REPORTAGE: Vizrt

REPORTAGE: Vizrt

Effektivitet och grafik

Text: Peter Fredberg
Foto: Vizrt, Robert Wengler, Hannes Lilliefeldt. Michael Fors & Johannes Skoog

När Vizrt startades upp för 20 år sedan var grafik till livesändning omständligt att få fram. I samband med ett projekt på norska TV2 föddes idén till verksamheten vars mål var att göra det jobbet enklare och smidigare än tidigare. Vi träffade företaget för en närmare titt i deras arbete med 3D-grafik i realtid under liveproduktion, studioautomatisering och sportanalys.

Ersan Köylüoglu

Ersan Köylüoglu

Projektet på TV2 avknoppades och Vizrt såg dagens ljus. I dag är de en av de stora aktörerna inom 3D-grafik i realtid under liveproduktion, studioautomatisering och sportanalys. De har växt till drygt 500 anställda baserade på 40 kontor runt om i världen, med huvudkontoret i Norge. Kunderna finns i fler än 100 länder och deras lösningar används av världens ledande medieföretag, inkluderat CNN, CBS, Fox, BBC, Sky Sports, CBS Sports och Al Jazeera. Och listan, den fortsätter att växa.

– Vi har en ständig dialog med våra kunder för att hela tiden ha koll på vad de efterfrågar för att kunna utveckla våra produkter allt eftersom nya behov uppstår, säger Ersan Köylüoglu, Sales Manager Vizrt.

När det gäller försäljningskanaler så har de även egen direktförsäljning till sina kunder och det är därför de har valt att förlägga sina kontor runt om i världen.

– Det handlar om att kunna ta hand om våra nya och gamla kunder på plats och samtidigt ha en förståelse för kulturen i landet och regionen vi jobbar i. Vi erbjuder våra kunder kompletta paket, inklusive hårdvara, professionella tjänster, installationer och support.

Deras mjukvara används i PC-miljö med Windows 7 och 10 och installeras på datorer och servrar från HP och Dell. Systemen monteras och skeppas till kunderna från kontoret i Österrike. De är även återförsäljare för olika videokort från Matrox och Nvidia.

Grafik, automation och sportanalys

När det kommer till grafik är det ett effektivt visuellt verktyg som hjälper till att berätta en historia och presentera fakta på ett intuitivt sätt, säger Knut Alfred Andersen, VP Product Management Broadcast Production som utöver grafik berättar att man också jobbar med automation.

– Det handlar helt enkelt om att automatisera flera delar av till exempel en liveproduktion. I många fall kan man faktiskt reducera personalen i kontrollrummet med 50 till 80 procent med våra lösningar, beroende på typ av produktion och storlek på stationen.

Vizrt har skapat analysverktygen Viz Arena och Viz Libero där det går att lägga in avancerad grafik för att kunna analysera den aktuella matchen.

För sportsegmentet har de bland annat skapat analysverktygen Viz Arena och Viz Libero som kan hjälpa till både under och efter exempelvis en fotbollsmatch. Det går att lägga in symboler och visa annan avancerad grafik för att kunna analysera den aktuella matchen.

– Ett av de nyare verktygen när det kommer till just sportdelen är en unik mjukvara vi tagit fram. Den kan exempelvis avläsa de reklambanners som finns placerade runt om fotbollsplanen. Vi kan helt enkelt byta ut reklamskyltarna live. När exempelvis Premier League säljer in rättigheterna till Italien, Kina, Amerika eller Sverige så kan alla reklambanners ha olika unik reklam anpassad för den aktuella marknaden, säger Knut Alfred.

Det krävs en hel del AI för att lösa detta och för att kunna läsa ut och ändra reklambudskapet på alla banners runt planen.

– Det är ett väldigt avancerat system där vi rätt och slätt lär maskinen hur den ska lösa uppgiften, genom att den får se mängder av fotbollsmatcher. Om och om igen.

För att det ska se bra ut behöver programvaran förstå hur spelarna rör sig på planen och hur förändringar i pixlar kring reklambannern ska hanteras. En av de större utmaningarna är när en banner har en vit bakgrund och fotbollsspelaren framför den har en vit tröja. Då gäller det att programvaran ska veta var fotbollsspelaren slutar och bannern börjar, samtidigt som spelaren rör sig framför bannern. Så det krävs ganska avancerade algoritmer för att läsa ut det och få det att fungera och se bra ut ner på pixelnivå.

