UTE NU: Monitor September (Ljudinstallation)

UTE NU: Monitor September (Ljudinstallation)

I vårt septembernummer kan du bland annat hänga med John Sempill och Peter Fredberg när de ljudinspekterar ett av landets hetaste uteställen respektive ett av våra största lärosäten. 

Här har nämligen två ljudinstallationer ägt rum som levererar i både utrustningsdesign och prestanda. Får du chansen att lyssna på Dot Audios iDE-högtalare och Kling & Freitags VIDA L rekommenderar vi detta. Dessutom gjorde vi ett nedslag FSF-dagen i Stockholm som gästades av en av Hollywoods giganter. På testbänken den här gången finner du 64 Audios in-ear-monitorer U18 Tzar.

REPORTAGE: SPÄNNANDE SVENSKT LJUD
Hur skapar man en atmosfär med ljud? Enkelt, kanske du svarar. Ja, det kanske det är, men hos Dot Audio handlar ”rätt” atmosfär om mer än enbart det man hör. När iDE-högtalarna togs fram ville man skapa något nytt, där ljudbilden inte var det enda viktiga. Nu finns de installerade på den nya, heta klubben Tak på hotellet At Six i Stockholms stadskärna.

Dot Audios Martin Kling uppe på den teknikspäckade takterrassen. Foto: John Sempill. 

REPORTAGE: LJUD I ALLA NIVÅER
Det var dags att uppdatera Wallenbergssalen, en av flera konferenslokaler som sköts av Göteborgs universitet. Ett nytt högtalarsystem som kunde leva upp till deras högt ställda krav skulle installeras. Uppdraget gick till Joseph Persson, vd och grundare av Ambisonic.

Wallenbergssalen, Göteborgs universitet. Foto: Peter Fredberg. 

REPORTAGE: EN MÄSTARSTUDIE I BILDBERÄTTANDE
När Föreningen Svenska Filmfotografer bjuder medlemmar och intresserade till föreläsningar och workshop, är det en hel bransch som samlas på Bio Victor i Stockholm. Att film och bildberättande står i fokus är inte ovanligt, men att filmfotot och tankarna bakom det får ta all uppmärksamhet timme efter timme är FSF så gott som ensamma om. Monitor tog plats på en av årets mest spännande serie föreläsningar – med en av Hollywoods giganter.

FSF-dagen 2018 uppvaktades av en stor mängd nyfikna åhörare. Foto: Jonatan Kruse. 

REPORTAGE: SUCCÉAVRUNDNING PÅ STOCKHOLM PRIDE
Med över 60 000 deltagare i tåget och en halv miljon åskådare blev Stockholm Pride även detta året en succé. På lördagen var det dags för sommarens största Euro Pride Closing Party med en hemlig artist i Münchenbryggeriets mässhall i Stockholm. 940 kvadratmeter vackra ekgolv, 40 meter terrass och fantastisk rymd gör mässhallen unik i sitt slag.

Det vankades spektakulär final av Sthlm Pride på Münchenbryggeriet. Foto: Marcelo Cordero. 

INTERVJU: JEAN-FRÉDÉRIC AXELSSON
Hur tänker man om man ska vara ljudtekniker i en filmproduktion under två månader på en liten ö långt ute i Atlanten, i regn och storm? Där det bor fler får än människor? Ja, om man är som Jean-Frédéric Axelsson tänker man som gubben Pettson ungefär – och specialbygger en liten lättflyttad, genomskinlig hjulstudio.

Jean-Frédéric Axelsson med sin unika, kompletta studio på hjul. Foto: Jean-Frédéric Axelsson. 

TEST: 64 AUDIO U18 TZAR
Vanliga hörlurar har ett membran per lur, lite mer high-end-produkter har två-tre membran för olika frekvensomfång. Sedan finns det de som gör saker och ting annorlunda. Inget knussel, sade 64 Audio,och satte in arton membran per hörlur!

På testbänken: 64 Audio U18 Tzar. 

PRODUKTNYHET: Panasonic lanserar referensprojektor i installationsklassen

PRODUKTNYHET: Panasonic lanserar referensprojektor i installationsklassen

PRODUKTNYHET: Första kamerriggen till Pocket Cinema Camera 4K är här

PRODUKTNYHET: Första kamerriggen till Pocket Cinema Camera 4K är här