REPORTAGE: Kungliga tekniska högskolan (AV-teknik)

REPORTAGE: Kungliga tekniska högskolan (AV-teknik)

Anrikt lärosäte storsatsar på AV över IP

Text & bild: Jonas Nimmersjö

Kontroll och säkerhet var viktiga ledord när Kungliga tekniska högskolan beslöt sig för att ge sin ljud- och bildteknik ett lyft. Det resulterade i en storsatsning på AV över IP där AMX:s intelligenta SVSi-dosor står i centrum. Vi begav oss därför till lärosätet för att se hur allt detta fungerar – och vilka vinster och utmaningar man har funnit längs vägen.

För tre år sedan tog Kungliga tekniska högskolan, KTH, beslutet att satsa på ny ljud- och bildteknik i sina undervisningssalar.

– Första steget var att testa olika lösningar i en experimentsal, D31-salen, berättar Mats Århman, projektledare för AV-teknik på KTH.

Men processen gick inte riktigt i rätt ordning. Innan testrummet var klart hade man redan börjat installera ljud och bild över nätverk, AV över IP, i det nybyggda Undervisningshuset, U-huset, på KTH i Stockholm och på KTH:s campus Telge i Södertälje. Sal D31 är den sal som KTH använder för att testa ny AV-teknik inför upphandling. Det var där man först testade tekniken för inspelning av föreläsningar. Men nu hann testlokalen inte bli färdig i tid. 

– Vårt nätfolk brukar ofta kolla på saker så att de vet att det är rätt, säger Mats. Testsalen skulle bli ”SVSi”, och det var nytt då och ingen i Sverige kunde det.

En av vinsterna med ett sådant här system, enligt Mats Åhrman, är att man inte behöver dra separata och långa bild- och ljudkablar genom hela huset.

SVSi är en produkt från AMX för ljud och bild över nätverk, det vill säga AV över IP. SVSi köptes 2015 av Harman och i Sverige är det Septon som är distributör.

– Men det drog ut på tiden så pass att innan testrummet var klart, hade vi redan planerat Undervisningshuset och börjat bygga i Södertälje med SVSi. Så Undervisningshuset blev klart före testrummet. Det är tur för oss att det funkade. Vi lärde oss mycket med testrummet, men det sattes i drift långt senare.

Både Harman och Septon har varit inblandade i testrummet och i Undervisningshuset tillsammans med de företag som fått de olika upphandlingarna. Mats berättar att de brukar anlita tre olika företag: JML, Ljus & AV-Teknik och Informationsteknik. De skickar då ut förfrågan till dessa tre företag för olika installationsuppdrag.

– Jag tror att de olika leverantörerna och alla inblandade lärde sig mycket om AV över IP från detta arbete, säger Mats. Utöver de tre företagen har även Scan AV funnits med. Det är ett mindre AV-bolag som är jätteduktiga på SVSi.

Då det enda systemet på marknaden

När de började bygga var Harmans AMX SVSi det enda system på marknaden för AV över IP, berättar Mats Åhrman. I dag finns det fler system att välja på. När det gäller KTH:s upphandlingar avropar man funktion främst, därför får man de produkter som finns att tillgå. Nu är dock detta system så pass utbyggt att när det gäller AV över IP, kommer det vara SVSi som installeras när fler lokaler uppdateras till AV över IP.

Även styrsystemen är numera bundna för att det ska bli likvärdiga system i alla lokaler

– Det kommer att vara AMX eller Extron, berättar Mats. För övriga produkter i systemet, som skärmar, projektorer, kameror och annat är det funktion som går före märkestrohet. Det ligger mer i entreprenörernas händer vad KTH får vid en beställning.
Enligt Anki Wenke, kundansvarig på Septon, är KTH deras största AV-över-IP-lösning i Sverige där de agerar som distributör och står för teknisk support för återförsäljarna.

– Allt det här fungerar, men det tar ju en C-uppsats för att lära sig hur det funkar när det är live, säger Mats Åhrman om AMX-styrpanelen för systemet i salen.

– KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och att ha KTH som en referensinstallation för vår största AV-över-IP-lösning känns enormt hedrande. AMX SVSi har stor erfarenhet av professionella AV-över-IP-system och har levererat denna typ av lösningar sedan starten 2003. De är därför marknadsledande inom detta segment i dag.

Försöker standardisera

KTH började installera SVSi i sal D31, och därefter byggdes det nya Undervisningshuset med sex lärosalar och mycket stora ytor. På Tälge Campus i Södertälje och i KTH:s största hörsal F1 har man också AV över IP med hjälp av SVSi. Övriga salar på KTH som fått SVSi är H1, M1, M2, M3 och till sommaren får resten av M-huset SVSi, avslöjar Mats Åhrman. Där är det datorsalar och mindre hörsalar.
– Det flyter på, berättar Mars. Vi gör allt på en sjuårsperiod. Och nu kommer vi inte bygga något utan den här tekniken.

I taket i Undervisningshuset finns tre projektorer, vilket också kan tyckas vara en överdrift, men det finns en tanke bakom detta, berättar Mats.