Utbildning

Utöver vanlig dokumentation och manualer, håller man själva i kurser och tillsammans med sina partners. Här har man märkt att många önskar att ta del av utbildningen via videokurser.

– Det är ett effektivt sätt för att få ut utbildning till många samtidigt, så vi har lagt mycket fokus på att producera våra egna utbildningsvideor. Vi har skapat vårt eget universitet, Viz University, som har ansvaret att producera alla online-kurser och sköta certifiering för våra användare, säger Ersan.

Efterfrågan i dag

Viz Opus är en dator som kan hantera både videoklipp, grafik och sköta bildmixningen.

Enligt Knut Alfred är det två saker som urskiljer sig och som växer enormt för Vizrt. Först och främst är det en produkt som heter Viz Opus, en dator som kan hantera både videoklipp, grafik och sköta bildmixningen i en och samma maskin.

– Sedan växer även sportanalys-biten, framför allt banner replacement-mjukvaran som nämndes tidigare. Så automation och sport är marknader som växer stadigt nu, med de nya sätten vi konsumerar media.

Traditionell tv och det som skapas för sociala medier ligger i dag inte så långt ifrån varandra. I framtiden kommer fokus på den typen av produktioner där dessa kombineras att öka allt mer.

– En av våra utmaningar är att kunna låta operatören sköta flera typer av uppgifter i en och samma miljö, alltså att slippa byta användargränssnitt för att kunna leverera till flera olika plattformar. Det har vi alltid fokus på när vi skapar och utvecklar våra system, säger Knut Alfred.

Deras verktyg Viz Story är skapat bland annat för att direkt och snabbt kunna redigera material, som sedan enkelt kan publiceras på sociala medier. Allt görs i en och samma miljö.

– Du väljer var du vill publicera materialet med hjälp av en ruta på skärmen. Där markerar du bara var du vill att materialet ska publiceras, YouTube, Facebook eller någon annanstans, så sköts det automatiskt, säger Ersan.

Närvaron på sociala medier är mer eller mindre nödvändig i dag. De flesta har inte råd att spendera stora summor på att bygga upp ett avancerat kontrollrum för att producera material till dessa.

– Priset måste stå i relation till antal tittare och systemet ska vara mindre komplicerat och helst kunna styras av en person. Därför är Viz Opus en relevant produkt även för dessa behov. Vi jobbar också ständigt med att försöka minska och förenkla de tekniska lagren i våra lösningar. Allt för att göra det möjligt för både tekniker och journalister att kunna sköta systemet så man kan publicera snabbt.

Live-tv

Allt tyder på att linjär-tv som vi känner det i dag är på väg ut allt mer. Streaming gör att folk kan titta på tv när det passar dem. Samtidigt visar allt fler undersökningar att just live-segmentet fortsatt kommer öka och vara viktigt.

– Det är vissa saker som sticker ut, exempelvis val och stora händelser på nyhets- och sportsidan som ofta och till stor del konsumeras live. Det som för ögonblicket är stort, men som vi tror kommer växa rejält i framtiden och som är en spännande utmaning i live-sammanhang är e-sport. Mängder av tittare följer dessa tävlingar, så det finns ett enormt behov och önskemål från arrangörer runt om i världen.

Nya krav

Men hur mycket vi än pratar om tekniken så är det historien och hur den berättas som är viktigast.
— Ersan Köylüoglu

I tv-branschen är nog en av de största utmaningarna att just kunna producera innehåll till alla de plattformar som det i dag är i princip nödvändigt att publicera på. De kommande åren kommer utmaningen vara att relativt snabbt växla över till en IP-infrastruktur.

– Men hur mycket vi än pratar om tekniken så är det historien och hur den berättas som är viktigast. Fokus för vår del är att journalisterna ska kunna berätta sin historia på bästa möjliga sätt och kunna ha mesta möjliga kontroll. Tittarna bryr sig inte om vilka knappar du trycker på, hur kontrollrummet ser ut eller vilken annan teknik du har. De vill ha en bra historia berättad, på ett effektivt och slagkraftigt sätt.

