SAMYANG-ZEISS-KONFLIKTEN: "Misstänker att det här kommer ta tid"

SAMYANG-ZEISS-KONFLIKTEN: "Misstänker att det här kommer ta tid"

Ett säljstopp för två Samyang-objektiv har införts efter en konflikt mellan företaget och Zeiss – nu återkallas samtliga objektiv av den sydkoreanska tillverkaren. Efter detta väntar en lång process innan ärendet kan avslutas, misstänker Zeiss- och Samyang-distributören Focus Nordics Per Skog.

Per Skog, Focus Nordic

Per Skog, Focus Nordic

I slutet på förra veckan rapporterade Fotosidan.se om att ett säljstopp för två utav Samyangs objektiv i XP-serien har införts. Detta i samband med en konflikt mellan den sydkoreanska tillverkaren och konkurrenten Zeiss, som anklagar Samyang för designintrång.

Specifikt berör stoppet 50 mm- och 85 mm-objektiven Samyang Premium XP 50 mm F/1,2 och Samyang Premium XP 85 mm F/1,2. Som följd har Samyangs objektiv börjat kallas tillbaka av tillverkaren från distributörer och återförsäljare över hela världen, inkluderat svenska Zeiss- och Samyang-distributören Focus Nordic. 

– Vi håller nu på att samla ihop alla objektiv som finns på lagret hos oss och hos handlare, säger Per Skog, Nordic Marketing Manager på Focus Nordic, när vi ringer upp honom.

Exakt hur många objektiv det rör sig om är i dag oklart, säger Per. 

F/1,2 och Samyang Premium XP 85 mm F/1,2 och Samyang Premium XP 50 mm F/1,2

Knapphändig information

In- eller utvändigt lika som bär? Bild: Fotosidan.se

Det var snabba puckar från tillverkaren, säger Per som upplevde att beskedet från Samyang om att objektiven ska återkallas kom från ingenstans. 

– Innan vi ens hade hört talas om att det fanns en konflikt, informerade de om att objektiven skulle dras tillbaka.

Men informationen om exakt vad det är för typ av designintrång som Zeiss har pekat ut har dock varit knapphändig. 

– Det står bara att det gäller designen, och då är det lätt att tänka att det bara är utseendet. Men så behöver det ju inte vara, för det kan ju vara den optiska designen. Men det framgår inte, så vi har ingen aning i detta nu. 

Långvarig tvist

Tvisten ser inte ut att bli löst i en handvändning, misstänker Per.

– Hade Samyang trott att det här skulle lösa sig på en månad eller två, då hade de aldrig bett oss skicka tillbaka allt. Jag misstänker att det här kommer ta tid. Den här typen av ärenden kan ta flera år. 

Om de två XP-objektiven kommer tillbaka i sortimentet är svårt att säga. 

– Det är möjligt att de där objektiven aldrig kommer igen, åtminstone i sin nuvarande form, men att Samyang kanske sätter sig ned och modifierar objektiven. 

Eventuellt högt andrahandsvärde

Sedan lanseringen av de Canon-exklusiva objektiven för ett år sedan är det inte så många som finns där ute bland användarna i dag. Och i och med det är ett fåtal som cirkulerar när resten försvinner, tror Per att detta kan ha en påverkan när vi frågar om andrahandsvärdet eventuellt kan stiga. 

– Det finns många parametrar på andrahandsmarknaden att ta hänsyn till, givetvis. Men det är väldigt bra objektiv, och i och med att de dras bort från hela världsmarknaden kanske de som har ett i sin ägo får ett extra högt marknadsvärde.

Monitor återkommer med en uppföljning när Samyang och Zeiss gått ut med vidare information. 

Vila i frid, John Gozzard (Rycote)

Vila i frid, John Gozzard (Rycote)

BRANSCHNYHET: Audiens exklusiv Peavey Commercial Audio-distributör i Norge

BRANSCHNYHET: Audiens exklusiv Peavey Commercial Audio-distributör i Norge