IBC 2018: Blackmagic Design drar ned på filstorleken utan att tumma på kvalité med egna RAW-formatet

IBC 2018: Blackmagic Design drar ned på filstorleken utan att tumma på kvalité med egna RAW-formatet

Lösningen: förflyttning av vital del från post-fasen in till kameran.

Australiensiska Blackmagic Designs egna RAW-format, Blackmagic Raw, har varit under utveckling i över två år, där målet har varit att ta fram ett RAW-format som ger små filer – samtidigt som det ger samma höga bildkvalitet och möjligheter för manipulering i post-fasen som med tyngre RAW-format.

Två encoding-metoder finns tillgängliga: Constant bitrate eller Constant quality. Det exemplifierande stapeldiagrammet visar resultaten med specifikationerna Full 4.6K Sensor 4608 x 2592 @ 30 fps.

Vad man har gjort för att lyckas med detta är att förflytta en del av demosaicing-processen, steget som i RAW-sammanhang annars utförs i en svit som exempelvis DaVinci Resolve för att rendera materialet till en synlig bild, till kameran. Så, när Blackmagic RAW-filen väl landar i burken är halva arbetet gjort, förklarar företagets Stuart Ashton för Newsshooters Matthew Allard och berättar att detta i korthet betyder att man kommer kunna arbeta med en 12-bit-fil i en betydligt mindre storlek.

What makes Blackmagic RAW so special is just how small the 12-bit RAW files are. For example, a UHD Blackmagic RAW file shot in 12:1 compression has a data rate of just 32MB/s. As a comparison that data rate falls in between a ProRes Proxy and ProRes LT file. At 8:1 a UHD file is 48MB/s. At 5:1 it is 76MB/s. At the lowest compression of 3:1, the data rate is a rather small 127MB/s, that’s comparative to a ProRes 422 file. If you shoot 4.6K 30p in 12:1 using a 256GB CFast 2.0 card you can record 92 minutes of footage.
— Matthew Allard, Newsshooter

Med DaVinci Resolves överskridande plattformsstöd, PC, Mac och Linux, gäller naturligtvis samma sak för Blackmagic RAW. Man har också inkluderat ett SDK-kit för att utvecklare av andra program själva ska kunna implementera formatet i sina egna kameror.

IBC 2018: PAGlink debuterar finessrika minibatterier

IBC 2018: PAGlink debuterar finessrika minibatterier

IBC 2018: Sony vill med sin kommande referensmonitor bibehålla marknadsdominansen

IBC 2018: Sony vill med sin kommande referensmonitor bibehålla marknadsdominansen