REPORTAGE: Nordisk Film Bio, Uppsala

REPORTAGE: Nordisk Film Bio, Uppsala

4DX – bio i fjärde dimensionen

Text: Peter Fredberg
Foto: Peter Fredberg / Monica Fredberg

Vinden blåser i håret och vattnet stänker i ansiktet. För biobesökarna görs allt mer för att förhöja upplevelsen och göra den unik. Det senaste steget i utvecklingen är 4DX – där Nordisk Film Bio i Uppsala har byggt Sveriges första salong för att testa systemet.

Nordisk Film Bio har ensamrätt för 4DX i Norden, och finns sedan tidigare i ett par salonger i Danmark och Norge samt Europa. Salongen i Uppsala slog upp dörrarna den 7 december 2018 och har 94 platser. Om man räknar bort bygget av lokalerna tog själva 4DX-salongen cirka två månader att färdigställa, med all teknik som behövde byggas in. Fredrik Andersson, Brand Manager på Nordisk Film Bio, och Niklas Gustavsson, Service Manager, möter upp oss i salongen mellan två föreställningar.

4D-tekniken i praktiken

4D innebär att man helt enkelt lägger till en fjärde dimension av filmupplevelsen efter 3D, berättar Fredrik Andersson och förklarar.

– Hela miljön omkring dig förändras med allt ifrån blixtar, till snöfall, vattenstänk och vind i ansiktet. Kombinerar du 4DX med 3D blir effekten komplett. Allt handlar om att förhöja upplevelsen av filmen ytterligare. Det är inte en åkattraktion som på ett tivoli där du tappar fokus på filmen, utan handlar om att ge möjligheten att leva dig in i filmen i ännu ett steg.

Att sätta sig i fåtöljen på Nordisk Film Bio i stadsdelen Gränby i Uppsala är något utöver det vanliga. Vi träffar Fredrik Andersson (t.v.) och Niklas Gustavsson för en guidad tur genom tekniken bakom 4DX-systemet, för att till slut själva ta plats i biostolen.

Lurar man sinnena eller är det på riktigt?

– Det är på riktigt. Stormar det i filmen, stormar det i salongen, och regnar det så känner du stänket, säger Fredrik. Sedan kan stolen göra så att det känns som du följer med i en kameraåkning med rörelse, och kombinerar du det med 3D får du en enorm djupkänsla. Du följer kameran och bildberättandet på ett spännande sätt och hamnar mitt i filmen på ett helt nytt sätt. Vid exempelvis ett pistolskott kan du känna hur det viner förbi ditt huvud. Du kan även välja själv om du vill ha vatteneffekten eller stänga av den med hjälp av en knapp i armstödet på stolen, säger Niklas Gustavsson.

Action, äventyr och skräck i topp

Man kan egentligen visa vilken film som helst i 4DX, bara det finns just ett 4DX-effektspår, berättar Fredrik.

– Finns det inte så kan vi skicka en förfrågan till Sydkorea så kan de skapa ett sådant spår till vilken film som helst.

4DX-spåret skapas unikt på millisekunden efter vad som sker i bilden och hur kameran rör sig och synkar det mot tidslinjen. Men de filmer som passar bäst är action- och äventyrsfilmer. Och skräckfilmer, som blir extremt läskiga i 4DX.

Så länge det finns ett 4DX-effektspår tillgängligt kan vilken film som helst visas i 4DX. Till exempel Star Wars, Skönheten & Odjuret, med flera. Finns det inte kan man skicka en förfrågan till Sydkorea.

– Barnfilmer blir jättekul för de mindre, exempelvis Röjar-Ralf, Bilar och Grinchen. Skidåknings-scenerna i Grinchen gjorde så att det kändes som att vi åkte skidor på riktigt, säger Niklas. Broarna i Madison County kanske inte utnyttjar tekniken på samma sätt. Sådana filmer passar bättre i våra andra salonger där vi som standard har recliner-stolar.

Nordisk Film Bio skiljer sig faktiskt lite från ordinära biosalonger här i landet. De har helt enkelt höjt standarden i sina nya salonger för att nå upp till den nivå de tycker att en bioupplevelse ska vara.

– Samtliga salonger är utrustande med Dolby Atmos-ljud som standard och laserprojektorer från Barco med 4K-upplösning i den stora salongen, och 2K i de övriga. Programmet som styr alla effekter heter 4DX PRO ICS. Sedan har vi även Real 3D, så klart. Vi kallar det inte VIP eller premium, utan det är standard hos oss. Det finns till och med en USB-laddare vid varje stol, säger Fredrik.

Upplösningen på projektorn i 4DX-salongen är på 2K och den kan även kombineras med 3D.

