PREMIÄR: Canal Digital lanserar OnePlace

PREMIÄR: Canal Digital lanserar OnePlace

I går den 28 februari samlades svenskt branschfolk från tv-industrin på Operakällaren i Stockholm för en förhandstitt på Canal Digitals i dag släppta flaggskepp – OnePlace, den första tv-plattformen i Sverige att baseras på Googles öppna ekosystem Android TV.

Canal Digitals marknadsdirektör Maria Sörnell.

Canal Digitals marknadsdirektör Maria Sörnell.

Om du är kund hos Canal Digital har du kanske redan fått ett samtal från tv-distributören i dag om att deras nästa stora teknologiska steg, tv-plattformen OnePlace, har sett sina första ljusstrålar. På ytan rör det sig om en box i ett tämligen traditionellt utförande, men på insidan gömmer sig teknik som banar väg för något "revolutionerande", sade Canal Digitals marknadsdirektör Maria Sörnell under introduktionen på Operakällaren i Stockholm. 

Världsdominant plattform

Android har vuxit så pass mycket att den passerat både Windows och Apples iOS och har blivit den mest dominanta plattformen tillgänglig i dag. Men som en del av en svensk tv-distributörs utbud har den tidigare inte funnits. Allt beroende på att tv-distributörer använt sig av egenutvecklade, slutna plattformar. Således har man sett det nödvändigt att komma i kapp konsumenternas behov, som är präglat av plattformen, berättade Tone Krohn Clausen (på ingångsbilden), VP, Chief Product & Digital Officer på Canal Digital AS under produktpresentationen. Och i Canal Digitals mening är det detta som gör deras nya flaggskepp revolutionerande: OnePlace är Sveriges första tv-plattform baserat på Android, eller närmare bestämt ekosystemet tillika den största Apple TV-konkurrenten, Android TV. Men, vad betyder detta mer specifikt för användaren?

Står på två ben

Canal Digitals OnePlace med den valbara 1 TB stora disken

OnePlace är mer än gemene hushålls trofasta tv-box, då den står på två ben: dels Canal Digitals existerande utbud, och dels Googles gigantiska utbud streaming-tjänster uppsjö av appar som vi är vana vid att ladda ner via vår telefon. På så vis har man samlat en stor portion av användarnas behov under ett och samma tak. Och att bekanta sig med gränssnittet i distributörens maskin (sett i videon längst ned) är det inte några större problem med. Särskilt om man har eller har haft exempelvis en Samsung-telefon i sin ägo. En ytterligare teknisk egenskap som gör upplägget konkurrenskraftigt upplägg är dess stöd för 4K och HDR. 

För att komma åt och alternera mellan dessa avsnitt är det inget externt tangentbord som gäller, utan här använder man sig av den inkluderade tillika Bluetooth-bestyckade fjärrkontrollens valknappar (den blåa för Canal Digitals tv-tjänster, och Google-cirkeln nedanför). Ett framstående och intressant navigeringsinslag här var dess inbyggda mikrofon för röstsökning (placerad strax ovanför siffra två), som i ärlighetens namn kändes hyfsat responsiv. I dagsläget är dock engelska det enda språket som röstsökningen stöder, men lär utvecklas inom en snar framtid. Och just detta, själva utvecklingsdelen, är en av de stora dragplåstren, anser Canal Digital, då man ser en stor effektivitet såväl tidsmässigt som kostnadsmässigt att ha trätt in i Android-världen. 

ONEPLACE – TEKNISKA SPECIFIKATIONER
BROADCAST 4 x DVB-S/S2, IPTV
SYSTEM-ON-CHIP Broadcom BCM7251S
PROCESSOR Dubbelkärnig 1,7 GHZ
GRAFIK Broadcom VideoCore V HW (V3D-530)
4K/HDR Ja
RAM 2 GB
LAGRING 8 GB (1 TB SATA-disk som tillval)
BLUETOOTH Ja
USB Ja
HDMI Ja
DIMENSIONER 260 x 174 x 40 mm
TILLVERKARE LG Electronics (enhet ägd av Technicolor)
Källa: https://sites.google.com/view/droid-tv/pay-tv-provider/canal-digital-oneplace

REPORTAGE: 1.618 Digital – ljud för Virtual Reality

REPORTAGE: 1.618 Digital – ljud för Virtual Reality

PRODUKTNYHET: Nya cine-objektiv från ARRI

PRODUKTNYHET: Nya cine-objektiv från ARRI