TEST: Nikon D850

TEST: Nikon D850

Mästarnas mästare

Text: Jonas Nimmersjö
Foto: Jonas Nimmersjö & Nikon

Det finns en kategori fotografer som aldrig slår igenom, aldrig blir kända, men som har många strängar på sin lyra och kan ta vilket jobb som helst. De är inte bäst i någon genre av fotografi och kommer nog aldrig bli det. Men de räds inte att testa något nytt, att gå på okända stigar. Det är nog i den kategorin vi själva är placerade. Nu har Nikon släppt en kamera för oss! För oss fotografer som vill och kan fotografera allt och alla: Nikon D850.

FAKTA
TYP Digital spegelreflexkamera, DSLR
SENSOR FX, CMOS, 35,9 millimeter x 23,9 millimeter. 45,7 miljoner effektiva pixlar
AUTOFOKUS 153 fokuspunkter, av dessa kan 55 eller 15 väljas. Multi-CAM 20K sensormodul för autofokus med TTL fasdetektering. Samma AF-system som i Nikon D5
LIVE-VIEW AF Kontrastdetekterande AF var som helst i bilden, fokuspunkt kan väljas via pekskärmen
BILDSKÄRM 8 cm (3,2 tum) diagonal TFT-LCDpekmonitor. Cirka 2 359 000 punkter
ISO ISO 64 till 25 600, standardlägen. Lägsta möjliga ISO: 32, högsta möjliga ISO: 102 400
BILDSEKVENS 7 bilder per sekund. 9 bilder per sekund med EN-EL18b-batteri i MB-D18-batteripack. I det tysta läget (med live view) 6 bilder per sekund i full upplösning eller 30 bilder per sekund i 8,6 Megapixel (jpeg)
SLUTARE 1/8 000 sekund till 30 sekunder
VIDEO 3840 x 2160 (4K UHD), 30p, 25p, 24p. 1920 x 1080: 60p, 50p, 30p, 25p, 24p 1280 x 720: 60p, 50p
LJUD Stereomikrofoningång (3,5mm) eller inbyggd stereomikrofon, justerbart ljud
HÖRLURSUTGÅNG Ja
GRÄNSSNITT HDMI-kontakt, typ C. Hi-Speed USB med Micro USB-kontakt
NÄTVERK Wi-Fi och Bluetooth
BLIXT Blixtsynktid 1/250 sekund
SÖKARTÄCKNING FX cirka 100 procent horisontellt och 100 procent vertikalt. 1,2 gångers förstoring
MINNESKORTPLATSER 1 XQD-kort och 1 SDkort, (SD-, SDHC-, SDXC-, UHS-II kompatibel)
BATTERI EN-EL15a, upp till 1 840 stillbilder
STORLEK OCH VIKT 146 x 124 x 78,5 millimeter. 1 005 gram med batteri och XQD minneskort
PRIS 39 290 SEK (kamerahus)
DISTRIBUTÖR Nikon Sweden, www.nikon.se

Det går inte annat än att säga att en kamera med naturligt ISO på 64, sju bilder per sekund (nio med batterigrepp MB-D18 och batteriet EN-EL 18b), autofokussystem från Nikon D5 och med 46 megapixlars upplösning är en verklig mångsysslare. Men till skillnad från hur det är med oss mångsysslande fotografer har Nikon lyckats göra en kamera som är mästare på allt.

Vi fick låna Nikon D850 en helg i slutet av september. Efterfrågan på kameran som kom till butikerna i september är hög. Det exemplar Nikon i Solna hade tillgängligt för tester var fullbokat, men de lyckades hitta en lucka för oss. Tyvärr innebar den korta tiden att vi inte har testat allt vi ville testa. Vi hann dock fotografera både ånglok och stridsvagnar under två intensiva dagar. Med testkameran följde ett trevligt objektiv, Nikon AF-S NIKKOR 28mm F1,4E ED. Vi kommer inte gå in så mycket på detta objektiv, men kan konstatera att en kamera med ISO 64 och ett objektiv med bländare 1,4 passar väldigt bra ihop.

