INTERVJU: Magnus Ljungmark, Gearwise

INTERVJU: Magnus Ljungmark, Gearwise

”Norden förtjänar en egen handelsplats”

Text: Patrik Blomqvist
Foto: Patrik Blomqvist, Gearwise, Juan Guerra & AudioToasters

Att frigöra lagerutrymme för att göra plats åt ny AV- och scenteknik är inte alltid så enkelt. Och med en relativt begränsad branschdemografi som vi har här i Sverige blir problemet bara större. Ett nystartat företag med målet att knäcka den här nöten och på så vis öppna upp begagnatmarknaden för Nordens yrkesverksamma är svenska Gearwise.

Vi sitter högst upp på konditoriet Sturekatten, beläget i ett pittoreskt kvarter på Östermalm i Stockholm. Klockan är strax efter ett på torsdagseftermiddagen den 28 mars och vi har stämt träff med Magnus Ljungmark från Gearwise. Redan vid det här laget har han och hans kompanjon, Per Olof Ljungmark, passerat 40 arbetstimmar med råge. Att vara i uppstartsfasen av en ny, nordisk handelsplats för begagnad AV- och scenteknik har varit och är fortfarande tidskrävande.

– Dagarna varierar en del. Men det har i princip varit 80-timmarsveckor med arbetstid mellan åtta till halv fem varje dag, berättar Magnus.

När klockan väl slagit halv fem beger sig Magnus för att hämta barn på dagis, rullar sedan köttbullar till middag, och när dottern väl har somnat är det tillbaka till datorn och Gearwise igen.

– Det är alltid öppet någon annanstans i världen, säger Magnus och tar en klunk från tekoppen.

Magnus och Per Olofs efternamn klingar bekant i många öron i branschen. Från att ha varit förknippade med distributören Intersonic AB i Årsta under många herrans år, har man nu sadlat om till begagnatmarknaden. Här kompletteras nu industrikännedomen av P-O:s erfarenhet från IT-företaget NetHead och av Magnus tidigare profession som skeppsmäklare.

– Vi insåg att vi har en unik mix av erfarenheter och ett stort kontaktnätverk i branschen. IT-infrastrukturen utgör en stor del av det vi gör i dag, och arbetet inom skeppsmäkleri har gett ovärderliga verktyg för allt som har med export att göra. Det kändes därför helt naturligt, säger Magnus med ett leende.

Men trots att det nya initiativet är slitsamt, är det framför allt belönande, tillägger Magnus. Mödan har nämligen gett resultat. Responsen från branschen redan vid lanseringen Gearwise.se i oktober förra året var enormt positiv.

– Vi hade en bra grundplåt med mixerbord, armaturer och videoutrustning när vi öppnade upp sajten. Så när jag gick in på ett forum och berättade om att vi är helt nystartade var det två som länge försökt att sälja på Blocket som nappade direkt. Kort efter det exporterade vi till Bulgarien. Och då tänkte vi: ”Det här kanske fungerar i praktiken?”

Och sedan dess har initiativet dessutom genererat en stark följarskara i sociala medier på över 6 000 personer från världens alla hörn.

– Vi har lång väg kvar att gå, men det är jättekul att vi har fått ett så stort förtroende så snabbt. Vi får in nya säljare i stort sett varje dag. Så, kurvorna ser bra ut, säger Magnus och berättar att han så sent som i går fick ett sms från ytterligare en aktör som kan tänka sig att lätta upp sitt lager via sajten.

I dag listar den över 200 objekt utspridda i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Baltikum i en rad olika kategorier: ljud, ljus, bild, med flera.

– ”Jag har skogsvis med prylar att sälja”, läser Magnus upp från meddelandet och ler.

”Nästan alla har för mycket utrustning”

De flesta av oss kan nog relatera till resonemanget att det är lättare att köpa på sig nytt än att göra sig av med det gamla. Dels för att ordet inventering är just lika tråkigt som det låter, dels för att det av en rad olika anledningar kan vara en ganska bökig process att göra sig av med prylar som stått och samlat damm. Och ju längre tiden går utan att något händer, flyttas äldre ägodelar allt längre in i garderoben, garaget, förvaringsmagasinet eller var man nu väljer att inkvartera det som här har passerat sitt bäst-före-datum.

Magnus och Per Olof har under flera års tid sett samma problematik på den professionella sidan i Norden.

– Nästan alla har för mycket utrustning – både distributörer och uthyrningsbolag. Och det är en konstant utmaning för alla, säger Magnus och förklarar att en av orsakerna till problemet med lager fyllda till bristgränsen av utgången utrustning är att det är få som har resurser nog att lägga på en egen och regelbunden försäljning av begagnat.

Och på den vägen kommer man snabbt fram till det ack, så bekanta resonemanget, bekräftar Magnus.

–  För det är enklare att köpa nytt och behålla det gamla som bra-att-ha-saker än att sälja av det hela.

Men så kommer dagen då vissa inte längre har plats för ett till PA-system.

– Och då måste något bort. Hur gör vi? Vi lägger ut det på Blocket.

