REPORTAGE: Monitor besöker MinaLima – designbyrån bakom rekvisita och grafik till Harry Potter-filmerna

REPORTAGE: Monitor besöker MinaLima – designbyrån bakom rekvisita och grafik till Harry Potter-filmerna

Grafisk design för excentrisk fantasyfilm

Text: Michael Dee
Foto: Michael Dee & MinaLima

Namnet MinaLima är tämligen okänt för de flesta men det finns vid det här laget knappast någon människa på planeten som inte har stött på deras arbete. Den Londonbaserade byrån har designat rekvisita och grafik till samtliga Harry Potter-filmer, inkluderat J. K. Rowlings uppföljningsserie, Fantastic Beasts and Where To Find Them. Och numera har de egen butik också, The House of MinaLima.

Eduardo Lima och Minaphora Mina utanför den egna butiken House of MinaLima i centrala London.
 

Harry Potter-filmerna, en de mest framgångsrika filmserierna de senaste 20 åren, är ett avslutat kapitel. Men den unge trollkarlen lever vidare, konstaterar jag på vägen till 26 Greek Street i Londons Soho, där MinaLima har sin butik, The House of MinaLima. 

Skyltfönstren är fullbelamrade med allsköns Harry Potter-prylar, grafik, muggar, spel och emblem, men där finns också mycket annat som MinaLima designat genom åren. Det gamla huset är fyra våningar högt, med smala trappor och sneda, knakande golv. Varje rum har ett eget tema, som det lilla tidningsrummet med förstasidor till tidningen The Daily Prophet. En våning har vigts till grafik från uppföljaren till Harry Potter, Fantastic Beasts and Where to Find Them. MinaLima består av Miraphora Mina och Eduardo Lima och Harry Potter lever vidare även för dem, berättar Eduardo. 

– Det är ständigt något nytt som ska designas, säger Miraphora. Vi designade skyltar och grafik till nöjesparken The Wizarding World of Harry Potters Diagon Alley i Orlando, Florida.

Allting som rör de stora filmbolagen brukar vara styrt och kontrollerat med järnhand.  Det var därför som många inom designbranschen blev förvånade när MinaLima för fem år sedan lanserade sina första Harry Potter-produkter. Inte minst att de lyckats få tillstånd från filmbolaget Warner Brothers. 

– Vi hade naturligtvis skrivit kontrakt med Warner Brothers och designen tillhör dem, berättar Eduardo. Men vi gjorde en förfrågan om vi kunde få en licens att producera konsttryck av våra arbeten, och till vår stora förvåning sa de ja. 

Butiken är inredd i en excentrisk, surrealistisk stil. Den är inhyst i ett gammalt hus i Soho. Eduardo och Miraphora misstänker att huset varit en bordell en gång i tiden.
 

Butiken i London där de säljer grafisk design från de filmer de jobbat med har snabbt blivit ett turistmål.

Kultfenomenet som exploderade 

Miraphora berättar att hon har jobbat inom filmbranschen sedan 90-talet. Sina studier inom teaterdesign gjorde hon på Central Saint Martins och därefter filmdesign på The National Film School. 

– Bland de första filmerna jag jobbade på var Cutthroat Island, The Man Who Knew Too Little, The Legend of 1900, The Talented Mr Ripley och Notting Hill. Så en dag år 2000 fick jag ett samtal om jag ville jobba på den första Harry Potter-filmen. Visst, det ville jag. Ärligt talat kändes det inte speciellt märkvärdigt då. Böckerna var fortfarande mest ett kultfenomen och jag hade naturligtvis ingen aning om hur stort det hela skulle bli. 

Harry Potter och de vises sten gick på biograferna 2001 och blev en enorm framgång. Till nästa film, Harry Potter och hemligheternas kammare, slog Miraphora ihop sig med Eduardo, som jobbat med design inom den brasilianska film- och tv-branschen.

Tidningen The Daily Prophet figurerar stort i Harry Potter-filmerna. Det är den mest populära tidningen bland trollkarlar i Storbritannien.
 

– Jag var väldigt tänd på att flytta till London. Jag kände faktiskt ingen här, men en kamrat som hade en del kontakter föreslog att jag skulle kontakta Miraphora. ”Hon håller på med en film om någon sorts trollkarl.” Det lät lovande, tyckte jag och bokade en biljett till London. Jag och Miraphora klickade direkt och det var början på vårt samarbete. 2010 startade vi byrån MinaLima Design och öppnade egen studio i Fitzrovia, strax norr om Oxford Street. 

