NU ÄR DEN HÄR: Panasonic Lumix GH5S

NU ÄR DEN HÄR: Panasonic Lumix GH5S

Uppföljaren till GH5 lanseras med flera välkomna inslag, men lämnar några funktioner att önska.

Läste du Jonas Nimmersjös test av Panasonics Lumix GH5 publicerad Monitor 7/8 i år? Då kanske du minns att en av minuspunkterna var att V-Log kunde erhållas för en extra kostnad. Nu har tillverkaren åtgärdat detta i samband med släppet av uppföljaren GH5S, som nu har V-Log installerat från start. Nedanför kan du ta del av vilka andra egenskaper som skiljer modellerna åt. 

Utseendemässigt är skillnaderna inte så stora, förutom att inspelningsknappen är extra tydligt markerad i rött och att direktvalsratten är besmyckad med en röd ring. Förflyttar vi oss till de interna egenskaperna hittar vi dock några fler.

Den största är givetvis dess sensor, som jämfört med GH5:s 20-megapixels Live Mos-sensor är är halverad till en 10.2-megapixels Digital Live Mos-variant bestyckad med Dual Native-ISO (400 och 2 500) och Venus Engine. ISO-tal så högt som 51 200 är möjligt, och ska borga för klart bildmaterial i de mest dunkla miljöerna. Här ska man dessutom inte behöva skruva så mycket på gain-mängden.

Inspelningsformaten är i stort sett identiska för bägge maskiner med stöd för 4K och C4K, med undantag för GH5S som nu hanterar respektive format vid 50/60p. Något som dock uteblivit är implementeringen av GH5:ans 6K-stöd. Och vill man slow mo-filma med GH5S, kan man nu göra det i 240 fps. En till god nyhet är att man inkluderat 14-bits RAW. 

Samtidigt som 6K hade varit välkommet, kommer nog den största saknaden hos användarna vara bildstabiliseringens frånvaro. Här lämnas man i stället helt och hållet till objektivens förmåga. Innan vi tar en titt på anslutningsmöjligheterna, berättar Panasonic att autofokuslåsningen är aningen långsammare, 0.007 sekunder i stället för GH5:s 0.005.

Slutligen, anslutningar! Även här erbjuds samma utbud som föregångaren, som ni kan läsa om i Nimmerjös test, med enda skillad att man nu via extern kabel kan koppla in tidskod (in/ut). 

För mer information om GH5S, klicka här

PRIS: GH5: 23 990 KRONOR (KAMERAHUS), GH5S: CIRKA 25 000 KRONOR
TILLVERKARE: PANASONIC, WWW.PANASONIC.SE

PRODUKTNYHET: Samsung släpper 146-tums MicroLED

PRODUKTNYHET: Samsung släpper 146-tums MicroLED

BRANSCHNYHET: Elation värvar ljusexpert från konkurrent

BRANSCHNYHET: Elation värvar ljusexpert från konkurrent