REPORTAGE: YUC LatAsian (Ljudinstallation)

REPORTAGE: YUC LatAsian (Ljudinstallation)

Stort ljud insvept i industriella toner

Text: Patrik Blomqvist
Foto: Patrik Blomqvist, YUC LatAsian & Prophon

En restaurang – eller en klubb? Tanken bakom konceptet till fusionrestaurangen YUC LatAsian i Stockholm är att erbjuda en plattform för olika sorters event. Men det område man tydligt vill positionera sig inom är att leverera ”stadens bästa förfest”.

Eftermiddagssolen strålar ned över Jakobsbergsgatans uteserveringar i Stockholm och gör att helgfirarnas dryckesglas bildar ett hav av bländande prismor.

Kvarteret vi har hamnat i ligger ett stenkast från Hötorgets tunnelbanestation och är tydligen ett av områdets mest välbesökta. Åtminstone enligt Johan Jacob, hovmästare på fusionrestaurangen YUC LatAsian som tillsammans med grannarna Yellow och Cavabaren är utgör man en trio nyöppnade aktörer med stora visioner för traktens uteliv.

– Vår [YUC LatAsians] satsning ligger på att skapa Stockholms bästa förfest, och därför har vi valt att fokusera lite extra på upplevelsen.

Johan Jacob, YUC LatAsian

Thomas Löfving, Prophon

En ”fusion- och nöjesupplevelse” där lokalen till utseendet är en mix av ”asiatisk framtid och latinamerikansk tradition” med mörka och industriella toner, närmare bestämt. Men det väsentliga här är egentligen att pulsen känns, anser Johan. Och då kommer man oundvikligt in på det där med ljudet.

– Det var något som vi hade i åtanke redan när vi byggde lokalen [för lite mer än ett år sedan]. Därför tog vi in konsulter som kunde göra det ordentligt.

– Man var då väldigt tydliga med att man ville ha ett system med ett stort ljud men som inte ska synas, berättar Prophons säljare tillika systemutvecklare Thomas Löfving, vars kubformade topp F6X, subbasen SUB4 (flugen) och S12L (golvversionen av SUB4) intog YUC LatAsian via Dragan Nedeljkovic från Ljud, Ljus och Pro Audio på Jam.

Varningsklockor började ringa

Efter en rundvandring inne i Johan Jacobs hemmaborg får man efter ett tag grepp om YUC LatAsians koncept. Men för Jam:s del med Dragan i spetsen krävdes det lite detektivarbete för att komma fram till den rätta ljudlösningen.

F6X

– Inledningsvis fick vi höra att det skulle vara lite bakgrundsmusik. Men som det brukar vara med sådana här projekt gäller det att vara lite av en detektiv och gräva djupare för att komma närmare vad det man som kund eftersöker. Och där tycker jag att Dragan gjorde ett bra jobb.

Det skulle visa sig att det som från början kanske upplevdes som ett lite lounge-liknande upplägg, skulle vara en mötesplats för inmundigande av mat öppen för spontandans – men också inkludera ett dj-bås som under året kommer gästas av prominenta dj:s.

– Då började varningsklockor instinktivt ringa hos mig. Och i och med att man hade tänkt köra rätt hård, modern och utrustningsmässigt påfrestande musik får jag nog säga att F6X-topparna var det rätta valet. Den är liten, diskret, och visuellt tilltalande, men den ger ifrån sig mycket större ljud än vad sådana lådor brukar göra, säger Thomas.

Unikt inslag i dj-sammanhang

Kliver man in i det notoriska dj-båset skådar man direkt två F6X:or agerande referensmonitorer framför sig. Men dyker man ned med blicken har man lyft in något som enligt en dj-veteran som Thomas är ett ganska unikt inslag.

– Historiskt sett har man i regel haft en aktiv tiotums fullrange-låda som medhörning i dessa sorters dj-bås, och det ljudet man har haft in i båset har väldigt sällan resonerat med vad man själv skickar ut i folkvimlet.