– De två projektorerna på kanterna lyser upp bild på väggen bakom whiteboarden, den analoga/klassiska whiteboarden, som i denna sal är höj- och sänkbar. Det gör att en föreläsare kan använda både projektor och whiteboard. Två projektorer ger också föreläsare en trygghet, om en är trasig behöver man inte vänta på reparation utan kan hålla sin föreläsning. Mittenprojektorn har en större bild och projicerar på en duk som rullas ner.

I taket i salen i Undervisningshuset finns tre projektorer, vilket också kan tyckas vara en överdrift, men det finns en tanke bakom detta, berättar Mats Åhrman.

Mats säger att de försöker standardisera utrustning som behövs i olika lokaler, anpassat efter storlek på salen och antal elevplatser. De vill ha mer kontroll och fasta kriterier vid upphandlingar för att slippa produkter som aldrig används.

Finns flera vinster

I Undervisningshuset finns det 102 stycken olika AMX SVSi-dosor, som fungerar som intelligenta HDMI-förlängare. De sänder, ”broadcastar”, ljud och bild över det IP-nät som finns i huset. Varje in-källa har en kodare, encoder, och varje mottagare, det vill säga bildskärm, högtalare, projektor eller inspelare, har en avkodare, decoder. Det innebär att det sänds mycket data över nätverket och det krävs både kunnig IT-personal och intelligenta switchar för att nätverket ska klara allt.

– Det finns flera vinster med ett sådant här system, säger Mats. Dels behöver man inte dra separata och långa bild- och ljudkablar genom hela huset. Nätverkskablar ska dras där ändå.

Och dels så slipper man dyra och låsta matriser för AV som är kostsamma att uppgradera om man vill utöka systemet.

– Här köper du en låda till, säger Mats Åhrman. Det är som att köpa en kanal till. Så du kan ha en sändare och 10 000 mottagare, det spelar ingen roll.
En annan fördel är att det är enklare att felsöka och serva eller byta en trasig enhet. Även om det är möjligt att komma åt ljud och bild från en sal i en annan sal finns det en viss säkerhet i systemet så att vem som helst inte kan se vad som sänds.
– Men teknisk personal kommer åt det, och rent tekniskt sett kan vi skicka strömmen vart vi vill, säger Mats. Kommer du åt en av våra datorer, i vårt nät, då kan du komma åt strömmen. Så, det är ingen hård säkerhet.

En av sakerna man hade i bakhuvudet när det här systemet valdes var att kunna ha ”overflow”-salar, berättar Mats.

– Behöver du föreläsa för 500 personer och vår 500-sal är full, kan du ganska enkelt med kameran i ett rum och med ganska lite jobb, sätta bilden i alla salar i det här huset.  

Latency en viktig fråga

I Bygg- och design-huset på KTH har de inte AMX SVSi ännu, men de var med i grundtanken, berättar Mats Åhrman.

– I det huset har de ofta föreläsningar för klasser på 130 till 150 personer, men salarna rymmer bara 80 personer. Då streamar de på traditionellt sätt föreläsningarna från en sal till en annan och får därför en fördröjning, latency, som gör att föreläsaren ibland kan ha bytt sal samtidigt som han visas på skärmen i salen han kliver in i. 
Det var då man började kolla på SVSi, för den har en så otroligt liten ”latency”, menar Mats.

– Tanken var att kunna direktsända där emellan. Men så kom man på andra problem som: Hur gör man med frågor? Ska man filma publiken? Då får du integritetsproblem. Så vi fastnade lite med de planerna. Systemet skulle kunna spara tid för föreläsaren, men ska det fungera som en tvåvägs-föreläsning krävs det assistenter i båda salarna.

Fått bättre kontroll och känner sig säkrare

En av de största fördelarna med att använda sig av AV över IP är att man inte är lika utsatt i kritiska situationer om man skulle få ett avbrott, säger Anki Wenke på Septon.

I Undervisningshuset finns däremot ingen teknik som inte är kopplad till SVSi-systemet. Från Infrastrukturorganisationen på KTH, som ansvarar för AV och IT, tycker man att det är skönt att ha kontroll över systemet på ett helt annat sätt. Några nackdelar med systemet ser han inte i dag. I början var det problem eftersom de köpte en produkt som varken de själva eller installatörerna kunde helt och hållet. Men nu kan de alla det.

– Vi vet att om det händer något här inne, exempelvis att det är en viktig föreläsning och styrsystemet går ner, så kan vi själva logga in på det och fixa det, säger han. Vi känner att just för att det är en IT-produkt så har vi lärt oss det ganska snabbt så att vi kan hantera det. Sedan finns det mycket uppskalning och flexibilitet som vi inte har börjat använda ännu, så som ”overflow” mellan salar och sådant. Men vi känner att vi som organisation får bättre kontroll över det och det känns säkrare för oss.
– En av de största fördelarna med att använda sig av AV över IP är att du inte är lika utsatt i kritiska situationer om du skulle få ett avbrott. Nätverksrelaterade problem kan åtgärdas centralt utan att fysiskt behöva ha tillgång till rummet, säger Anki Wenke. En annan fördel är obegränsad skalbarhet och flexibilitet, det är väldigt enkelt att expandera lösningen vid behov.

REPORTAGE: Co-Lounge, Solna

REPORTAGE: Co-Lounge, Solna

INTERVJU: Magnus Ljungmark, Gearwise

INTERVJU: Magnus Ljungmark, Gearwise