TEST: DPA Microphones 6060 & 6066

TEST: DPA Microphones 6060 & 6066

Mindre är mer!

Text: Johannes Oscarsson
Foto: Johannes Oscarsson & DPA

Krympande budgetar klarar man sig väl gärna utan, men krympande mikrofoner kan ha sina fördelar. Danska DPA har tidigare satt ribban för många ljudtekniker med sina små miniatyrmikrofoner. Nu krymps de till nästan halva storleken och bevisar att storleken verkligen spelar roll.

De senaste släppen från danska DPA är en helt ny serie mikrofoner: 6000-serien, bestående av d:screet CORE 6060 & 6061 samt d:fine CORE 6066. D:screet är DPA:s produktnamn för miniatyrmikrofoner, myggor och d:fine är headset-serien. CORE är den nya förstärkarteknik man lanserade förra året som sänker distorsionen generellt och höjer klippgränsen upp till 14 dB. DPA hävdar själva att ljudet blir mer ”öppet” över hela det dynamiska omfånget. Vi återkommer.

DPA har blivit nära nog ett standardval för myggor – förlåt, miniatyrmikrofoner, vill DPA att det ska kallas – i Sverige inom både drama, teater, broadcast, med mera, och särskilt inom drama och teater är storleken viktig. Mindre mikrofoner är lättare att gömma, och svårare att se när man petar ut dem genom knapphål och liknande. Även de relativt små 4060 kan vara för stora för en del tillämpningar och synas på kamera. In kommer 6060.

DPA 6060

Här skulle man kunna börja med något lite säljigt i stil med ”när jag först öppnar lådan blir jag besviken, eftersom det ser ut som att DPA bara skickat kabeln och glömt mikrofonen”. Ja, 6060 ser i princip ut som att den mycket tunna kabeln med sin kevlarkärna bara har buktat ut lite; kabeln är 1,6 mm tjock och diametern på mikrofonen är 3,4 mm. Det kan jämföras med 4000-serien som är 5,4 mm bred, 60 procent större än 6060. Samtidigt är känsligheten lika hög, brusnivån bara en dB högre, samma klippgräns på 134 dB… Har man lyckats bygga en likadan mikrofon, men bara… mindre?

Till skillnad från 4000-serien finns bara ett val av skyddsgrill, jämförbart med Soft Boost på den äldre serien som ger ett visst diskantlyft. Skulle man bygga ett system med utbytbara grillar för att exempelvis kunna ge ett starkare lyft när mikrofonen göms under kläder skulle grillen behöva bli orimligt lång. Man får väl eq:a i stället, helt enkelt. Den kapsel som finns går dock att ta av för att rengöra från svett eller annan smuts, och spontant tycker jag att den lossnar för lätt. Fäster man den i kläder med Sticky Stuff är det extremt lätt att grillen följer med när man tar bort kladdet. Den ska snäppa fast, men vårt testexemplar verkar inte göra det. Vi har också fått höra att DPA förbättrat fästet något. Den kunde gott ha fått sitta lite tajtare, även om mikrofonen går utmärkt att använda utan skydd – den låter rätt lika, men tappar lite av det lyft i diskanten som behövs. Och så lever man lite farligare med sin fina mikrofon.

SMÅ, SMÅ DETALJER

Det finns precis som i 4000-serien två modeller med olika känslighet; en 6060 och en 6061 med 10 dB lägre känslighet och därför 10 dB högre klippgräns (144 db), för starka ljudkällor. Den mikrofon vi har på test är normalmodellen 6060.

6060 finns just nu i svart eller beige, där den svarta är helt svart medan den beigea snarare har en mörk bronsfärg på själva mikrofongrillen. Den fast monterade kabeln är 1,8 meter lång och avslutas med DPA:s egen MicroDot-kontakt (kan beställas med fast kontakt). MicroDot-kontakten kan man sedan koppla in i en förlängningskabel, XLR-adapter eller adapter för att koppla in i olika trådlösa system och liknande. På DPA:s hemsida har de ett smidigt konfigurationsverktyg för att välja tillbehör, och fler tillbehör ryktas vara planerade. Exempelvis hoppas jag på olika färger på skyddsgrillar för att kunna matcha mot kläder som man pekar ut mikrofonen genom. Mikrofonen är förstås mycket lätt och kabeln är likadan som till DPA:s andra mikrofoner, smidig och med viss styrsel.

DPA är vana vid att bygga mikrofoner för fältbruk som ska tåla att användas och 6060 är IP58-klassad för att klara väta.