Vilket gjorde att Thomas själv i stort varenda gång valde att mixa i lurarna i stället.

– Så, det vi gjorde var att ställa in subbasen till A1-Nano-systemet [1x12”] i dj-båset som ett komplement, samt ett exemplar av 2x15”-basen B2HP bredvid dj-båset placerad centralt där det behövs lite extra tryck i basen. Det gör en jätteskillnad att som dj ha det riktiga klubbljudet där man står.

– Den återkoppling jag har fått är att det är väldigt uppskattat hos de dj:s som gästat oss, berättar Johan.

Arbetar med zoner

Antingen nyttjar man som besökare hela YUC LatAsians lokalyta – innehållande den centrala restaurangdelen, uteserveringen, VIP-rummet och den lummiga inomhusserveringen med ett höstklingande träd som mittpunkt – eller avgränsar sig till någon av dessa delar. Och där spelar upplägget för ljudutrustningen en avgörande roll.

– Här arbetar man mycket med zoner, säger Thomas och berättar att man i integrationsfasen gjorde lokalen anpassningsbar efter kundens behov genom möjligheten att spela önskad musik vid eller justera nivåer för ett specifikt område.

Runt om i lokalen är nämligen de kubformade topparna F6X upphängda i skarven mellan tak och vägg, tillsammans med flugna subbasar över det fullpackade golvet i form av tolvtummaren SUB4.

Är det en fest inbokad i rummet Ljusgården med trädet i mitten, ska man kunna helt enkelt kunna dra på lite extra där om andan faller på, berättar Thomas Löfving.

– Vissa utrymmen tillät basar på golvet, och här valde vi då S12L (golvversionen av SUB4) för att det resulterar i mer bas som fäster bättre jämfört med att flyga basar, berättar Thomas.

Och med mjukvarubaserad manövrering kan systemet på så vis anpassas och spela upp pulserande, dansvänlig musik på uteserveringen, medan man i VIP-rummet direkt till höger om entrén kör smooth jazz eller annan loungemusik.

– Är det en fest inbokad i rummet med trädet, ska man helt enkelt kunna dra på lite extra där om andan faller på, berättar Thomas.

– Eller som i dag, när vi har uteserveringen abonnerad för en afterwork, säger Johan medan tonerna och sorlet hörs från företagseventet i den gassande kvällssolen.

Upplevde ni annars några akustiska utmaningar?

Högtalarna i sig låter så pass bra att det inte behövdes så mycket korrigering för rumsakustik, säger Thomas. Det vi fick ta itu med var att lokalen svarade lite för mycket i mellanregistret, och det på grund av att det är stora, plana väggytor och stora fönsterytor som separerar interiören från uteserveringen. Så där dämpade vi lite bara.

Hur ser de tekniska planerna ut för YUC LatAsian den närmaste tiden?

– Om det är något vi skulle behöva arbeta mer på är det nog det visuella planet. Så, framöver kommer vi att investera mer i ljus för att skapa ett starkare signalement som man förknippar med oss, avslutar Johan Jacob.

Installationen

39x Prophon F6X (6,5” / 1” neodymiumcoax)
4x Prophon S12L (12” bas, 450W RMS)
1x Prophon B2HP (2x15” 2 000W RMS)
2x Prophon SUB4 (takmonterad 12” bas, 450W RMS)
(Allt drivs av fyra Prophon P4800DSP förstärkare med 4x800W, med AES, DANTE, DSP, med förprogrammerade presets för alla Prophon-modeller.)

BRANSCHNYHET: NEP Connect väljer Net Insight för medianätsexpansion till fotbollsarenor i England

BRANSCHNYHET: NEP Connect väljer Net Insight för medianätsexpansion till fotbollsarenor i England

PRODUKTNYHET: Kompakt subwoofer från Adam Audio

PRODUKTNYHET: Kompakt subwoofer från Adam Audio