UTE NU: Monitor Juli/Augusti (Postproduktion & 3D-grafik)

UTE NU: Monitor Juli/Augusti (Postproduktion & 3D-grafik)

I månadens nummer bjuder vi på såväl postproduktion som animation och banbrytande 3D-effekter.

Här kan du färdas från Shoot & Post i Göteborg, till Trollywood Animation Festival, för att slutligen landa på andra sidan Atlanten hos Exceptional 3D. På vägen stannar vi dessutom till hos branschlegendaren Benny Norling för att nysta i det aktuella ämnet HDR. Och på testsidan den här gången har Jonas Nimmersjö tagit en tur med Sonys PXW-Z90 och Canons XF400.

REPORTAGE: FRÅN LOGGNING TILL LAGRING

Med grunden i Lightgrip, Image Lab och Dockhouse har Shoot & Post-teamet på Andra Långgatan i Göteborg brunnit för postproduktion sedan starten 2009. Att få vara med och lägga den sista handen på ett projekt och leverera en färdig film redo för publiken tycker de är det roligaste med arbetet.

Foto: Peter Fredberg

REPORTAGE: TROLLYWOOD ANIMATION FESTIVAL

I slutet av maj var det återigen dags för Trollywood Animation Festival. Evenemanget har samlat branschfolk och en nyfiken allmänhet i Folkets Hus i Trollhättan sedan starten 2016. Under tre dagar lär de oss mer om animering, där vi får träffa spännande föreläsare, umgås och knyta kontakter under avslappnade former.

Foto: Peter Fredberg

INTERVJU: BENNY NORLING

Ingen har väl undgått att se och läsa om nästa teknik i tv-världen: HDR och 4K. Här finns inga enkla svar – men frågorna är många och mycket intressanta. Därför har jag träffat Benny Norling, som arbetat nära en tv-bransch i förändring sedan 70-talet fram till i dag, för att höra hur han ser på utvecklingen och var vi står.

Foto: Johan Skaneby

REPORTAGE: 3D UTAN GLASÖGON

3D är något de flesta har upplevt genom att ta på sig ett par glasögon för att se på film eller tv. Men det amerikanska företaget amerikanska Exceptional 3D har snabbt blivit omtalat för 3D utan detta tillbehör. Summerat var vår första upplevelse av detta rent ut sagt häpnadsväckande.

Foto: Exceptional 3D

REPORTAGE: SCANDLIGHT 2018

Banbrytande teknik, nya metoder och omvälvande förändringar i ljusbranschen i stort – det är ämnen som gång på gång ventilerats vid ljusdesignträffen Scandlight i Malmö. Så även vid den femte upplagan av evenemanget. Men den här gången var fokuset lite annorlunda: Hur håller man fast vid det konstnärliga syftet när möjligheterna att trolla med ljuset spränger alla gränser?

Foto: Anders Grönlund

TEST: SONY PXW-Z90 VS CANON XF400

I höstas släppte Sony en ny kamera, PXW-Z90, som till det yttre är identiskt lik PXW-Z70. I samma segment finner vi även nya kameror från Canon, XF400 och XF405. Efter en jämn match mellan kamerorna kunde vi konstatera att det här inte finns någon förlorare, men att den ena drar det längre strået när det kommer till design, medan den andra är snäppet vassare när det ska navigeras runt bland funktioner.

BACKSTAGE-REPORTAGE: ESC 2018

Hur får man ett tekniskt komplext evenemang som Eurovision Song Contest att fungera? Under en heldag i början på maj i Lissabon, Portugal bjöds branschpressen ned av ljudspecialisten Sennheiser för att ge en klarare bild över hur detta gigantiska maskineri hanterar allt ifrån arenans arkitektoniska utmaningar, till att få fatt på användare av otillåten utrustning. Och årets schlagerspektakel var inget undantag på respektive punkter.

Foto: Ralph Larmann

BRANSCHNYHET: ATG Danmon färdigställer kontrollrum hos BBC Skottland

BRANSCHNYHET: ATG Danmon färdigställer kontrollrum hos BBC Skottland

REPORTAGE: Sony IP Live

REPORTAGE: Sony IP Live