UTE NU: Monitor 3-2019 (AV-teknik)

UTE NU: Monitor 3-2019 (AV-teknik)

Häng med på en resa där vi besöker Kungliga tekniska högskolan, Gearwise och Co-Lounge, följt av en tripp till årets upplaga av Prolight+Sound i Frankfurt.

I årets första nummer med fokus på AV-teknik behandlar vi både ny och äldre teknik. Här besöker vi nämligen Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och Domstolsverket i Jönköping för att inspektera installationer som sätter landet på kartan, för att sedan stifta bekantskap med personerna bakom Gearwise – Nordens nya handelsplats för begagnad AV- och scenteknik. Mellan varven knackar vi även på hos Co-Lounge i Solna och beger oss ned till Prolight+Sound 2019 i Frankfurt.

MÄSSREPORTAGE: PROLIGHT+SOUND 2019

Den mässintensiva våren kulminerade i början på april med flera av de största teknikeventen på vardera sida om Atlanten. Vi begav oss därför till Frankfurt för 2019 års runda av Prolight+Sound. En upplaga där bland annat en närmast unik mikrofonskapelse och ett stort IP65-fokus på ljussidan hamnade i blickfånget.

REPORTAGE: KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN

Kontroll och säkerhet var viktiga ledord när Kungliga tekniska högskolan beslöt sig för att ge sin ljud- och bildteknik ett lyft. Det resulterade i en storsatsning på AV över IP där AMX:s in-telligenta SVSI-dosor står i centrum. Vi begav oss därför till lärosätet för att se hur allt detta fungerar – och vilka vinster och utmaningar man har funnit längs vägen.

Mats Åhrman, KTH / Foto: Jonas Nimmersjö

INTERVJU: MAGNUS LJUNGMARK, GEARWISE

Att frigöra lagerutrymme för att göra plats åt ny AV- och scenteknik är inte alltid så enkelt. Och med en relativt begränsad branschdemografi som vi har här i Sverige blir problemet bara större. Ett nystartat företag med målet att knäcka den här nöten och på så vis öppna upp begagnatmarknaden för Nordens yrkesverksamma är svenska Gearwise.

Per Olof Ljungmark (t.v.) och Magnus Ljungmark (t.h.).

REPORTAGE: CO-LOUNGE, SOLNA

Vad finns det för vägar att gå i dag om man vill inspireras för att utveckla sin kommunikation, sina arbetsprocesser och sin arbetsplats? Forumet tillika den fysiska och digitala mötesytan Co-Lounge kan vara en väg. Vi begav oss därför till Solna för att lära oss om konceptet och vad det egenmyntade begreppet ”Workstyle Innovation” innebär.

Co-Lounge / Foto: Daniel Maleastoudis/Co-Lounge

REPORTAGE: DOMSTOLSVERKET, JÖNKÖPING

Sedan moderniseringen av Sveriges domstolar påbörjades för 14 år sedan har man tagit enorma kliv. I dag är man klara på det sättet att alla salar hos svenska domstolar har modern teknik och lever upp till ambitionen med den moderna rättegången. Och det med hjälp av ett system som gör vårt land nära nog världsunikt.

Johan Allthin, Domstolsverket / Foto: Peter Fredberg

TIPSET: WE'LL ALWAYS HAVE CASABLANCA

Casablanca (Borta med vinden) berörde en hel världspublik när den premiärvisades 1942 i Hollywood. Men filmen illustrerar även en rad tekniska innovationer som är värda att titta tillbaka på en andra gång. Dessa inslag tas upp i Noah Isenbergs senaste bok – We’ll Always Have Casablanca.

TEST: SOLID STATE LOGIC FUSION

Produkter som gör att produktioner låter bättre är alltid trevligt, och Solid State Logics Fusion har ansatsen att ge oss flera användbara verktyg både för att färga hela mixar eller enskilda bussar. Och vem kan säga nej till en ljudenhet med inbyggd spelkonsol?

REPORTAGE: Tobii Eyetracking

REPORTAGE: Tobii Eyetracking

PRODUKTNYHET: Shures nätta Twinplex-serie är här

PRODUKTNYHET: Shures nätta Twinplex-serie är här