REPORTAGE: Träffa personerna bakom webb-tv-produktionen Startist

REPORTAGE: Träffa personerna bakom webb-tv-produktionen Startist

En sång för seger i Sävsjö

Text: Jonatan Kruse

Idol för en dag? Har du en funktionsnedsättning är vägen till stjärnorna blockerad, rampljuset ersatt med kolmörker. Talangen och den musikaliska glädjen finns ofta i överflöd, liksom viljan att delta – men gruppen är satt på obestånd av oss andra. Det ville vi ändra på, mässar Anders Wisth och Niclas Eriksson på nystarten Startist, det var dags att få upp ögonen för det alternativa! Ett år senare drar musiktävlingens andra varv igång. Bidragen strömmar in och hundratals musiker därute väntar med spänning på besked!

En stormvarning är utfärdad. Kartan över Småland och Växjötrakten är gulorange, och stråken över Sävsjö och Stockaryd lyser illrött. En vit pingstkyrka ombyggd till tv-studio pinas av vindarna, men det stör inte initiativtagaren Anders Wisth det minsta.

Det handlar om livsåskådning, om människors värde och värdighet – men också om individers musikaliska glädje och utveckling.
— ANDERS WISTH

Anders Wisth

– Vi har ridit ut värre stormar än så här, förklarar han myndigt, men håll i hatten om du ger dig ut med kameran.
Anders har en fot i kristen livsåskådning och en annan i tv-produktion. Han sökte länge efter ett sätt att rikta strålkastarljuset mot människor med funktionsnedsättningar.

– Vi har erfarenhet av Downs Syndrom i familjens närhet, och det finns en glöd i mig att påminna om att även dessa liv har ett värde, förklarar han. Det handlar om livsåskådning, om människors värde och värdighet – men också om individers musikaliska glädje och utveckling.

Anders hade viljan och erfarenheten, förmodligen också kunskapen och kontakterna. Och dessutom en tv-studio som blivit en verklighet sedan en församling i trakten gått ihop med en annan.

– Stockaryds pingstförsamling och missonsförsamling gick samman under samma tak, och då blev en byggnad över som sökte nya användningsområden, berättar Wisth.

Som engagerad tv-producent dröjde det inte längre innan den vita byggnaden fått en ny interiör, nya funktioner och en helt ny repertoar med blandade samhällsprogram med kristen förankring som gemensam nämnare.

Röda lampor blev gröna

Sävsjö och Stockaryd ligger någon timmes bilkörning från Växjö, här jobbar Niclas Eriksson bland annat med just den målgrupp av funktionsnedsatta som Anders letade efter.

Niclas Eriksson

– Anders slog en signal och ett par dagar senare stod jag i hans studio och bollade idéer, förklarar Niclas.

Tanken var att ge människor med bland annat Downs Syndrom och NPF (Neuropsykiatrisk Funktionsnedsättning) en plattform som inte bara verkade lokalt, utan som via nätet skulle nå en rikstäckande målgrupp och väcka ett nationellt intresse. Musiktävlingar fanns redan, men som tv-producerad form på nätet skulle man bli först.

– Studion var ju redan kopplad till ett nätverk via kyrkan och det skulle finnas gott om volontärer och frivilliga att hjälpa oss, berättar Niclas. Men det skulle ändå kosta en rejäl slant att komma igång – pengar som inte någon av oss hade.

Anders Wisth och Niclas Eriksson drev utvecklingen tillsammans, och genombrottet kom när Allmänna Arvsfonden såg potentialen i deras idé och beviljade finansiering.

– Arvsfonden ställer stora krav både på relevans, kvalitet och egen livskraft – och att få deras stöd blev avgörande för oss.

En panel av röda lampor började lysa grönt, och duon såg att drömmen om Startist var på väg att besannas.

Känslan av sommar och sol går inte att ta fel på när Calle Svensson sjunger en av våra kanske folkkäraste sommarlåtar genom tiderna, ”Sommaren är kort”. Med rätt attribut för en dag på stranden sjunger Calle med inlevelse och känsla. Luta dig tillbaka och längta till en dag på stranden.

