INTERVJU: Jacob Danell, Ember Light

INTERVJU: Jacob Danell, Ember Light

Blomstertid och skördetid för djärv effektman

Text: Jonatan Kruse
Foto: Crazy Pictures & Wepix

Nyss fyllda tjugosex visar VFX-artisten Jacob Danell från Ember Light hela Sveriges filmbransch var skåpet ska stå. Den Blomstertid nu kommer är den tyngsta svenska effektfilmen genom tiderna, och det unga filmteamet bakom har tänkt nytt i varje detalj. Med kompressor från Biltema och bilkrascher från Lekia krossade man både regelverk och fördomar i sin kamp mot bioduken – samtidigt som man röjde väg för framtiden.
– Vi bor kvar i Norrköping, säger Danell som fått erbjudanden både från Hollywood och Stockholm. För det finns liksom ingen anledning att flytta härifrån!

Och vinnaren är…!
På Guldbaggegalan 2019 höll Jacob Danell tummarna hårt så de vitnade inför kungörelsen på scen. Men det blev inget. Ingen bagge, i alla fall. Men bakom kulisserna hade ett paradigmskifte startat, om vad som är möjligt att göra med svensk film och till vilka resurser. Ett paradigmskifte signerat Jacob Danell, brorsan Victor och kompisarna på Crazy Pictures i Norrköping. Ett före och efter hade börjat ta form, helt oavsett kvällens Guldbaggegala. Ett före och efter killarna som skapade Blomstertid genom att tro och trolla med sin idé.

– Förutsättningen för filmskapande har förändrats, förklarar Danell för Monitor. Den som har en mobiltelefon kan göra en film, det är faktiskt så! Och adderar man sedan exempelvis Adobe-paket med Photoshop och After Effects har man den poststudio man behöver. Håller storyn så finns tekniken tillgänglig.

Katastrofen är ett faktum. Alex, spelad av Christoffer Nordenrot, spänner blicken i något med hjärtat i halsgropen i utkanten av skogsparti.

Effekten på set

Crazy Pictures etablerades i Norrköping 2008 med Jacobs bror Victor Danell som regissör och förgrundsgestalt. Sedan dess har det blivit flera kort- och reklamfilmer, ofta med varm humor och grymma effekter i kombination.

– Min roll som VFX-supervisor börjar redan i manusarbetet när vi sätter en ton på filmen, förklarar Jacob Danell. Ofta landar vi i en 70/30-proportion, där 70 procent av effektarbetet ska ske på inspelningsplats och 30 procent i datorn. Så egentligen handlar balansgången om VFX och SFX där V står för Visual och S för Special – alltså i eller utanför datorn.

Danell väljer ofta halvdigitala metoder framför ren 3D, och resonerar om tankarna bakom besluten.

– Om kameran åker i 500 km/h runt karaktärer och objekt saknas all trovärdig kamerarepresentation. Som publik känner man det, och illusionen blir lidande. Jag tror fortfarande på att göra effekterna på set för kvalitetens skull, och för detaljerna.

Det kritikerrosade Crazy Pictures-teamet tillsammans med huvudkaraktären Alex (Christoffer Nordenrot) trotjänare, Saab 900:an från Den blomstertid nu kommer. Från vänster: Rasmus Råsmark, Olle Tholen, Hannes Krantz, Victor Danell och Albin Pettersson.

Danell berättar om när huvudpersonen Björn, spelad av Jesper Barkselius, spränger en bomb i ett kontrollrum. Skådespelarens stunt- och flygresa gjordes med vajrar, men sedan var det dags att skapa lagret för själva detonationen.

– Det blev en kompressor från Biltema, skrattar Danell och berättar att den sedan fick följa med genom hela inspelningen.

Tricket blev att bygga ett skalenligt rum av kontrollrummet i miniatyr, som sedan målades blått. Därefter lite jord och detaljer med tryckluften från Biltema, och detonationen var ett faktum.

– Med 3D hade vi tingats till väldigt detaljerade partikelsimulationer över varje vägg, hörn och tröskel – här satt allt som klistrat med integration, skuggor och rörelse.


Bilkraschen

Under en två minuter och tjugofem sekunder lång tagning kraschar en rad bilar på en bro i Stockholm. Jacob berättar om hur man först tejpade upp vägsträckan i studion i Norrköping, för att sedan med klossar och modeller leta sig till varje bild och händelse i scenerna. Och att det därefter följde ett flera månader långt arbete med att med stillbilder mappa upp och återskapa vägen i 3D, samt filma och manuellt frilägga alla de rörliga element som scenen bygger på.

– Vi kallar den Sveriges genom tiderna mest överambitiösa bilkrasch, skrattar Jacob och det är inte svårt att hålla med honom.

Efter utmaningarna med framför allt manuell friläggning av bland annat vindrutetorkare adderas samtliga effektlager med bland annat riktigt regn, 3D-renderingar samt filmade element. Och slutligen comp, klippning och grade.

– Vi har gjort en två minuter lång breakdown (video) på vårt arbete som är spännande att se, hälsar Jacob.

Filmen avslutas med rampeffekten som utfördes och filmades på riktigt.

– 70/30, påpekar Jakob. Till trettio procent kan datorer och animationer hjälpa oss. Men det stora arbetet måste vi göra för hand på inspelningsplatsen!


Spelmotor bakom filmscener

Bröderna film, med Victor och Jacob, har vuxit upp med utmaningarna av bildberättande, och vet om att sätta storyn i fokus.

– Förarbetet väger oerhört tungt för oss, förklarar Jacob som uppfunnit helt nya verktyg för förvisualisering av tagningarna.