MinaLima har jobbat på en rad filmer, däribland Tarzan och The Imitation Game med Benedict Cumberbatch i huvudrollen. De undviker helt filmer som utspelar sig i nutid, säger Miraphora. 

– Fantasy och filmer satta i historisk tid är mycket mer spännande. Harry Potter- filmerna var ett enormt arbete. Vi designade allt från skyltar och efterlysningsaffischer till tidningen The Daily Prophet och den nästa två meter långa kartan The Marauders Map. För oss måste rekvisitan vara så realistisk som möjligt. Så det finns inga blanka sidor i böckerna vi skapar till filmerna, även om sidorna inte ska ses på bioduken. 

Realismen hjälper också skådespelarna i sitt arbete, säger Eduardo. 

– Vi lade ner ett stort arbete på receptboken The Book of Potions. Daniel Radcliffe, som spelade Harry Potter, berättade för oss att det var först när han öppnade boken som han riktigt klev in i rollen och kände sig som en trollkarl. 

Fantasy ställer helt andra krav 

Att designa för fantasy och historisk film ställer helt andra krav än vanliga filmer, säger Miraphora. 

Eftersom det rör sig om stora filmer med enorma budgetar, vore det lätt att tro att det rör sig om långa, detaljerade genomgångar. EDUARDO LIMA

– Det erbjuder också väldigt spännande möjligheter. Varenda sak vi designar är ett tillfälle att berätta en historia i ett objekt. En bok eller en meny kan bli nästan som en karaktär. Om vi designar en bok frågar vi oss en rad saker: Om det är en gammal bok, hur ska vi då åldra den? Ska den ha fläckar? Ha små annoteringar?

Designen får dock inte ta över i film, säger Eduardo. 

– Det ska vara att skapa atmosfär, verka med allt det övriga som sker. Om publiken märker av designen för mycket har vi inte gjort ett bra jobb. Det är nästan det samma som gäller för filmmusik.

I Harry Potter-böckerna finns inga detaljerade visuella beskrivningar. Jag frågar hur deras briefar ser ut när en ny film ska göras. 

– Eftersom det rör sig om stora filmer med enorma budgetar, vore det lätt att tro att det rör sig om långa, detaljerade genomgångar, säger Eduardo. Vi får förvånansvärt korta sådana, där vi sedan får komma med egna lösningar. Vi har dock alltid tagit vara på den subtila humorn som J. K. Rowling har i sina böcker, och det är den som har varit vårt riktmärke. Naturligtvis strålar vi sedan med jämna mellanrum samman med regissör, producent och alla de andra för att stämma av så att alla arbetar i rätt riktning. 

Miraphora fyller i. 

– Ta bara en sådan sak som tidningen The Daily Prophet. Där fick vi designa tidningslogotypen, layouten, rubriker, sätta ihop artiklar, ja, faktiskt vara redaktörer. Det har vi fortsatt att vara med Fantastic Beasts and Where To Find Them

Inget designjobb innan källmaterialet är insamlat 

Innan jag träffade Miraphora och Eduardo tittade jag på en del av de filmer de jobbat med och observerar hur viktig den grafiska designen är i sammanhanget, och det arbete som ligger bakom för att allt ska sitta rätt.

– Numera designar de flesta formgivare på sin dator från scratch, säger Miraphora. Det skulle inte alls fungera för oss, utan bli för kliniskt, för rent. Vi börjar alltid med research och insamling av referensmaterial. Vi samlar på oss mängder av material, gamla förpackningar, typsnitt, tidningar, reklam, produktkataloger, böcker, papper, stämplar och annat som kan tänkas komma till användning. Till inspiration eller källmaterial. Vi är riktiga nördar, så vi kan jubla högt när vi stöter på ett papper med intressanta fuktskador eller affischer med ojämn trycksvärta. Därefter jobbar vi manuellt med designarbetet, antingen med kartor, brev, bokomslag, affischer. Det handlar ofta om att kombinera egen illustration med källmaterial. Det finns en psykologisk aspekt också. När vi jagar omkring och letar källmaterial är det som om att vi gradvis stiger in i de världar vi ska designa. 

Det är först när allt källmaterial är insamlat som designprocessen börjar, säger Eduardo. 

Vi behövde amerikanskt källmaterial, så vi flög till New York för att skaffa in det. MIRAPHORA MINA

– Vi jobbar fram en grunddesign och scannar därefter in de olika elementen vi behöver. Alla små detaljer måste vara rätt, om det ska vara små skavanker och ålderstecken. Vi har också samlat på oss mängder av olika typer av gammalt papper genom åren. Om något ser extra slitet ut händer det att vi bearbetar det för hand, trycker ut och bearbetar med sandpapper eller papper. 