SKÖN ATT HÅLLA I

Vi måste erkänna att vi alltid gillat Nikons ergonomi. Den passar ofta vår högerhand bättre än konkurrenternas. Kanske är det därför vi själva fastnat för Nikon. Så när du läser detta testförsök, se förbi fanboy-blicken vi har så lovar vi att försöka vara objektiva i vårt omdöme. Men sådana saker som hur den är att hålla, kan ju inte vara annat än subjektivt. Med Nikon D750 tyckte vi att man förbättrat ett redan bra grepp till närmast perfektion. Vi tycker fortfarande att Nikon D750 har ett av de bättre greppen som finns. Men med Nikon D500, eller som nu med Nikon D850, har de lyckats igen.

D850 är en tung kamera, tyngre än sin föregångare Nikon D810, och beror främst på den större sökaren/prismat. Och med det förbättrade och djupare greppet är den betydligt lättare att bära omkring i handen. Vi vet inte hur den är med batterigreppet på, eftersom vi inte hade något tillgängligt. Där antar vi det finns likheter med Nikon D500, alltså kommer även det passa vår hand perfekt. De yttre likheterna med D500 är stora, men inte så exakta som vi hade önskat. Vår dröm hade varit att Nikon D500 och Nikon D850 var ett par på samma sätt som D700 och D300, men så blev det inte. Nikon D850 har ett nytt batterigrepp, och kan inte ha samma batterigrepp som Nikon D500. För själva användningen är de flesta knappar och funktioner däremot placerade på samma ställen. Nikon D850 har inte heller den en pop-up-blixt, vilket vi ser som något bra. Nikon D850 har ISO-knapp på samma ställe som D500, har joystick och saknar dedikerad AE-lock-knapp. Det senare är det nog många som klagar på, men vi har själva aldrig använt den ändå. Och vill du ha exponeringslås, så går det att ändra funktionen på andra knappar.

TRYCKKÄNSLIG SKÄRM

Med Nikon D750 introducerade Nikon vinklingsbar skärm i det högre kameraskiktet. På Nikon D500 är skärmens fäste stabilare och vi tror att den på Nikon D850 blivit ännu ett steg bättre. Nikon D5 och D500 var de första pro-modellerna hos Nikon som hade tryckkänslig skärm. Nikon D850 har förbättrat mjukvaran så att den tryckkänsliga skärmen även fungerar för att bläddra och välja i menyerna samt för många andra tillfällen när du fotograferar. Det enda negativa vi märkte med det var irritationen vi kände när vi försökte göra likadant med vår Nikon D500. Med andra ord önskar vi att vi kunde få en uppdaterad meny till vår Nikon D500  för att få denna funktion. Och vi hade gärna haft tryckkänslig skärm även på vår Nikon D750.

 När vi ändå talar om synliga detaljer som är nya för Nikon D850, är en sådan detalj att den  saknar inbyggd blixt, pop-up-blixt. Detta har fram till och med Nikon D500 varit förbehållet Nikons flaggskepp, men vi tror nu att detta kommer vara standard för alla Nikons pro-kameror. Det finns säkert fotografer som ogillar denna utveckling. Vi tillhör inte den gruppen, utan är glada över att slippa den irriterande lilla blixten som for upp i tid och otid. Visst har vi använt den, på de av våra kameror som har haft en sådan, men då bara för att styra andra blixtar.

BÄSTA AUTOFOKUSEN

Nikon D5 har blivit prisad världen över för sitt autofokussystem och det systemet sitter nu även i Nikon D850. I teorin kanske de båda kamerorna presterar lika bra. Vi tycker att Nikon D850  presterade mycket bra, men vi hade tyvärr inte en Nikon D5 att testa med parallellt. Läser man eller ser andra tester på Youtube, verkar det vara så att Nikon D5 fortfarande leder, men med Nikon D850 tätt efter. Varför D850 inte tycks komma upp i samma träffsäkerhet vet vi inte. Kanske kan det vara för att mycket datorkraft går åt till att hantera de 45,6 megapixlarna i Nikon D850 i stället för fokus?