Det är storyn som banar väg för alla kreativa val under processen. Allting måste förhålla sig till den.

– När Unreal Engine släppte version 4 öppnade det dörrar för oss, förklarar Jacob för Monitor. Dittills var spelmotorn maximalt komplicerad och krävde kodning – men med 4:an implementerades noder och med det ett användbart gränssnitt. Det gick att börja jobba med programmet utan att vara ingenjör.

– Vi började med att bygga upp de mest komplicerade scenerna komplett med skådespelare, scenografi, kameror och kamerabanor, förklarar Jacob. Prova oss fram med olika lösningar, och diskutera med fotograf.

Lisa Henni, här i rollen som Alex barndomsvän Anna, stod för en fantastisk insats i Den blomstertid nu kommer.

Jacob förklarar att Unreal Engine, som är spelmotorn bakom en lång rad framgångsrika titlar, gjorde det möjligt både att välja kompositioner i de enklare scenerna, men framför allt detaljplanera de mer komplicerade. Här kunde skådespelarnas positioner och kamerabanorna animeras live av kameraoperatören och renderas till previews. Det gav flera ledtrådar till det kreativa arbetet och regi, men gjorde också att man var extremt förberedd under tagningarna.

– En del av min roll som VFX Supervisor handlade om att ha järnkoll på mått och avstånd från inspelningsplatserna, förklarar Jacob. Mycket handlade om att mäta upp, anteckna och memorera – för att sedan kunna använda informationen i post-arbetet.

VR och headset för att kunna jobba med handkamera och mer traditionella lösningar direkt i Unreal låg precis runt hörnet, men här körde den skarpa produktionen om teknikutvecklingen.

– Det får bli nästa film, förklarar Jacob som avslöjar att beställningen på ett VR-set faktiskt hann läggas men inte hann fram i tid.

Debutfilm med anspråk

Crazy Pictures Den blomstertid nu kommer hade premiär sommaren 2018. Filmen, som under flera sökomgångar fått kalla handen av filminstitutet, var oväntad och utmanande på alla håll – den kom från ingenstans, skapat av ett ungt filmteam som krossade både regelverk och fördomar i sin kamp mot bioduken.

– Jag har väl viss förståelse, skrattar Jacob och berättar om debutfilmen vars manus är späckat med kraschande helikoptrar, katastrofscener och raserade broar.

– Det finns väl lättare instegsprojekt som är rimligare att tro på initialt än Blomstertid, menar Danell.

Crazy Pictures fick till slut nog av motgångarna, spottade i nävarna och sparkade igång projektet trots allt. Man spelade in och sökte finansiering samtidigt, plus att man hela tiden trollade med knäna.

– Allt ska vara så företagsmässigt i Stockholm, skrattar Jacob, här i Norrköping är det lite mer av att man ringer en kompis.

Jacob ger ett exempel där man räknade på att sätta dyra stuntmän i bilarna som skulle krascha utanför Rosenbad. Betydligt billigare blev det att i stället söka upp en kompis med mekaregenskaper, fixa in radiostyrning i bilarna och köpa grejer på Lekia.

– Vi hade ett reglage för gas och ett för broms, plus en vindrutetorkarmotor som vi kopplat via ett kugghjul till ratten, säger Danell med glimten i ögat. Och en trådlös kontroll från leksaksaffären. Och sedan ett gediget säkerhetstänk runt själva inspelningen, förstås, men kanske framför allt ett mindset att driva igenom våra visioner – även om det blåste motvind.

Slutnoten i Den blomstertid nu kommer filmas under ett paraply skyddande från hällregn. En fullkomligt bombastisk scen.

Och vinnaren är…?

Samma dag som den här artikeln publiceras, fyller Jacob Danell 27 år. Födelseåret är 1992 – samma år som Macintosh släppte sin Performa, The Bodyguard med Kevin Costner och Whitney Houston hade premiär och för en halv årslön kunde stillbildsfotografer lägga vantarna på 1.3-megapixelkameror från Nikon. Kanske startade inte utvecklingsarbetet till Den blomstertid nu kommer 2012 som Jacob gör gällande – kanske var startåret istället redan 1992? Den digitala plattformen var nylagd.

Generationen som skulle använda den föddes. Och långt, långt bort mot horisonten kunde man urskilja digitala videokameror och demokratiserad filmproduktion – och ytterligare längre bort filmer som Blomstertid?

”Och vinnaren är…”, sade programledaren och drev upp kvällens tävlingsstämning.
På kort sikt var det nog rätt och riktigt att hålla tummarna så de vitnade på Guldbaggen 2018. På kort sikt gick nog priserna rättvist till de fantastiska yrkesmän och kvinnor som förtjänade dem. Men om man lyfter blicken...? Hur ser en vinnare ut med historisk distans?

– Jag får egentligen inte berätta om våra planer, försöker Jacob när Monitor frågar om framtiden, men om man…

Ja? frågar Monitor.

– Man kan tänka att även om jag inte får berätta så kan man väl hinta att…?

Ja? dröjer Monitor.

– Jag säger som vår producent sade under den där Galakvällen: ”Vi vann inte priset. Men vi vann allt annat. Och vad kommande filmer beträffar – Blomstertid var bara början!”

PRODUKTNYHET: Yamaha uppdaterar DXR-serien

PRODUKTNYHET: Yamaha uppdaterar DXR-serien

BRANSCHNYHET: Atlona demonstrerar VRoIP

BRANSCHNYHET: Atlona demonstrerar VRoIP