INSTALLATIONEN: Göteborgs symfoniorkester går mot streaming i 4K

INSTALLATIONEN: Göteborgs symfoniorkester går mot streaming i 4K

Uppgraderar utrustningen för livesändningskanalen GSOplay med nya PTZ-kameror.

Göteborgs symfoniorkester genomför omkring 100 konserter om året i Göteborgs konserthus på Götaplatsen. Ett antal av dessa sänds live, redigeras och publiceras sedan (on demand) via kanalen GSOplay i full HD, med vilken man når ett sexsiffrigt antal personer varje månad. Tanken med kanalen är att, utöver bevittnandet av konserterna, komma nära inpå dirigenter, solister och orkestern i sin helhet.

– Vi har upp till 150 000 personer som tittar varje månad, där alla ges möjligheten att sitta mitt i orkestern och se dynamiken mellan medlemmarna, säger Eva Essvik, ansvarig för publik- och affärsutveckling för GSO och berättar att spannet sträcker sig från bevandrade anhängare, till människor som exponeras för klassisk för första gången.

En komplicerad process

Upplägget att komma nära inpå orkestern innebär att det krävs ett omfattande bildmaterial, och gör processen till en ganska komplicerad sådan, berättar man. Nu har man gått ut med uppgifter om hur man går tillväga för att lösa detta.

Arsenalen består av: tio stycken 4K-kapabla PTZ-kameror av modellen AW-UE150 (stor 1-typ-MOS-sensor, 4K50p) och en boxkamera vid namn AK-UB300 4K (båda två från Panasonic), två sliders och två Autopods från Polecam, som täcker vertikalt och i sidled, samt tre mikrofoner i Decca tree-formation (T) och extra mikrofoner utplacerade på utvalda instrument och solister.

4.jpg

– Sedan GSOplay:s premiär för sju år sedan har vi definitivt lärt oss en hel del om hur man går tillväga vid produktioner av det här slaget, och hur man använder kamerorna. Jag upplever att UE150 ger oss tillgång till större dynamik, bättre linser och möjligheten att skifta mellan tele och vidvinkel, säger kanalens producent Måns Pär Fogelberg.

Enligt Måns fanns bemannade kameror inte på kartan.

– Varken publiken eller orkestern hade gillat det. Därför var PTZ-kameror det enda alternativet.

Nytt arbetssätt i tv-sammanhang

Studion i konserthusets innanmäte agerar kontrollrum för symfoniorkesterns kanal. Här ryms två exemplar av den trådlösa, joystick-bestyckade kontrollenheten AW-RP150 från Panasonic, med vilken operatören styr kamerorna och dess fokus, samt en touchskärm för monitorering, med mera.

– För en typisk konsert har vi två kameraoperatorer som rattar fem kameror vardera via två kontrollenheter, en notläsare samt en bildmixer som växlar mellan kamerasignalerna, säger Måns och berättar att sättet man arbetar på i skarpt läge på sätt och vis är nytt i tv-sammanhang.

3.jpg

– Vi arbetar mycket med förinställningar (presets), så det vi har här är mellan 40 och 50 sådana för varje kamera. Vi föredrar att imitera typiska, bemannade kameraproduktioner, och på den vägen gör vi allt här live – det man ser och det man hör. Därför behöver vi hålla jämna steg med musiken i realtid till punkt och pricka.

Mot 4K

Förarbetet för att börja sända i 4K till hösten 2019 är i skrivande stund redan på börjat. När du läser detta håller konserthuset på att dra nytt kablage och implementerar fler anslutningspunkter för nästkommande upplösningsnivå, och för det större antal kameror som nu finns i byggnaden.

– Video- och streamingkvaliteten är viktiga överväganden för oss, och är delar som vi hela tiden vill förbättra, säger Eva Essvik och berättar att man fortsätter samarbetat med Panasonic i sammanhanget.

– Det är något vi har gjort sedan GSOplays begynnelse, så det var ett naturligt steg att även röra sig mot 4K tillsammans med dem.

– När vi såg UE150 i fjol upptäckte vi många likheter mellan den och HE120, men att den hade 4K-kapacitet och – kanske viktigast – 12G SDI. Vilket innebär större flexibilitet i jämförelse med enbart fiber eller Quad 3G SDI, avslutar Måns Pär Fogelberg.

REPORTAGE: Terrassen Post Production & LjudBang

REPORTAGE: Terrassen Post Production & LjudBang

PRODUKTNYHET: Audac uppdaterar WX-serien för tuffare tag

PRODUKTNYHET: Audac uppdaterar WX-serien för tuffare tag