UTE NU: Monitor 2-2019 (Ljus, Projicering & Digital Signage)

UTE NU: Monitor 2-2019 (Ljus, Projicering & Digital Signage)

Hur bar Bright Group sig åt för att färdigställa sin prisbelönta visuella installation i Luleå Hockeys hemmaborg Coop Norrbotten Arena? Vad säger den nyligen implementerade 4DX-tekniken hos Nordisk Film Bio i Uppsala om framtidens bioupplevelser? Och vad ligger till grund för svenska Tobiis framgång med sin digital signage-förknippade eyetracking-lösning? Detta och mycket mer i 2019 års andra nummer av Monitor.

REPORTAGE: COOP NORRBOTTEN ARENA

En vilja att fräscha upp matchernas introduktioner blev snöbollen som slutade med att all teknik i Luleå Hockeys hemmahall omdanades i lavinartad hastighet – på bara fyra månader. Följ med på en imponerande resa till nya Coop Norrbotten Arena där vi träffar företaget som prisats dubbelt upp för sitt arbete med hockeypalatset: Bright Group.

Foto: Tomas Bergman

Foto: Tomas Bergman

REPORTAGE: BIO I FJÄRDE DIMENSIONEN

Vinden blåser i håret och vattnet stänker i ansiktet. För biobesökarna görs allt mer för att förhöja upplevelsen och göra den unik. Det senaste steget i utvecklingen är 4DX – där Nordisk Film Bio i Uppsala har byggt Sveriges första salong för att testa systemet.

Foto: Peter Fredberg

Foto: Peter Fredberg

REPORTAGE: D&B AUDIOTECHNIK, KSL

Knappt ett år efter att man introducerade serien SL Series genom det storskaliga ljudsystemet GSL lanserade tyska d&b audiotechnik på NAMM i år uppföljaren – KSL. Trots sin mer kompakta storlek uppger företaget att man inte tummat på den inre kapaciteten. Onsdagen den 6 mars bjöds därför branschen in till Waterfront i Stockholm av distributören Arva Trading och tillverkaren för en demonstration av tysk ingenjörskonst som skapat ett industrisurr.

Foto: Pierre Couriaut

Foto: Pierre Couriaut

REPORTAGE: FRAMTIDEN FÖR SCENLJUS

Frågan om framtiden för scenbelysning lockade över 90 deltagare till ett heldagsevent på Riksteatern den 12 mars. Huvudtemat var de nya EU-reglerna för belysning och behandlades med seminarium, workshop, panelsamtal och mingel med ljustillverkare. Samtalet berörde situationen för vår planet och vad våra val av belysning spelar för roll för planetens framtida klimat, men också hur det påverkar vår hälsa.

Foto: Jonas Nimmersjö

Foto: Jonas Nimmersjö

REPORTAGE: TOBII EYETRACKING

Eyetracking-tekniken tog avstamp i forskningsvärlden. Den har tidigare bland annat använts av funktionshindrade, som kunnat kommunicera med omvärlden genom att styra en dator med blicken. I dag används tekniken även till marknadsundersökningar – och några som jobbar med det i dag är Need Insights och Tobii.

Foto: Need Insights

Foto: Need Insights

TIPSET: FRANCIS FORD COPPOLA – LIVE CINEMA

Coppola har på senare år intresserat sig för live cinema, det vill säga film som framförs, spelas in och sänds live. Nu har han skrivit om sina erfarenheter i en nyutkommen bok kallad Live Cinema and Its Techniques, utgiven av Liveright.

Foto: Liveright

Foto: Liveright

TEST: SENNHEISER MEMORY MIC

Det finns i dag många olika sätt att få bra ljud till sin telefon. Men en produkt som skiljer sig ifrån mängden är Sennheisers Memory Mic. Vi tyckte därför att det var på sin plats att ta den för en testrunda.

Foto: Jonas Nimmersjö

Foto: Jonas Nimmersjö

BRANSCHNYHET: Vizrt förvärvar NewTek

BRANSCHNYHET: Vizrt förvärvar NewTek

BRANSCNYHET: Ny mikrofonagentur hos Fitzpatrick AB

BRANSCNYHET: Ny mikrofonagentur hos Fitzpatrick AB