PRODUKTNYHET: DaVinci Resolve 15 – ute nu

PRODUKTNYHET: DaVinci Resolve 15 – ute nu

Postproduktionssviten lämnar betastadiet och bjuder på mycket gott. 

Inkarnation 15 av Blackmagic Designs postproduktionsflaggskepp DaVinci Resolve är en rejäl sådan. Nedanför listar vi ett par av de största nyheterna, och länkar slutligen till forumets heltäckande sammanställning.

Fusion integrerat

VFX-sviten som tidigare varit stand-alone är från och med nu även fullt integrerad i DaVinci Resolve. Inbyggd i programmet finns nu en alldeles egen Fusion-sektion som erbjuder över 250 verktyg för rotoscoping, keying, med mera, med mera. Arbetet med detta kommer ske löpande in på nästa år, men det är inget som ska hindra från att nyttja funktionen till fullo. Dessutom har man lagt till stöd för Apple Metal, multipla GPU:er och CUDA.

Fairlight-verktyget expanderar

På ljudsidan växer Fairlight-sektionen ordentligt och kommer här med en gigantisk uppdatering, följt nedanför i punktform. Beträffande FairlightFX körs nu dessa native på samtliga plattformar: PC, Mac och Linux. 

 • ADR (Automatic Dialog Replacement)
 • Audio Bounce of a range in selected tracks to layers
 • Audio Bounce of one or multiple buses to tracks
 • Audio Automation Editing
 • Fixed playhead timeline
 • Audio scrollers
 • Video scroller
 • 3D audio pan
 • Sound Library
 • Support for native FairlightFX
  ⁃ Chorus
  ⁃ De-Esser
  ⁃ De-Hummer
  ⁃ Delay
  ⁃ Distortion
  ⁃ Echo
  ⁃ Flanger
  ⁃ Modulation
  ⁃ Noise Reduction
  ⁃ Pitch
  ⁃ Reverb
  ⁃ Stereo Width
  ⁃ Vocal Channel

DaVinci Resolve 15 är, som sagt, helt enormt. Så, för enkelhetens skull i det här fallet, lämnar vi över ordet till Blackmagic Designs Peter Chamberlain, som lagt upp en komplett lista över nya funktioner och förbättringar i BM-forumet. Klicka här för att komma dit.

För en djupare visuell genomgång, kika på klippet här nedanför. 

PRIS: GRATIS, DAVINCI RESOLVE STUDIO: 299 DOLLAR
TILLVERKARE: BLACKMAGIC DESIGN, WWW.BLACKMAGICDESIGN.COM

BRANSCHNYHET: SHL och AI-företaget Sportlogiq tecknar spännande avtal

BRANSCHNYHET: SHL och AI-företaget Sportlogiq tecknar spännande avtal

PRODUKTNYHET: Panorerings- och tilthuvud i "världsklass"

PRODUKTNYHET: Panorerings- och tilthuvud i "världsklass"