TEST: Nokia OZO

TEST: Nokia OZO

VR360 – på riktigt

Text & foto: Jonas Nimmersjö

Vad framtiden har att erbjuda när det gäller VR360-film vågar jag inte spekulera i. Men i dag är det något som växer, allt fler plattformar ger stöd för VR360-filmer. I majnumret av Monitor testade vi en av de billigare kamerorna för konsumenter, Nikon KeyMission. I den artikeln nämnde vi vår upplevelse att se material filmat med den professionella Nokia OZO. Till detta nummer har vi själva fått förmånen att testa.

TYP Kamera för sfärisk och stereoskopisk videoupptagning
UPPLÖSNING/TÄCKNING 8K per öga, 8 stycken 2Kx2K-sensorer, Full-sfärisk, 360 x 360 grader
NÄRGRÄNS 0,5 meter
BILDVINKEL 195 grader per objektiv
FORMAT OZORAW som kräver OZO Creator eller OZO Live vid export
BLÄNDARE F2,4  
DYNAMISKT OMFÅNG 60 dB/10 steg  
NATIVE FÄRGTEMPERATUR 5 000 grader Kelvin (RAW) NATIVE ISO ISO 400
MIKROFONER 8 omni-directional
LJUD Full-spherical, 360x360 grader
MASTER FILFORMAT .MOV inbäddat OZO Virtual Reality med 8 kanalers RAW-video och 8 kanalers PCM-ljud
LAGRINGSMEDIA 500 GB, Solid state, 45 minuter lagring per Media Module  
VIDEO UT 3G-SDI SMPTE 242M, DIN-kontakt, OZORAW-utgång
BILDFREKVENS Native 30 bilder per sekund STRÖM Uppladdningsbart Lithium-lon-batteri eller 12V DC
STORLEK & VIKT 264 x 170 x 160 millimeter, 4,2 kilogram med batteri
PRIS 460 000 kronor
DISTRIBUTÖR Engströms AB, www.engstroms.nu
 

Kameran vi lånade levererades i en hårdväska, men för att över huvud taget kunna använda kameran på ett optimalt sätt behövdes ännu en väska som kom med samma leverans. Den väskan innehöll en MacPro, samt VR-glasögon (Oculus Rift CV-1). Kameran har inte någon sökare, så man är beroende av en dator eller mobil enhet för att se vad man filmar, om den använder alla åtta sensorerna eller om den bara använder de fyra främre, samt för att se hur kameran exponerar. 

Till en början gjorde vi testet inomhus i sommarstugan där vi befann oss under veckan vi gjorde testet. Där hade vi tillgång till nätström för kamera, dator och skärm, vilket fick bli en vanlig platt-TV med HDMI-ingång. Men när vi kommit underfund med hur OZO Remote, programmet för att styra kameran, fungerade laddade vi ner det till vår bärbara MacBook Pro från 2013. Det fungerade, och nu var vi genast friare och kunde ta med kameran ut. Kameran går även att styra via mobil enhet.

Men fortfarande vägde kameran 4,2 kilogram. I förhållande till vad den innehåller för teknik är det ändå att betrakta som en lätt rigg. Alternativet med en DSLR-rigg för VR med samma prestanda väger betydligt mer, samt är dyrare och då saknas mycket av den teknik som Nokia lagt in i kameran.. 

FÖRSTA INTRYCKET 

Nokia OZO påminner mer om något från en science fiction-film.

Det är inte svårt att komma ihåg vad man fick för första intryck av den här kameran, den ser inte ut som något man tidigare sett i kameraväg. Nokia OZO påminner mer om något från en science fiction-film. Ett rymdskepp eller futuristisk helikopter. Men vi gillade skarpt hur kameran ser ut. Ett stort klot med åtta stora ögon och med en utstickande oval cylinder bakom.

Det medföljer två stativfästen eller pinnar för att sätta kameran på ett stativ. Ett kort och ett lite längre. Vi valde att inte byta ut det längre, som satt på när vi fick kameran, mot det kortare. Det längre stativfästet passade utmärkt som bärhandtag när vi lyfte kameran ur väskan och bar den till stativet. Kameran går att hänga upp och ner också om du vill det. Då ändrar du inställning i OZO Remote, för att bilden inte ska bli upp och ner. Det kan vara bra om man vill hänga kameran i kran, en lina eller under en helikopter. 

Nokia OZO ser ut som en futuristisk helikopter eller ett rymdskepp från en science-fictionfilm. Det som sticker ut bak är den kombinerade hårdisken och batteriet. Här finns också ingång för nätström och utgångar för ljud och bild.