För att leverera prestanda enligt specifikationerna kräver 6060 5V till 10V vilket de flesta trådlösa system erbjuder. Flera av Zaxcoms trådlösa levererar bara 3,3V, men 6060 fungerar ändå – dock med mindre dynamiskt omfång eftersom klippgränsen blir lite lägre.

SOUND

Det viktigaste för en miniatyrmikrofon som används för dialog – vilket rimligen kommer att vara huvudområdet – är att den låter naturligt. Det här har varit något av DPA:s styrka och ljudmässiga signum, även när mikrofonen sätts på bröstområdet eller i mössa. Därför har 6060 getts ett diskantlyft från 5 kHz upp till 14 kHz med omkring 5 dB. Det låter precis så öppet och naturligt som man är van vid, med extremt rundtagande karakteristik – det spelar ingen roll hur man vänder mikrofonen.

Ett dilemma med dialog är att det ofta – särskilt nuförtiden – är extremt svagt ibland och extremt starkt ibland. Den kanske vanligaste miniatyrmikrofonen som annars används för att peta fram genom knapphål, Countryman B6, brusar mer och är mindre tålig för starka ljud. 6060 har högre klippgräns och lägre brus vilket är mycket önskvärt.

Tack vare sin storlek kan 6060 få plats bakom en skjortknapp.

NYA MOT GAMLA GENERATIONEN

Det är ju naturligt att jämföra de nya små 6060 mot den tidigare 4060-modellen. Det visar sig vara en intressant och snabbgjord jämförelse. Med Soft Boost på 4060 är de i princip identiska, så pass att det inte går att höra skillnad om man klipper fram och tillbaka mellan dem efter att ha nivåmatchat.

Brusnivån mellan dem är nästan identisk mätmässigt men om man drar upp lyssningsnivån artificiellt mycket avslöjar örat att 6060 har ett lite ”ljusare” brus. Vid normala nivåer är det inget problem, och att bruset är mer koncentrerat till högre register gör att det är rätt lätt för brustvättare att plocka ner det en smula. Med tanke på att mindre mikrofonmembran måste reagera mer på luftmolekylerna som landar på membranet är det inte märkligt att den mindre mikrofonen brusar något mer – snarare imponerande att det inte är mer.

6060 står sig grymt bra mot storasyskonet 4060. Då mindre storlek nästan alltid är önskvärt för miniatyrmikrofoner är det ett mycket tungt argument att betala den knappa tusenlappen som skiljer dem åt i pris. I ”labbtest” kan jag konstatera att den inte är mer vindkänslig än 4060 heller.

I BRUK

Vi har under en tv-serieinspelning kunnat testa att använda en 6060 som vanlig kroppsmygga under kläder, monterad i mössa, sticka fram genom skjorthål och liknande och kan konstatera att den är precis lika lätt att mixa in som sina syskon 4060 (som oftast utgjort våra övriga sex myggor), att man inte hör någon skillnad i brus eller liknande och att den är lättjobbad.

Tack vare sin litenhet går det också att bygga upp lite utrymme runt den för att minimera klädskrap, utan att det syns nämnvärt. Det kunde vara praktiskt med en ny DPA Concealer, den plastkonstruktion som kan omsluta en 4060 och klistras fast innanför kläder. Den befintliga går att använda för 6060 också men fixerar inte mikrofonen på samma sätt och tar bort lite av vinningen med miniformatet.

6060 är en fröjd att använda och för den som bygger upp en ny mikrofonpark finns det få anledningar att köpa annat än 6060, särskilt om man förväntar sig behöva dölja mikrofonerna ofta.

PÅ HUVUDET

Då ska vi titta på 6066, huvudmikrofonsvarianten (headmic) av 6060. DPA har blivit ett standardval för huvudmonterade mikrofoner i många sammanhang på scener och i tv-studior, men det här är också en tillämpning där mindre är större. En liten mikrofon är visuellt mindre störande, vilket på scenen innebär att den nästan är osynlig och för tv-bruk kan vara avgörande för att få använda huvudmikrofoner i stället för att vara hänvisad till en mygga nere på bröstet.

Den nya mikrofonen innebär inte bara en ny och minimal mikrofonkapsel utan även en nydesignad bygel och upphängning. Första intrycket är att bygeln verkar nästan sladdrigt tunn, men testar man dess styvhet försiktigt märks en rejäl spänst som döljs av smalheten. Headsetet är uppbyggt av två av dessa byglar som sitter fästa i var sin plastklädd öronbygel som är något mer kantigt böjd än enbart rundad. Materialet är flexibelt men starkt och omsluter öronen stabilt utan att bli obekvämt.

