UTE NU: Monitor Oktober (IP & Streaming)

UTE NU: Monitor Oktober (IP & Streaming)

Läs om Sveriges Radios nya system för sändning av material till och emellan radiohusen, och om Mediabilitys framfart på streamingfronten. Med tidningen kommer också en stor guide inför Monitor Roadshow i Malmö, Göteborg och Stockholm den 2, 3 och 5 oktober. 

Välkommen till årets tjockaste nummer av Monitor! Här kan du följa med vår erfarna skribentkår, som den här gången behandlar AoIP (Ljud över IP) och får en genomgång av Mediabilitys streamingutrustning. Dessutom testar vi två av de hetaste släppen från årets NAB i Las Vegas. 

 

Sveriges_Radio.svg.png

"Tusentals timmar radio ska göras utanför radiohusen varje år och i 35 år har Sveriges Radio använt analoga HF-sändare, kompletterade av satelliter och olika speciallösningar. Det var dags för ett nytt grepp och i år är arbetet med ett nytt system för att sända material till och emellan radiohusen färdigt." – Johannes Oscarsson

 

mediability.png

"I dag är det enkelt att använda sig av streaming, också kallat webcast, för att sända live på internet. Allt fler vill starta egna kanaler och det är både enkelt och kul om man har rätt utrustning, som vare sig behöver vara dyr eller komplicerad. Några som märkt av denna efterfrågan är Mediability, som levererat lösningar till exempelvis Aftonbladet och Banijay Zodiak Nordic. Vi träffar företagets Christer Jansson för en inblick i området, samt utlåtanden från användare av tekniken." – Peter Fredberg

Artboard 1.png

"987 miljoner, 15 000 kvadratmeter, tre våningsplan stort bibliotek, filmsalar, kvinnohistoriskt museum, saluhall, konferensavdelningen P5, en black box… Umeås kulturhus har stora lokaler och en hel del teknik. Vi träffar Kenneth Edlund, tekniskt ansvarig för AV och digital skyltning på Mindspace, med 2 400 timmar loggade i Väven." – Johannes Oscarsson

 

Mats Jungner.jpg

"Jag har med stigande förvåning sett hur videokameratillverkarna anger videokamerornas ljuskänslighet i ”ISO”. Normen ISO 5800, som är den korrekta beteckningen, har mycket lite att göra med elektroniska kamerors ljuskänslighet. Framför allt redovisas inte signalbrusförhållandet vid olika ISO. Tillverkarna kan sätta vilka ISOvärden de vill, för det relaterar inte till någon standard. Den här utvecklingen är mycket olycklig eftersom den kan vilseleda användarna. Man kan fråga sig hur det har blivit så här." – Mats Jungner, EllenHill Teknik AB 

 

A9_FE2470GM_right-Large_crop.jpeg

"Med Sony A9 har man skapat ett riktigt fartmonster. Eller vad kan man kalla en kamera som klarar 20 bilder per sekund med följande autofokus i komprimerat RAWformat, 24,2 megapixel i fullformat och kan ha slutartider på 1/32 000 sekund? Att kameran är välbyggd och ser bra ut gör den än mer till en skräck för konkurrenterna. Men hur är den att arbeta med? Monitor fick möjligheten att låna en kamera under några veckor i juli." – Jonas Nimmersjö

 

MixPre-6-banner-header-web.png

"Sex eller tre kanaler, hög kvalitet och fältmässig stryktålighet – Sound Devices sänker prisnivån och höjer ribban för fältbandare med nya MixPre-serien." – Johannes Oscarsson


 

monitor_roadshow_logo_cutout.jpg

Monitor Expo byter namn till Monitor Roadshow. Ett namn som bättre representerar att vi tar mässan till dig. Konceptet är samma som tidigare upplagor: en tyst mässa för nordens leverantörer av professionell utrusning och tjänster inom ljud, ljus, bild och medieteknik – med kundkontakt i stället för monterbygge i fokus. Den 2, 3 och 5 oktober beger vi oss till Malmömässan, Eriksbergshallen i Göteborg, följt av Münchenbryggeriet i Stockholm. På följande sidor har vi samlat information om vad som händer under Monitor Roadshows tre dagar, inkluderat seminarier och hålltider, samt några nyttiga tips. 

REPORTAGE: Studio Nord

REPORTAGE: Studio Nord

REPORTAGE: Betlehemskyrkan, Göteborg (Ljudinstallation)

REPORTAGE: Betlehemskyrkan, Göteborg (Ljudinstallation)