VÄLBYGGD 

Det är ingen action-kamera, som den lilla Nikon KeyMission360-kameran vi testat tidigare. Och de åtta linserna sticker ut åt alla håll på ett oroande sätt. Hur hanterar man denna kamera utan att förstöra den, var en tanke som for igenom våra huvuden. Men, när vi väl började vänja oss vid den var det förvånansvärt lätt att ta upp kameran, skruva fast stativplattan och sätta kameran på stativet. 

Först därefter tog vi bort linsskyddet, som är gjort i kolfiber och täcker alla linserna. Kameran i sig känns inte alls bräcklig, stativfästet sitter stadigt. Den utskjutande cylindern i ryggen på kameran är till för att sätta in batteriet och inspelningsmediet, Digital Cartridge, en solid state-hårddisk på 500 GB som rymmer cirka 45 minuter filmat material och ger kameran 80 minuter batteritid. Väskan rymmer flera sådana, men i vår demoväska hade vi bara ett. 

Det gick väldigt smidigt att både sätta in batteri-hårddisken och att ta ut den. När du ska föra över materialet till dator tar du ut digital cartridge och sätter det i en kombinerad dockningsstation/batteriladdare med samma finish som kameran, som dessutom är gjord ur ett stycke metall.

KRÄVER DATOR 

Kameran har ett väldigt enkelt interface. När du har satt i batteri-hårddisken så startar du kameran med on/off-knappen på ovansidan. Bredvid den sitter REC-knappen som startar inspelning, lägesväljare för broadcast eller record, samt en knapp för Wi-Fi Av/På (flight mode). Mer än så kan du inte styra från kameran. 

Med Nokia Remote kan du styra kameran och få förhandsvisning av bilder från alla åtta sensorerna samtidigt eller från en i taget.

Har du bytt miljö sedan din senaste tagning löper du stor risk att få en helt felexponerad sekvens om du inte aktiverar auto-exponering. Vi gjorde det misstaget första gången vi tog ut kameran i det fria, innan vi hade installerat OZO Remote i vår bärbara dator. Nokia OZO har en 3G-SDI SMPTE 242M DIN-kontakt, som du via adapter kan koppla till en standard BNC, för att få bild till datorn eller OZO Live-mjukvaran. Med OZO Remote kan du då enkelt ställa in kameran och starta inspelning. Du kan välja att se bilden som en stor sammanlänkad bild på skärmen, som åtta separata cirkulära bilder (en bild per sensor/objektiv) och du kan välja att se bilden i VR-glasögonen som följde med datorlådan. Att se VR-live på detta sättet är en unik funktion på marknaden, och ger många fördelar för regissörer och producenter. Du ser alltså världen i VR i realtid innan du spelat in den. 

Du kan också få bilden sammanflätad eller se den med VR-glasögon.

Har du inte möjlighet att ha med en stor dator går det bra att installera OZO Remote i en bärbar dator. Du behöver inte heller koppla den med kabel till kameran. Nokia OZO har inbyggd Wi-Fi och du kan koppla upp dig med kameran från både Windows-, Apple-datorer samt mobila enheter. Vill du hålla dig dold för kameran är detta det bästa sättet att styra den. Du ser då bilden från kameran, dock med viss fördröjning. 

När vi testade hade vi sex sekunders fördröjning via Wi-Fi, om det berodde enbart på Wi-Fi-kopplingen eller på att vår dator har några år på nacken vet jag inte. Start och stopp för inspelning svarade direkt. Efter att startat inspelning testade vi att gå en bit ifrån kameran med datorn för att se hur det gick. Vi kunde se bilden och starta och stoppa inspelning även när vi var mer än tio meter från kameran. 

ÖVRIGA MJUKVAROR 

OZO Creator är programmet som exporterar och renderar de klipp du vill använda till ett format som du kan redigera med andra mjukvaror. Du kan välja var i bild du vill att de olika bilderna från sensorerna ska lappa över varandra.
 

Du behöver inte bara OZO Remote i din dator för att använda Nokia OZO. Det kanske viktigaste verktyget för att låta andra se vad du har gjort är OZO Creator, ett program där du redigerar och exporterar RAW-materialet från kameran. Med OZO Creator kan du styra var och hur sammanflätningen ska vara, eller låta datorn använda en mycket avancerad algoritm för att göra jobbet åt dig. Du ser var sömmarna ligger och kan justera dem efter behov för att få bort artefakter som kan uppstå vi rörelse eller med aktörer. 