”Norden förtjänar en egen handelsplats”

Att förmedla PA-system, LED-fixturer och projektorer är inget nytt påfund, vill Magnus klargöra – det har länge funnits internationella motsvarigheter i USA, England och Tyskland. Men just ett nordiskt alternativ har däremot inte funnits på kartan, vilket har lett till att branschen länge har fått förlita sig på de nätbaserade och i viss mån begränsande annonstorgen vi är vana vid.

– Landet är så litet och utgör inte mer än 0,13 procent av jordens befolkning. På så vis har man som försäljare på Blocket och liknande tjänster blott en promille potentiella köpare att exponeras till. Men så fort man går ut internationellt blir det en helt annan sådan.

Alternativet som återstår då är att ge etablerade förmedlingsdito för AV- och scenteknik en chans. Men även det ska inte vara helt riskfritt.

– Risken är då att man försvinner in i en större plattform, säger Magnus och menar att man kan gå miste om värdefulla servicemoment.

– Vi [Gearwise] vill addera mer i hela processen genom att hjälpa säljaren med att hitta rätt pris, identifiera rätt marknad, hitta bästa sätt att frakta, dokumentera och fotografera, säger Magnus och berättar att han till och med har upprättat en fotoguide för att få säljare att anstränga sig lite, om man själva inte kan vara på plats och göra jobbet.

Men man är inte ute efter att konkurrera ut det redan befintliga, utan snarare att komplettera.

– Vi kräver inte på något sätt ensamrätt för det som läggs upp på Gearwise. Man kan köra en samtidig annons på exempelvis Blocket. Det viktiga är att utrustningen blir såld, och att branschens aktörer frigör kapital och på så sätt ökar sin konkurrenskraft och stärker sin marknadsposition, säger Magnus som tycker att Norden länge har förtjänat en handelsplats av den här sorten.

– Vi har en unik särställning i världen, här uppe. Ord som förknippas med Norden globalt sett är pålitlighet och ärlighet. Frågar du en köpare i Indonesien om nordbor får du garanterat höra att vi beskrivs som lugna och att lita på. Således är köpare väl medvetna om att de får mycket på köpet när man handlar härifrån.

Tveksamhet på hemmaplan

Men här hemma råder det ändå en viss skepsis till att sälja utrustning utomlands, upplever Magnus.

– Ibland tror folk att man behöver sänka sina förhoppningar så fort man pratar om södra eller östra Europa. Men det är faktiskt tvärt om, kan jag säga – man betalar för sig. Och vi har några exempel som visar på att konceptet fungerar.

Magnus berättar att han såg ett DiGiCo SD9 på Blocket och frågade ägaren om han fick försöka sälja det utanför landet. Med priset skickat till sig från denne gick det inte mer än två veckor innan det var sålt – till Dominikanska republiken.

– Bara för att en viss utrustning passerat marknaden i Sverige behöver det inte betyda att det inte är något man drömmer om i stora delar i världen, intygar Magnus.

Efter att ha sett ett DiGiCo SD9 på Blocket beslöt sig Magnus för att försöka sälja det utanför landet. Och efter bara två veckor fick det en ny ägare i Dominikanska republiken. Foto: Juan Guerra

Vad har ni för tips till folk i branschen som vill börja sälja sin begagnade utrustning?

– Försök att inventera vad ni har för stående produkter, och därefter tittar ni på nyttjandegraden, säger Magnus. Hur ofta använder ni den här utrustningen, egentligen? Är det bättre att sälja av den och använda lagerutrymmet till annan utrustning? Om ni skulle behöva den, kanske det är billigare och bättre att hyra in den? Här bistår vi med hjälp, naturligtvis.

Och vad har ni för budskap till folk som av olika skäl ändå är tveksamma till att ge sig in i begagnatmarknaden utanför landet?

– Det är inte svårare att sälja till andra EU-länder än i Sverige. Och utanför är det heller inga svårigheter. Man har mycket lättare att få till ett bra pris, dessutom.

Hur ser framtiden ut för begagnad AV- och scenteknik?

– Jag tror verkligen på detta. Återbruket blir allt viktigare i alla branscher. Nästan alla har insett att jordens resurser är begränsande och att vi inte kan hålla på som vi gör. Och det kommer bli en mer kritisk fråga ju längre åren går. Om inte allt ska vara begagnat, kommer ett framtida krav säkert vara att åtminstone någon del i en installation ska vara det. Och bara det är en stor vinst för miljön.

I början på mars damp det ner ett vykort i inkorgen från schweiziska AudioToasters – Tonkultur, som hade mottagit Avid-konsolen Venue Profile och installerat den i sin OB-buss. Här är den numera sysselsatt under liveinspelningar av exempelvis Coldplay, Foo Fighters och Peter Gabriel.

REPORTAGE: Kungliga tekniska högskolan (AV-teknik)

REPORTAGE: Kungliga tekniska högskolan (AV-teknik)

NAB 2019: LitePanels följer upp 2017 års LED-hit

NAB 2019: LitePanels följer upp 2017 års LED-hit