Till Harry Potter arbetade Miraphora och Eduardo med engelskt källmaterial.  Den första filmen i fortsättningsserien, Fantastic Beasts and Where To Find Them utspelar i 1920-talets USA.

– Vi behövde amerikanskt källmaterial, så vi flög till New York för att skaffa in det, säger Miraphora. Det finns fantastiska arkiv som New York Historical Society, där vi hittade fotografier, pass, tidningar, brev och mycket annat som vi scannade av. Vi köpte också på oss mängder av gamla tidningar och böcker. Det var speciellt spännande att hitta så många typsnitt vi aldrig sett tidigare. Det var mycket som skulle avvägas för att sitta rätt, färger, typografi och layout. Antingen designade vi omslag till modetidningar eller etiketter till matförpackningar. 

Fantastic Beasts and Where to Find Them utspelar sig i 1920-talets New York. Miraphora och Eduardo åkte till New York för att skaffa in historiskt källmaterial i form av modetidningar och affischer.

Men det handlade inte bara om att den grafiska designen skulle spegla 1920-talets USA, säger Miraphora. 

– I filmen finns flera gatuscener med reklamaffischer. Vi lade ner en vecka på att studera det språk som användes i reklamen på den tiden, såväl ord som fraser. Det var också viktigt att alla namn som förekom på affischer och annat låg i tiden. Så vi drog iväg till födelseregistret i New York och valde namn som var populära på den tiden.

Vilka tryckmetoder använder ni er av? 

– Om vi behöver 1 500 exemplar av en rekvisitatidning använder vi litografiskt tryck, men för det mesta behövs betydligt färre exemplar och då trycker vi digitalt. Men vi jobbar ännu enklare än så. Vi har en stor, gammal fotokopieringsapparat som vi har haft stor nytta av, bland annat till efterlysningsaffischerna till Harry Potter. Till de konsttryck som vi säljer här använder vi dock en Epson Stylus Pro 7900. 

Försökte stjäla böcker från bokhandeln

Att designa för film skiljer sig markant mot andra designbranscher, betonar Miraphora. Exempelvis med tidningen New York Ghost. 

– Allt ska utföras i minst fem identiska exemplar utifall något skulle bli skadat eller om inspelningen sker på olika platser. Jag medverkar själv ofta vid inspelningarna ifall det behöver improviseras, och det händer ganska ofta. Det kan uppstå helt oväntade saker: ”Vi behöver 500 tidstypiska papplådor med företagsnamn på. De ska vara här om tre dagar!” Då gäller det att jobba snabbt! 

Det finns också andra orsaker till att allt ska utföras i minst fem exemplar, säger Miraphora och skrattar. 

– Jag har genom åren vant mig vid att skådespelare gärna stjäl med sig rekvisitan! Den värsta jag råkat ut för var faktiskt Julia Roberts under inspelningen av Notting Hill, där hon och Hugh Grant spelade huvudrollerna. Den utspelar sig bland annat i hans bokhandel. Julia Roberts plockade friskt åt sig av böckerna på hyllorna och stoppade dem i handväskan. Till slut var jag tvungen att säga åt henne: ”Ursäkta, men det här är faktiskt en filmdekor!” 

Satte ny standard för grafisk design

Miraphora och Eduardo satte en ny standard för grafisk design inom film med Harry P otter. Med en arbetsmetod de själva utvecklat genom åren, och får ofta förfrågningar från såväl studenter som nyutexaminerade formgivare som vill praoa eller provarbeta. 

– Vi är tyvärr tvungna att tacka nej för vi har helt enkelt inte tid att ta hand om dem, säger Miraphora. Jag önskar ofta att jag hade tid att föreläsa för studenter, för det finns ingen designutbildning som lär ut den typen av design som vi utför. 

– I skrivande stund jobbar Miraphora och Eduardo med uppföljaren till Fantastic Beasts and Where To Find Them. Allt som allt kommer det bli fem filmer, som sträcker sig fram till 1945, och innebär mycket research och designarbete. 

– Det händer ofta att vi får frågan om det inte oroar oss att bli så pass fackindelade, men ärligt talas så trivs vi väldigt bra i det här facket. 

PRODUKTNYHET: Cartoni inför nytt stativsystem

PRODUKTNYHET: Cartoni inför nytt stativsystem

PRODUKTNYHET: Audac introducerar sin nya mixerförstärkare COM108

PRODUKTNYHET: Audac introducerar sin nya mixerförstärkare COM108