BRANSCHNYHET: Ny agentur för ljudtekniker – "Det måste bli enklare"

BRANSCHNYHET: Ny agentur för ljudtekniker – "Det måste bli enklare"

Nu lanseras Sveriges första agentur för ljudtekniker, Apear Talent, för att öka servicegraden i yrket och minimera problemen för uppdragsgivarna.

PRESSMEDDELANDE

Svenska ljudtekniker inom film och tv är proffsiga på bra ljud, men det räcker inte alltid. De flesta är enmansföretagare och har svårt att erbjuda den flexibilitet och trygghet som uppdragsgivaren behöver i dagens pressade produktionsklimat, lyder inledningen av pressutskicket från Apear Talent.

– Därför startar vi Apear Talent, säger Anders Brandén (mitten), vd för ljudproduktionsföretaget Apear, som står bakom Apear Talent.  

De flesta aktörer inom tv- och filmbranschen har sedan länge gått samman i agenturer. Om du som producent till exempel behöver en fotograf eller regissör så ringer du agenturen som skickar en lämplig person. Däremot är de allra flesta ljudtekniker i branschen fortfarande enmansföretagare med kontoret på fickan. Som producent har du som regel en lista med telefonnummer till några bra ljudtekniker. Det är bara att ringa och hoppas att någon av dem är ledig, och inte råkar bli sjuk på inspelningsdagen. Alltför ofta är listan inte tillräckligt lång.

 – Jag vet inte riktigt varför det här fortfarande är ett ensamjobb. Det är svajigt både för ljudteknikerna och produktionsbolagen. Det måste bli enklare, helt enkelt, och vi måste inse att ljudtekniker är ett serviceyrke. Som agentur kan vi ta ett mycket större ansvar för allt från bemanning till teknikstrul, säger Anders Brandén.

Till skillnad från de flesta andra ljudtekniker inom tv- och filmproduktion har Anders Brandén aldrig arbetat som ensam frilansare. Tillsammans med vännerna och arbetskamraterna Erik Johansson (till höger) och Edvard Saare (till vänster) driver han Apear, som gör alltifrån reklamfilmer och drama till poddinspelningar och postproduktion.

– Vi har lyckats utveckla bra strukturer för avtal och bokning, vilket gör det enkelt för kunderna att veta vad som gäller och vad de får. Och där nånstans vaknade tanken på en agentur, att det här skulle bli ännu bättre om vi blev fler, säger Anders Brandén.

Apear Talent har vid lanseringen sex ljudtekniker knutna till sig och målet är att bli femton under 2019.

BRANSCHNYHET: Net Insight tilldelas ärofyllt teknikpris

BRANSCHNYHET: Net Insight tilldelas ärofyllt teknikpris

BRANSCHNYHET: Teracom Group AB säljer Teracom A/S i Danmark till Agilitas

BRANSCHNYHET: Teracom Group AB säljer Teracom A/S i Danmark till Agilitas