Halvdagar som förändrar

Sävsjö, Stockaryd och två hjärtan som bultar för det mänskliga och musikaliska. Niclas Eriksson och Anders Wisth ger Monitor sina bilder om vägen till stjärnorna, och stjärnornas nya entreprenörer.

Det är ju spännande att så pass stor del av materialet är egenskrivet av artisterna.
— Niclas Eriksson

– Tanken är att man helt enkelt skickar sitt bidrag till oss via mail, förklarar Niclas. Det kan vara en enkel mobilfilm – vad som helst som ger oss ett intryck.

Av de inskickade bidragen görs ett urval av totalt 40, som bjuds in till studion i Stockaryd för att televiseras. Ungefär hälften av bidragen är originallåtar, medan hälften är covers.

– Det är ju spännande att så pass stor del av materialet faktiskt är egenskrivet av artisterna, konstaterar Niclas lite stolt.

– Och lite skamset att det finns så många praktiska hinder på vägen hit, konstaterar Niclas. Det är exempelvis inte alla kommuner som låter nödvändiga assistenter resa med de funktionshindrade till platsen.

Varje låt arrangeras och produceras av musikproducenten Stig Lindell, som försöker ge varje bidrag sin touch och karaktär. Därefter budgeterar man en halv dag i tv-studion per bidrag, där scenografi lämnas lika mellan samtliga artister medan var och en har sin egen ljussättning.

– Det är halvdagar som påverkar människors liv, förklarar Anders Wisth och beskriver den oerhörda glädje och närvaro som artisterna känner medan de arbetar.

20 dagar senare har man 40 bidrag som man publicerar på nätet i serier om fem bidrag åt gången.

– Vår idé är att exponera låtarna fem och fem, och sedan mäta både antalet visningar och antalet likes. Även om de låtarna som exponeras tidigt ligger ute länge, mäter vi under exakt samma tidsintervall för att få rättvisa mätvärden.

Likes och antal tittare väger lite olika enligt en formel som duon vill hålla hemlig, men en like är mer värd än en tittning.

Från ”delfinalerna” sorteras så åtta delsegrar fram, som får se fram emot en liveinspelad final inför publik i Sävsjö. En del av banden är etablerade och ganska rutinerade på scenen, medan andra gör sin debut under tävlingen.

Vara vänner är titeln till en känd schlagersång. Jesper Rockers bidrag hyllade vänskapen och visade på ett konkret sätt vad den kan få betyda.

Sång för seger

Under två höstmånader om året byter studion i Stockaryd kostym till ett Idol i miniformat. Utrustningen är enkel men tillräcklig, några Panasonic HPX171-kameror och en ATM2ME-bildmixer tillsammans med Blackmagic Designs ATM Broadcast Panel. Fina grejer för en lokal studio, men som hamnar i skuggan av storebrorsan Idol.

– Man ska jämföra sig nyktert, påminner Anders Wisth som inte har några ambitioner att gå mer åt Idolhållet än man gör i dagsläget.
– Däremot skulle formatet passa för public service, fyller Niclas i med en flirt till kollegorna på SVT.

Alla bildproduktioner förprogrammeras via Q-pilot, och varje bidrag har sin egen kompletta produktion med musik, bildproduktion och ljussättning.

– Vår idé har öppnat vägen för en helt ny musik, med helt nya artister, för en ny målgrupp, konstaterar Anders Wisth. Bakom den musikaliska glädjen en värdering om människors värdighet, och olika människors gemenskap.  

Startist har fått genomslag hos nästan 100 000 svenskar, och medan stormvindarna viner utanför kyrkbyggnaden strömmar nya bidrag in i en jämn takt. Den musikaliska glädjen som duon Eriksson och Wisth öppnat dörren till vet inga gränser. Ett nytt år med nya inspelningar, nya bidrag och nya finalister väntar. Mycket arbete, många obetalda timmar. En lång väg till finalen. Och en sång för seger i Sävsjö.

PRODUKTNYHET: Shure lanserar RMCE-BT2

PRODUKTNYHET: Shure lanserar RMCE-BT2

BRANSCHNYHET: Interlite medverkar i Strömstad in Light – och presenterar ny leverantör

BRANSCHNYHET: Interlite medverkar i Strömstad in Light – och presenterar ny leverantör