt smidig och extremt användbar mjukvara. 

Utmaning

Fasriktigheten är extremt viktig när man exempelvis använder runttagande myggmikrofoner, som ofta används i just kyrkor. Ola Fransson, Intersonic, generalagent för Nexo.

Akustiken är alltid en relativt tuff utmaning i vilken kyrka som helst, men ett av kraven från församlingen var att de ville installera ett så diskret högtalarsystem som möjligt, som inte skulle påverka kyrkomiljön visuellt mer än nödvändigt. 
– Vi vet av erfarenhet att med rätt teknik går det att skapa bra ljudanläggningar, som även kan se snygga ut och smälta in i kyrkorummet, samtidigt som ljudet ska vara så bra som bara möjligt. Men trots det är denna kombination av önskemål i ett uppdrag alltid utmanande. I detta fall monterade vi högtalarsystemet på en kraftig betongbalk mellan golv och tak och församlingen ville att högtalarna skulle ta upp färgen från betongbalken. Så vi såg till att få högtalarna speciallackerade i en RAL-kulör, en färgkod som vi fick från arkitekten. Så nu smälter högtalarna in riktigt bra.

Inte all musik kommer att behöva hjälp av den nya ljudinstallationen.  

Inte all musik kommer att behöva hjälp av den nya ljudinstallationen.
 

Styrkan med systemet

Nexo GEO M6 är ett relativt nytt system som gjort det lite enklare för teamet att estetiskt passa in det i kyrkan. 
– Nexo GEO M6:s lätta polyuretankomposit-skåp mäter bara 191 x 373 mm x 260 mm och är alltså ideala för installation i designkänsliga miljöer, och dessutom presterar de också mycket bra när det kommer till både ljudtryck och ljudkvalité. Att de dessutom kan kompletteras med ett omfattande utbud av monteringstillbehör erbjuder systemet oss som installatörer och ljuduthyrningsföretag ett pålitligt, TÜV-certifierat system med väldigt bra prestanda. Det blev i slutändan 18 stycken GEO M6, som kompletterades med två Nexo LS-18-subbasar. Hela systemet drivs av tre stycken Nexo NXAMP4x1, som är fyrakanals slutsteg med en inbyggd, avancerad processor som gör att systemet låter så bra som det ska och blir otroligt fasriktigt, säger Björn. 
– Fasriktigheten är extremt viktig när man exempelvis använder runt-tagande myggmikrofoner, som ofta används i just kyrkor. Det gör att man inte lika snabbt får återkoppling, rundgång i systemet. Detta testades när Tech 4 Event demonstrerade systemet i Göteborg med mycket bra resultat, säger Ola Fransson på Intersonic, som är generalagent för Nexo. 

Skiljer bara två decibel 

Systemet beskrivs som enkelt att arbeta med, och med mjukvara från tillverkaren som hjälper till med att ställa in systemet, gick det förhållandevis smidigt att utföra uppdraget för Björn och hans medarbetare.

De var två stycken från Tech 4 Event som jobbade med att färdigställa projektet, en installatör och Björn själv som trimmade in systemet på plats. Det tog dem ungefär tre veckor att få installationen klar. Under detta uppdrag användes bara mjukvaror och mätteknik under själva installationen, sedan var systemet optimalt injusterat i lokalen. Efter telefonintervjun bestämde vi oss för att helt enkelt besöka Betlehemskyrkan för att på plats få se vad de åstadkommit. 

Efter söndagens gudstjänst ser vi direkt att möjligheten till att måla högtalarna med hjälp av en RAL-kulör är en bra hjälp för att få systemet att smälta in. För tillfället använder de sig av ett Soundcraft Si Expression-bord men planen är att inom en ganska snar framtid byta ut det. Men ingenting är helt klart i dagsläget. Gudstjänster är lokalens främsta användningsområde, men församlingens totala akustiska renovering med nya innertak och högtalarsystem har kortat efterklangstiden och lokalen lämpar sig nu även för olika typer av musik. 
– Vi, och ännu viktigare, församlingen är mycket nöjda med resultatet i Betlemhemskyrkan. Självklart har ljudkvalitén blivit mycket bättre med en jämnare frekvensgång från bas till diskant, men framförallt har taluppfattbarheten blivit väsentligt mycket bättre. Alla platser i hela kyrkan ska nås av lika starkt ljud och det har vi verkligen lyckats att få till. Det skiljer faktiskt bara 2 dB på högsta och lägsta punkten i hela kyrkan, vilket är ett väldigt, väldigt bra resultat, säger Björn.

På gång 

Det senaste uppdraget för Tech 4 Event är ett stort projekt i Värnamo, där det byggs ett nytt konsert- och konferenscenter. 
– Vi är totalansvariga för alla ljud- och bildanläggningar i ett 50-tal lokaler, bland annat en större konsertsal samt en livesal avsedd för teater och konsertverksamhet. Hela projektet avslutas i september i år med att hans majestät konungen Carl Gustav ska inviga huset, säger Björn.
– Nexo jobbar hela tiden med att ta fram nya innovativa högtalare och en av den allra senaste är storebror till M6 som heter GeoM10 och är en riktigt spännande produkt. Endast 531 mm bred, med en vikt på 21 kg och med en maximal SPL på 131 dB är den dubbelt så kraftfull som sitt systersystem GEO M6, vilket gör den idealisk för tal och musik för lite större publik. Den tror vi starkt på, avslutar Ola. 

UTE NU: Monitor Oktober (IP & Streaming)

UTE NU: Monitor Oktober (IP & Streaming)

SAMMANDRAG: Panasonic Display Roadshow 2017, Göteborg

SAMMANDRAG: Panasonic Display Roadshow 2017, Göteborg