INFÖR ISE 2019: AV-mässan som bara blir större och större

INFÖR ISE 2019: AV-mässan som bara blir större och större

Vi samlar pressutskicken från utställarna och sammanställer höjdpunkterna inför ditt mässbesök.

Foto: Thomas Krackl

Snart är det dags för ännu en omgång av ISE – teknikshowen som har vuxit så det knakar under sina upplagor. Och årets version kommer inte dra i handbromsen den heller. “Större” och “bättre” är ord som cirkulerar ute på nätet nu innan mässan drar i gång mellan den 5 och 8 februari.

Men med allt fler som riktar sina blickar mot den expanderande mötesplatsen för integratörer av utrustning till allt ifrån mötesrum, till smarta byggnader, har ägarna Avixa och Cedia drabbats av ett lite angenämt problem: det finns inte tillräckligt med yta för att besvara branschens efterfrågan, och där man är nu kommer på sikt att bromsa mässans utveckling, sade Integrated Systems Events Managing Director, Mike Blackman. Så, om ett par år monteras AV-mässan Integrated Systems Europe ned för sista gången. Åtminstone i RAI:s anläggningar i Amsterdam. För som vi tidigare förmedlat, flyttar man från och med 2021 till sydligare breddgrader, närmare bestämt till Barcelona och Gran Via, som är en del av byggnaden Fira de Barcelona.

Som ett litet smakprov av vad som komma skall, har vi nedanför samlat en liten förhandstitt på vad man kan spana in under ISE 2019. Denna innehåller förstås bara en bråkdel av vad som finns på mässgolvet, och fylls på allt eftersom vi snappar upp pressreleaser.

Atlona

Senast vi fick en närmare inblick i en del av Atlonas AVoIP-utbud var under besöket på Sjölunda skola i Lidköping. Här använde man sig av OmniStream-seriens encoder 111 och decoder 121 för att nå ut till lärosätets många digitala skärmar och på så vis dela med sig av information av olika slag. Men i år, på ISE, kommer man, likt InfoComm-besökarna i juni i fjol, kunna spana in hur ett helt system byggt på Atlonas utrustning fungerar. Allt under parollen The All-IP Meeting Space. Produkter som finns på plats, utöver Omnistream 111 och 121, är OnniStream R-Type AVoIP Platform (nu försedd med HDR från Dolby Vision), samt Opus-seriens 4K HDR-kapabla switchmatriser för HDMI till HDBaseT och mycket mer.

ClearOne

Varför ISE-debutanten Unite 50 – den minsta i Unite-serien – kommer få ett stort genomslag är på grund av bristen på video i världens 32 miljoner fokusrum (huddle rooms). Enligt ClearOne-vd:n Zee Hakimglou är blott två procent försedda med utrustning av detta slag. På så vis har man ett kanonläge att slå sig in på marknaden med en kostnadseffektiv vidvinkelkamera och specifikationer så som 1080p30, autofokus, USB 3.0 och 3 x digital zoom, fortsätter han. Har vi vägarna förbi tar vi givetvis en närmare titt.

Crestron

Det här företagets närvaro är svår att missa. Och för den som tyckte att 2018 års Crestron-monter var stor, kommer årets bli större. Sett till releasetakten, som inte har sackat efter under året som gått, lär vi ha med oss nyheter hem så det räcker och blir över. Då man är smått hemlighetsfulla med vad man tar med sig, har vi en känsla av att den kompletta AV-lösningen DM NVX likt i fjol kommer att ha en central roll i lägret i hall 2.

D&B audiotechnik

Med drygt två veckor kvar till den officiella lanseringen av tyskarnas nya arenasystem KSL, dröjer det sedan inte länge innan tillverkaren offentliggör ytterligare två världsnyheter. I Amsterdam kommer man nämligen även att visa upp uppföljaren till 2016 års DS10 Audio Network Bridge, DS20, som blir den första produkten att förses med det öppna nätverksprotokollet Milan. Med sig kommer man även ha ljudinstallationsverktyget R90 Touchscreen Remote Control. Och på det hela kommer det släppas nyheter kring fjolårets uppmärksammade Soundscape.

DS10

DiGiCo

Digicos 4REA4 var en av de mest mångsidiga lösningarna som satte sin fot på ISE förra året. 4REA4 fungerar likt en central kontrollhubb för en myriad av utrustning vid större scenarier utspelade på bland annat festivaler, teatrar och konsertbyggnader med flera scener. Företagets GM Austin Freshwater summerade 2018 som ett år då intresset varit lavinartat för systemet, och packar därför med sig 4REA4 igen till ISE 2019. Med på plats finns även de digitala mixerborden i S- och SD-serierna.

Digico 4REA4

NEC

Hittills har NEC hållit specifik information om vad man kommer ha med sig för sig själva. I dagsläget är det åtminstone bekräftat att vi kommer få stifta bekantskap med nästa generations kollaborationsdisplay InfinityBoard, nya dvLED-skärmar och 4K UHD-kapabla displayer. Konceptmässigt går årets monter under namnet Start Here, där man fördelar all ny utrustning i tre sektioner: Meetings and Collaboration, Digital Signage och Large Venues.

ISE2019-SideImage.jpg

Panasonic

När det vankas mässor förknippas Panasonic inte enbart med ett rejält uppdukat bord utrustning, utan även den årliga “showstoppern” där man genom åren kunnat skåda allt ifrån projektionsmappade objekt till dansnummer som mappats live. I år kommer man att utföra 3D-mappning på en stor uppblåsbar yta tillsammans med ett nytt fisheye-objektiv som lovar en spektakulär resa genom världens alla hörn. På produktsidan är man sparsam med produktnamn, men kommer visa upp en ny laserprojektor på 50 000 lumen, nya 4K-skärmar och en rad kollaborativa lösningar för mötesrum, klassrum, med mera.

Sharp

En av höjdpunkterna i år är Sharps första Windows Collaboration-display (WCD) och är en 70 tum stor interaktiv 4K-skärm. Men den sägs vara mer än en tryckkänslig maskin med verktyg i drivor för företag att ta till i kollaborativa arbetssituationer, utan kombinerar detta med så kallade IoT-sensorer och AI-teknologi som i synk med Microsofts Azure Digital Twins-plattform gör det möjligt för personer i roller med fastighetsansvar att samla in data om antalet deltagare, ljusnivåer, luftkvalitet, temperatur och luftfuktighet och göra justeringar efter behov. Hur detta fungerar får vi bevittna i februari.

Sharp WCD

Sony

Samtidigt som det hade ställts upp projektorer och displayer i drivor hos Sony i fjol, var det management-systemet för att hantera såväl rumsbokningar till utrustning (projektorer, skärmar, med mera), Teos Manage, som giganten pushade lite extra för. I år lovar man en ny tappning av verktyget som tar ett betydligt större grepp än tidigare om verksamheten. Hur omfattande det är blir upp till bevis. Och ja, just det, man tar även med vad man hävdar vara sin största 8K x 4K-skärm någonsin.

INTERVJU: Niklas Johansson

INTERVJU: Niklas Johansson

BRANSCHNYHET: Nent Group startar produktionsbolag i Storbritannien

BRANSCHNYHET: Nent Group startar produktionsbolag i Storbritannien