Konstruktionen med två byglar, fästa i varandra och dragna genom en kabelguide, gör justering av storleken snabb och fast. Dra i byglarna för att öka storleken, ta tag i varje bygelfäste och dra utåt för att minska storleken på headsetet. Storleken går att variera mellan en minimal variant, liten nog för barn, och en storlek nog för att täcka de flesta tjurnackar. Dessutom finns inte någon risk att byglarna hoppar ur varandra.

Även mikrofonbommen går att justera; den kan bli kort nog att sitta nästan precis vid örat eller 12–14 cm nedanför. Att byta vilken sida mikrofonen sitter på för att matcha kameran är en fråga om att snäppa loss bommen och snäppa tillbaka den på den andra sidan – nästan så enkelt att man skulle kunna göra det medan den sitter på en person. Men eftersom det krävs lite kraft för att snäppa tillbaka den är det nog säkrast att montera av den. Kabeln hanterar DPA klokt genom att ha en plektrumformad kabelguide som sladden försiktigt trycks fast i. Den håller sig på plats, och kan flyttas till den ena eller andra sidan för att hållas utom synhåll.

På plats känns 6066 väldigt stabil, betydligt bättre än de flesta andra huvudmikrofoner som jag testat. När den väl sitter på plats är den väldigt bekväm, åtminstone på mig, och rör sig inte i väg från huvudet. Ljudmässigt är den identisk med 6060, bortsett från att den är 10 dB svagare då den är tänkt att sitta nära ljudkällan, med samma snygga diskantlyft kring 12 kHz som gör att talaren låter naturlig och luftig. Priset är något högre än föregångaren 4066 vilket får vägas mot den på det hela taget bättre konstruktionen och mindre kapseln. Den stora vinsten här är den minimala storleken och den höga kvaliteten i kombination, som både gör ett minimalt visuellt intryck och ett maximalt ljudmässigt intryck. Klar vinst.

SAMMANFATTNING

6060 fyller på många sätt en mycket efterlängtad funktion; en mikrofon med naturlig klang som mixar väldigt väl med många bommikrofoner, kan gömmas på ställen som tidigare var otänkbara utan att kompromissa med kvalitet, brus eller hur höga ljudtryck den klarar. Priset är rimligt i mitt tycke – drygt 20 procent dyrare än 4060 för en mer lättgömd mikrofon som låter likadant.

Huvudmikrofonsvarianten 6066 kommer att uppskattas av både ljudtekniker och bildproducenter; hela konstruktionen är extremt diskret och på personer med lite lägre frisyr syns enbart den trådtunna bommen som avslutas med en liten mikrofonkapsel. Dessutom håller den samma höga ljudkvalitet som sina föregångare; det typiskt öppna, klara och rena DPA-soundet som gjort att föregångarna 4066 och 4166 blivit så populära. Med lättare hantering och mer diskret konstruktion har jag svårt att tänka mig något annat än en succé.

MINUS 6060/6066

• Inget

PLUS 6060/6066

• Klart, snyggt och rent ljud

• Minimal storlek

• Betydligt tåligare, ljudmässigt och mekaniskt, än alternativen

DPA 6066

TYP Huvudmikrofon
KARAKTERISTIK Rundtagande
KONTAKTER 1x Microdot (kan beställas med annan, fast kontakt)
TILLVERKNINGSLAND Danmark
VIKT 11 gram, med kabel och kontakt
LÄNGD 1,3 meter
PRIS 8 987,5 kronor inklusive moms
DISTRIBUTÖR Arva, www.arva.se

DPA 6060

TYP Miniatyrmikrofon
KARAKTERISTIK Rundtagande
KONTAKTER 1x Microdot (kan beställas med annan, fast kontakt)
TILLVERKNINGSLAND Danmark
VIKT 8 gram, med kabel och kontakt.
DIAMETER 0,34 cm.
KABELLÄNGD 1,8 meter
PRIS 5 800 kronor inklusive moms
DISTRIBUTÖR Arva, www.arva.se

PRODUKTNYHET: Kompakt subwoofer från Adam Audio

PRODUKTNYHET: Kompakt subwoofer från Adam Audio

BRANSCHNYHET: MoreTec expanderar med systerbolag

BRANSCHNYHET: MoreTec expanderar med systerbolag