Det finns även två platser för funktionshindrade i 4DX-salongen, längst ut på kanterna. Här kan du ställa rullstolen bredvid och ta dig upp i stolen. Det finns ett säkerhetsbälte om du vill ha det. Och du kan även sitta kvar i rullstolen och ändå ta del av alla effekter i rummet, utom just rörelserna i stolen.

Från rosor, till bränt gummi

Det finns ett par grundläggande effekter, och det häftiga är hur de kombineras, säger Niklas

– Det handlar om allt från snö, regn, storm, blixtar, dofter, rörelser i stolarna och hetluft i nackstödet. Det mesta styrs med hjälp av DMX, säger Niklas.

För att leverera detta krävs bland annat en tryckluftstank på 500 liter, tio vindmaskiner som även kan leverera regnstormar, två snömaskiner, två rökmaskiner, två såpbubbel-maskiner och två stroboskop. Alla stolar står själva för regnet om det inte är regnstorm, då sprutas det ut vatten framför vindmaskinerna.

– Vi har nio olika dofter i behållare som rymmer cirka två deciliter och räcker ungefär sex månader, beroende på film och effekttäthet. Dofterna är rosor, hav, krut, gräs, mat, alpdoft, persika, bränt gummi och trä, berättar Niklas.

Stolarna rör sig i tre dimensioner: upp/ner, vänster/höger, framåt/bakåt. De har även ben-”tickler”, bottom- och back-”tickler”, som skapar kittlingseffekter, samt vibration. Värmefläkten i nacken kan bland annat användas till när någon viskar dig i örat.

Du kan själv bestämma om du vill ha vatteneffekten på eller inte. Vi körde med vatten och det var en häftig upplevelse att kunna känna regnstänk, samtidigt som det regnade i filmen.

Är 4DX framtiden för bioupplevelsen?

– Det är nog en del av framtiden. Vi svenskar är generellt sett lite sämre på att gå på bio om man tittar på våra grannländer, vilket gör att det finns fler att locka till biograferna, säger Fredrik.

– En väg är att göra det bekvämare, som i våra ordinarie salonger, men en del handlar också om att tillföra nya upplevelser, och där är 4DX en fantastisk nyhet. Det händer att besökare väljer att se samma film två gånger, en gång i ordinarie salong och en gång i 4DX, säger Niklas.

Det är möjligt att det blir fler salonger i Sverige. Expansionsplanerna för Nordisk Film Bio ser onekligen spännande ut och det som är klart nu är att de ska bygga en biograf i Malmö. Det kan hända att även Malmöborna får en 4DX-salong, men i dag är ingenting spikat.

Vi sätter oss i stolen

Då var det så dags att testa vad tekniken går för. Filmen som visas är Alita Battle Angel. Det är en amerikansk cyberpunk/action-rulle regisserad av Robert Rodriguez och utspelar sig i ett dystopiskt samhälle år 2563.

Vi slog oss ned i stolarna, där jag kikade på avstängningsknappen till vatteneffekten, men beslutade att gå all-in denna gång. Det visade sig också att gradängen var väl tilltagen och vi slapp att ha någons huvud framför oss. Att vi dessutom slapp resa oss hela tiden för folk som skulle förbi var en trevlig liten bonus.

Det här är ingen filmrecension, men just denna typ av film passar verkligen bra ihop med det som sker i stolarna och effekterna runt om i salongen. I början var det lite ovant med alla kamerarörelser och vibrationer från stolarna, men om man bara slappnade av och lät tekniken jobba så tog det faktiskt inte lång tid innan vi kom in i hur det hela fungerade. I kombination med Real 3D blev effekten total och tog inte för mycket uppmärksamhet från historien, utan kompletterade den riktigt bra. Även om det var lite ovant att få torka sig i ansiktet efter en regnscen.

Vill du uppleva den fjärde dimensionen av biobesöket, välj ut en skön actionrulle och njut av åkturen!

Stolarna i 4DX-salongen är fullpackade med upplevelser.


För att få uppleva 4DX-salongen får du väga max 120 kg och måste vara längre än en meter. Har du rygg- och nackskador sedan tidigare och har känningar av det, kanske du ska vara lite försiktig och tänka igenom detta en gång till. Skulle du uppleva obehag kanske du ska kliva av. Det gäller också gravida, men det är väldigt individuellt. Vissa filmer har ganska mycket rörelse i sig och det kan av vissa upplevas som obehagligt. 

TEST: Sennheiser Memory Mic

TEST: Sennheiser Memory Mic

SAMMANDRAG: Prolight+Sound 2019

SAMMANDRAG: Prolight+Sound 2019