TV4 och Expressen

TV4 Live använder sig av grafik som ett effektivt och visuellt verktyg för att hjälpa till att berätta en historia och presentera fakta för tittarna på ett intuitivt och slagkraftigt sätt.

På TV4 ökar behovet av liveproduktion och grafik hela tiden, säger Michael Fors, Transition Manager på Bonnier Broadcasting och berättar att man måste hänga med både i utvecklingen med befintliga resurser och samtidigt kunna producera så mycket mer innehåll.
– För att kunna göra det är vi tvungna att både effektivisera och skapa bättre processer och arbetsflöden. Det var viktiga skäl i valet av Vizrt som partner, säger Michael.

TV4 Nyhetsmorgon sänds alla dagar om året och då kommer de bland annat att använda sig av Viz Social. De får en hel del input från tittare, via exempelvis Instagram som de då kan lägga ut direkt i livesändningen. Integrationen mellan program och tittare blir en allt viktigare ingrediens i just liveproduktionerna och kan skapa nya möjligheter.

– Vi sänder även Nyheterna 19:00 och 22:00 och Nyheterna Live, ett format som vi levererar via TV4 Play med tio, 15 direktsändningar om dagen. Vi kommer även att arbeta med Vizrt:s teknik även i Malou efter 10 och i Sportcentralen, som är en del av den nya Sportkanalen. I dag använder vi i stort sett de flesta lösningar som Vizrt erbjuder i vår liveproduktion. Från att tidigare ha lejt ut mycket av exempelvis designarbetet, kommer vi nu ha kompetensen inom företaget – plus att vi får full kontroll över detta själva.

Expressen är inne på tredje året tillsammans med Vizrt:s produkter och använder dessa i hela produktionsflödet.

Expressen är inne på tredje året tillsammans med Vizrt:s produkter och använder dessa i hela produktionsflödet, där grunden består av Viz One för videoarkivet och Viz Opus för utsändning.

– Vi har ett spännande år framför oss med många stora evenemang som vi kommer livesända. För oss är det viktigt att ha ett snabbt och smidigt system hela vägen då vi sänder live-tv 18 timmar varje dag. Det ställer höga krav på driftsäkerheten. Tack vare automationen i Viz Opus behöver vi dessutom endast två medarbetare i kontrollrummet till livesändningarna: en sändningsproducent och en liveredaktör, säger Fredrik Borggren, Technical Director på Expressen TV.

VR och AR

Det man ser både på nyhetssidan och inom sport är att allt fler önskar att använda sig av AR, Augmented Reality, som hjälpmedel under en sändning, berättar Ersan som ser att tekniken är något som helt klart kommer mer och mer och som kommer bli viktigt i framtiden.

– Den ger i princip oändliga möjligheter att skapa ett fantastiskt innehåll. Här är det bara fantasin som sätter gränserna. Exempelvis har Sky Sports i England redan använt sig av tekniken. De börjar sändningen i sin studio för att plötsligt befinna sig inne på fotbollsplanen tillsammans med spelarna och fortsätter sändningen där, säger Ersan.

När det kommer till VR börjar det bli intressant då utvecklingen av teknologin går allt mer mot fotorealism. Det öppnar upp en hel del spännande möjligheter om du till exempel lyckas skapa en hel studio i VR-miljö.

– Plötsligt slipper du ha enorma lager av möbler och annan studiorekvisita som måste köras in och ut ur studion. Du skapar en unik miljö med VR, helt enkelt. Det blir förstås en utmaning i början med hur programledare ska förhålla sig till denna VR-värld, för att det ska se naturligt ut. Med både med AR och VR kommer vi nog få se riktigt spännande lösningar när det kommer till liveproduktion i framtiden.

PRODUKTNYHET: Kontrollpanel med inbyggd processor från Crestron

PRODUKTNYHET: Kontrollpanel med inbyggd processor från Crestron

PRODUKTNYHET: Kramer presenterar scaler-lösning för mötesrum

PRODUKTNYHET: Kramer presenterar scaler-lösning för mötesrum