UTE NU: Monitor November (Lagring & Säkerhet)

UTE NU: Monitor November (Lagring & Säkerhet)

Träffa Carl-Henric Möllerström från svenska lagringsgiganten Compuverde, Akamais säkerhetsguru Anders Näsman och SAQMI-arkivets initiativtagare Anna Linder.

Varför har Karlskronabaserade Compuverde slagit igenom så stort? Vilka är de stora hoten mot tv-världen, enligt Akamais Anders Näsman? Hur gick Anna Linder till väga för att starta det unika och efterlängtade filmarkivet SAQMI? Och hur väl presterar Sankens nätta shotgunmikrofon CS-M1 i Johannes Oscarssons testmiljö? Allt detta och mer därtill kan du ta del av i Monitors senaste pappersutgåva

INTERVJU: CARL-HENRIC MÖLLERSTRÖM, COMPUVERDE

Svenska lagringsföretaget Compuverde går som tåget. Två och ett halvt år efter det officiella intåget på marknaden görs affärer kors och tvärs över jordklotet. Nu levererar den Karlskronabaserade aktören en lösning till ett av de största broadcast-bolagen i USA – med arbetsflödesförbättringar och hög kostnadseffektivitet som följd.

Carl-Henric Möllerström, Compuverde / Foto: Charlotte Nilsson

INTERVJU: ANDERS NÄSMAN, AKAMAI

Nät- och IT-brottsligheten blir allt mer sofistikerad. Att skydda sin verksamhet och sitt innehåll har för företag och sändningshus blivit en allt större angelägenhet. Men vad ska vi skydda oss emot? Informationsmanipulation? Kopiering av krypterat material? DDoS-liknande attacker? Och med vilka tekniker kan vi skydda oss? Dessa är några av frågorna som Johan Skaneby, konsult och videospecialist på Eyevinn Technology, reder ut tillsammans med Akamais Senior Solution Engineer Anders Näsman.

Anders Näsman, Akamai / Foto: Johan Skaneby

INDUSTRY OPINION: ETT SLAG FÖR BANDLAGRING

Att lagra på band är en metod som använts i så många år att man skulle kunna tro att den i dag är föråldrad eller helt utdöd. Men i stället kan vi se att den snarare trätt in i en andra andning och är fortfarande en väl integrerad del i moderna arbetsflöden. I detta åsiktsinlägg argumenterar Spectra Logics Senior Vice President of Business Development and Alliances, Hossein ZiaShakeri, för dess fortsatta relevans.

Hossein ZiaShakeri, Spectra Logics

Hossein ZiaShakeri, Spectra Logics

INTERVJU: ANNA LINDER, SAQMI

Anna Linder är norrlänningen som numera bor i Göteborg och hen har alltid jobbat med kultur på olika sätt. Utan formell utbildning är hen mer autodidakt och har startat SAQMI -The Swedish Archive for Queer Moving Images. Det är ett helt unikt arkiv som samlar den queera rörliga bildens historia i Sverige.

Anna Linder / Foto: Hanna Högstedt

REPORTAGE: FAR OCH SON – LJUD OCH BILD

Lars Franzino har under sin karriär arbetat med musik, ljudbearbetning, A-ljud och som ljudtekniker för Bingolotto. Där är han en av de som varit med sedan allra första början. Och han har även lyckats få sin son Axel att satsa på en karriär i branschen.

Axel Franzino / Foto: Peter Fredberg

INTERVJU: SOFIE BAMBERG & ANNA EKBERG, BLACK LJUSDESIGN

Massor av tester gjordes för att hitta de rätta ljuskällemodulerna. Mängder av fullskaliga mockups byggdes upp. Flera specialframtagna eller anpassade armaturer togs fram. Under ett års tid arbetade Sofie Bamberg och Anna Ekberg från Black Ljusdesign med att ljussätta de olika miljöerna på Frantzéns restaurang på ett sätt som anstår en stjärnkrog i världsklass. Nu har de belönats med Svenska Ljuspriset 2018.

Frantzéns restaurang, ljussatt av Sofie Bamberg och Anna Ekberg / Foto: Erik Lefvander

FILMTIPSET: DAWSON CITY – FROZEN TIME

Vid 1800-talets slut bröt guldruschen ut i den lilla orten Dawson City i Yukon, Kanada. En epok vars kulturella avstamp först i år har kunnat upplevas i det rörliga bildformatet. Och mitt i denna produktion hittar man den svenska, utvandrande fotografen Eric A. Hegg.

TEST: SANKEN CS-M1

Allt blir mindre i elektronikens värld, och små mikrofoner har väl ingen tackat nej till? Sanken kommer med en lättviktare lång som ett pekfinger, en miniatyr-shotgun med interferenstub och allt. Vi tar en titt på CS-M1.

PRODUKTNYHET: Ampetronics nya singleloop- och multiloopförstärkare – nu tillgängliga världen över

PRODUKTNYHET: Ampetronics nya singleloop- och multiloopförstärkare – nu tillgängliga världen över

BRANSCHNYHET: Johnny Strömgren lämnar Discovery Networks för Bauer Media, ersätts av Niklas Lindberg

BRANSCHNYHET: Johnny Strömgren lämnar Discovery Networks för Bauer Media, ersätts av Niklas Lindberg