Men vi upptäckte som sagt inga problem med autofokusen. För dig som filmar går det att  ställa in zebra för högdagrar som hjälp för exponering, och äntligen har Nikon gett en av sina kameror focus peaking. Pekskärmen går även att använda för att sätta fokus inför inspelning, och med focus peaking går det även lätt att sätta fokus manuellt. Kameran har också ett nytt, nästan tyst läge lämpligt för fotografering i ljudkänsliga miljöer, som till exempel för bröllopsfotografer. Då blir bildhastigheten sex bilder per sekund i full upplösning, eller 30 bilder per sekund med 8,6 megapixel upplösning i JPEG-format. Kameran använder då elektronisk slutare, vilket så gott som helt reducerat kameravibrationer.

FILMA MED D850

Nikon D850 spelar in 4K/UHD-filmer (3 840×2 160 pixlar) med hela sensorstorleken, det vill säga att kameran nedsamplar för att få den lägre upplösningen 3 840x2 160. Fördelen med detta är att du som filmare kan utnyttja dina objektivs egenskaper både när det gäller brännvidd och skärpedjupseffekter på ett bättre sätt. Vill du komma lika nära med längre teleobjektiv som D500 när du filmar, ställer du in kameran i beskärningsläge. För den som är naturfotograf och filmare är Nikon D850 och Nikon D500 en näst intill perfekt duo, om man inte har råd att köpa två Nikon D850.

Vi hade som sagt tillgång till kameran under en mycket begränsad tid och hann inte testa allt och alla funktioner. Dels för att det inte är funktioner vi brukar använda oss av, dels för att tiden inte räckt till. Vi har till exempel inte filmat så mycket med kameran som vi hade önskat, inte heller har vi hunnit testa kamerans möjlighet till automatisk focus stacking vid makrofotografering. Det är en funktion där du ställer in kamerans fokus på den närmaste fokus punkten du vill ha och sedan ställer in hur många exponeringar med justeringar du vill att kameran ska göra. Då får du x antal bilder som du sedan kan lägga ihop i datorn till en bild men med längre skärpedjup än vid vanlig makrofotografering.

En annan funktion vi inte hade tid att testa var möjligheten att göra en time lapse-film i 8K. Men trots att vi inte hann med detta, är vi glada att vi fick till en date med Nikons nya värstingkamera. 

SAMMANFATTNING

Nikon D5 är fortfarande Nikons kung i sitt 55-segment. Men om du som fotograf inte behöver en kamera som tål allt, och inte behöver en kamera som klarar tolv bilder per sekund så kan du nästan köpa två D850 för priset av en Nikon D5. Om du funderar på en Nikon D500 med DX-sensor för att ”komma närmare” när du fotografera fåglar och djur, kanske du även bör titta på denna nya kamera. Du får nästan exakt lika många pixlar med Nikon D850 om du beskär bilden till DX-formatet.

I dag har Nikon tre mycket bra kameror: Nikon D5, Nikon D850 och Nikon D500. Av dessa tre måste vi kora Nikon D850 till vår drömkamera. Vi har testat Sony A9 (24,2 megapixlar) och Sony A7 RII (42,4 megapixlar) och de båda är kameror som vi gillade mycket och som båda kan sägas konkurrera med Nikon D850. Men ingen av dem skulle få oss att byta system. Hos Canon är Canon EOS 5DsR en konkurrent med en upplösning på 50,6 megapixlar. Huruvida den är bättre eller sämre vet vi inte. Vi tror att ett byte av system, med köp av ny optik och andra tillbehör, alltid kostar mer än de små fördelar en uppdatering kan ge, så vi kan kanske inte övertyga någon att byta system.

Det vi däremot själva vill göra är att uppdatera vår kamerapark med en kamerornas Med 45,7 miljoner pixlar finns det goda möjligheter att beskära bilden och ändå få fina detaljer. mästare. Så kanske, kanske vi själva som fotograf inte bara kan vara mångsysslare, utan även bli mästare på allt. Men så kanske det inte fungerar.

MINUS

PLUS

  • Inte samma batterigrepp som Nikon D500

  • SnapBridge

  • Menyn går att styra med skärmen

  • Snabb autofokus

  • Hög upplösning

  • 4K med full sensor

SAMMANDRAG: Missade du något från vecka 12?

SAMMANDRAG: Missade du något från vecka 12?

REPORTAGE: Visfestivalen i Västervik

REPORTAGE: Visfestivalen i Västervik