Programmet underlättar också export till ledande redigeringsverktyg som Nuke, Adobe Premiere och Pro Tools. OZO Creator möjliggör även uppskalning till 6K- och 8K-upplösningar och bildhastighets-omvandling till 60 bilder per sekund. Det går även att skapa slowmotion-effekt genom att spela in i 120 eller 240 bilder per sekund och spela upp det i 60 bilder per sekund. OZO Preview gör att du kan se på dina snabbrenderade originalfiler, ett bra sätt att samordna ett projekt och ändå få hela VR-upplevelsen. 

Ett program vi inte testade var OZO Live, som är ett program för live-streaming av VR från Nokia OZO-kameran. Med OZO Live så kan du live-streama i stereoskopisk 4K med spatialt ljud. Men det går också bra att använda den endast för att få en realtidssammanflätning, vilket sparar tid i efterarbetet. 

ATT ANVÄNDA 

Som vi sa i inledningen, denna kamera satte oss på prov när det gäller kreativitet. Men också när det gäller vårt tålamod. Det tar extremt lång tid att rendera ett klipp, något som vi vant oss av med i och med allt snabbare datorer. Men det är klart, här ska datorn rendera rörlig bild från åtta sensorer och räkna ut sömmen mellan dessa bilder, och det gäller dessutom ett tungt RAW-format för avancerad grade. Så det är inte förvånande. Men vårt tålamod räckte testet ut, vi gjorde ändå inte så långa inspelningar. Vi tyckte kameran i sig var lätt att använda, särskilt efter att vi installerat OZO Remote i vår bärbara dator.

Batteritiden var också den tillräcklig, för det vi gjorde med kameran. Men vi inser att om du ska göra längre produktioner kan du behöva åtminstone ett batteri-kit till, då får du även en extra hårddisk. Att arbeta ensam med kameran gick bra. Men vi hade gärna haft en assistent med, det var mycket att släpa på och många saker att hålla reda på. Och då vi redan testat att filma med VR-glasögonen inomhus kände vi att de inte behövde följa med ut. Om vi skulle filma med VRglasögon ute bland folk skulle vi gärna haft med oss en assistent utan VR-glasögon. Det kan vara förvirrande med glasögonen på och du vet inte vad som händer bredvid dig, eftersom dina ”VR-ögon” sitter på kameran. Och är kameran dessutom trådlös så är det en fördröjd verklighet du ser. 

SAMMANFATTNING

Om du vill producera riktigt fina VR-filmer är Nokia OZO oslagbar.

När det gäller VR-produktion, tror jag det finns en framtid. Inte bara för underhållningsbranschen, utan även i andra sammanhang. VR kan användas för att göra utbildningsfilmer och instruktionsfilmer. Vi tycker att det vore en utmärkt idé för mäklarbranschen att börja filma med VR, många tekniska produkter kan ha VR-film för marknadsföring eller som en instruktionsfilm för kunder och användare. För allt detta är Nokia OZO en av de bästa kameror du kan köpa. Du får den för ett pris på 460 000 kronor. Det är inte den dyraste VR-kameran eller VR-riggen som finns på marknaden. Men för många mindre bolag kan detta pris vara högt. Utbildningssektorn är stor och varierad så i den branschen kanske det finns de som har tillräcklig budget för att köpa en Nokia OZO. 

Med tanke på vad du kan göra med den är det en kamera du bör titta närmare på om du vill satsa seriöst på VR-produktion. Under vårt test av denna kamera har vi ännu mer förstått vad man kan ha en VRkamera till än efter vårt test av den 100 gånger billigare Nikon KeyMission360. Om du vill producera riktigt fina VR-filmer är Nokia OZO oslagbar. Har du inte budget för att köpa en så går det att hyra en för din produktion på flera hyrbolag i Sverige, Norge och Danmark. Kanske att hyra den kan vara ett bra första steg, då vet du mer vad den klarar av. 

Imponerad blev jag redan under mässan då jag första gången såg material filmat med Nokia OZO. Än mer imponerad är jag nu när jag sett vad jag själv kunde göra med kameran, även om vårt eget material inte håller samma klass som det Nokia använder i sin marknadsföring.

MINUS

  • Vikten
  • Priset
     

PLUS

  • Bra mjukvaror för sammanflätning
  • Lätt att börja använda
  • Hög upplösning
  • Slutresultatet
SAMMANDRAG: IBC 2017, del 1 – AJA Video Systems, NewTek & Canon

SAMMANDRAG: IBC 2017, del 1 – AJA Video Systems, NewTek & Canon

BRANSCHNYHET: Electro Waves till Sverige vid årsslutet

BRANSCHNYHET: Electro Waves till Sverige vid årsslutet