INTERVJU: Johan Bertilsson, A.C. Entertainment Technologies

INTERVJU: Johan Bertilsson, A.C. Entertainment Technologies

”Stolt att representera en nyckelspelare inom eventteknik”

A.C. Entertainment Technologies rötter sträcker sig tillbaka till 1970-talet. Och sedan 2015 representerar Johan Bertilsson företaget på den svenska marknaden. I den här intervjun guidar Johan dig genom företagets historia och fram till dagens innovationer inom områdena scenljus, video och kablage.

Johan, kan du berätta lite om dig själv?

Johan Bertilsson, A.C. Entertainment Technologies representant i Sverige.

– Jag har mitt ursprung inom försäljning och event. Detta i kombination med min passion för ljud och framför allt ljus. Det gjorde mitt val lätt när jag sökte nya utmaningar. Jag ville in i försäljning av scenljus. Jag började min karriär på AC-ET för fyra år sedan och känner mig stolt över att representera ett företag som har varit en nyckelspelare inom eventteknik i mer än 45 år och fortfarande är delaktiga att forma industrins framtid genom våra kunder runt hela jorden.

Kan du berätta lite om AC-ET:s historia?

– AC-ET:s rötter sträcker sig tillbaka till det tidiga 1970-talet när David Legget, som fortfarande är bolagets vd, och den nu bortgångna Richard Floyd formade Alpha Centauri Light Show. Initialt levererade de psykedeliska ljusshower till pubar och klubbar, och till supportakter till ikoniska artister som David Bowie och Genesis. Detta ledde till att man började leverera scenbelysningen för liveband, av vilka de mest kända är AC/DC, Depeche Mode och Status Quo, innan riktningen tog en sväng mot försäljning och distribution. Genom åren har företaget utvecklats till att bli en komplett leverantör av belysning, ljud, riggning och video till kunder i över 80 länder. Där hittar vi kunderna oftast inom områdena konsert, teater, event, film och tv. Vi har ett antal systerbolag runt om i världen, bland annat i Nordamerika, Japan, Frankrike och Irland.

Hur lyder AC-ET:s historia i Sverige?

– För att kunna ge en bättre kundupplevelse började Håkan Berg representera AC-ET i Sverige 2013. AC-ET har försett landet med produkter under många år, med ett stort antal klienter som vi arbetat med under lång tid. Där hittar vi ledande uthyrningsbolag, produktionsbolag, eventarenor, teatrar och slutanvändare.

Apropå Chroma-Q, kan du berätta mer om deras historia?

– Det startades på den senare delen av 1990-talet som ett tillbehörsmärke. Chroma-Q var med i början av det som kan ses som LED-revolutionen, och i år firar vi vårt 15:e år som aktiva inom LED-belysning. 2004 kom den första LED-produkten, den modulära Color Block DB4, och användes sex år efter lanseringen som ett nyckelelement i flertalet kreativa ljussättningar: Rolling Stones A Bigger Bang-turnén och 2010 års Eurovision Song Contest i Oslo.

2004 kom den första LED-produkten, den modulära Color Block DB4, och användes sex år efter lanseringen som ett nyckelelement i flertalet kreativa ljussättningar. Här på 2010 års Eurovision Song Contest i Oslo.

Med vilken produkt fick AC-ET sitt nästa stora genombrott?

– 2010 lanserade Chroma-Q Color Force LED Bar, som flyttade vad man kunde kräva av jämnhet, kvalitet, styrka av LED-ljuset och dimkurvor ett stort steg framåt. Color Force-lampan blev en riktig industristandard, och som används flitigt än i dag. Den fick sedan en efterföljare i form av den mångprisade Color Force II, som även den har fått ett stort genomslag med en otrolig möjlighet att återskapa färger, jämnt och mjukt ljus, en högre ljusstyrka samt en mjuk dimkurva som gör lampan extremt flexibel. På ingångsbilden skådas Chroma-Q:s Color Force II i aktion under föreställningen The Disobedience of Death på Malmö Opera. Fixturen översköljdes av positiva reaktioner för dess ljusstyrka, ljuskvalitet och mångsidighet.

Fler exempel på områden där Chroma-Q visar framfart?

– Ett är belysning för kamera inom film och tv. Chroma-Q Space Force är en variabel vit, högkvalitativ Space/soft light-linje av produkter, som fått sig en gedigen lista av filmer där den fått belysa inspelningarna. Den erbjuder ett vitt ljus som hjälper kameran att se den bästa sidan av det som filmas – och detta till 5 procent av strömförbrukningen för tungsten-space lights.

De bästa exemplen där Chroma-Q:s grundidé om flexibilitet i kombination med vackert och kraftfullt ljus är från Västerås konserthus och Den kungliga skotska nationalorkestern (bilden) där båda valt detta då deras musiker har höga krav på ljuskvalitén. Här har Chroma-Q accepterats som en ersättare till traditionellt ljus för klassiska orkestrar.

Kan du berätta mer om PROLIGHTS?

– Alla har inte en obegränsad budget, vilket får folk att leta efter en fin balans mellan kvalitet och pris för att få värde för pengarna. PROLIGHTS serie träffar den balansen perfekt! Således har designers på små, mellanstora och stora scener hittat till PROLIGHTS-produkterna för att få de kreativa verktyg som de behöver utan att behöva spräcka budgeten.

Hittar vi PROLIGHTS i andra applikationer utöver musikevent?

– För utomhusapplikationer har PROLIGHTS visat prov på innovation och inkluderar nu en komplett familj av utomhusarmaturer, där man återfinner rörliga armaturer, spot wash och beam, vilka helt reducerar behovet av att skydda armaturerna mot regn. Exempel på sådana är Madame Tussauds och Blackpool Pleasure Beach.

Har du någon särskilt produkt som du gärna lyfter fram här?

– Panorama IP Beam. Det är en en IP65-klassad beam som ger spektakulära beams och en skarp ljusstråle till stora utomhusevent som premiärer, sportevent och festivaler.

Panorama IP AirBeam är en en IP65-klassad beam som ger spektakulära beams och en skarp ljusstråle till stora utomhusevent som premiärer, sportevent och festivaler. Här under Boomtown Music Festival i Hampshire, Storbritannien.

Skulle du kunna berätta om LED-väggarna i PROLIGHTS-serien?

– De passar för både inomhus- och utomhusbruk LED och går hela vägen ner till en 2,6-millimeters pitch. Utomhusväggarna är riktigt imponerande, ljusstarka och klara och används av bland andra Luna Cinema vid filmpremiärer.

PROLIGHTS LED-väggar används av bland andra Luna Cinema vid filmpremiärer. Eller som här, när man även visade Fotbolls-VM på Brighton Beach med hjälp av OmegaPIX.

Vilka utvecklingar sker på AC-ET just nu?

– Tourflex® Cabling, vår egen inhouse-kabelproduktion, har just lanserat några nya innovationer. Först har vi en ny ingjutningstjänst som ger ett vätskesäkert hölje runt kontakten och gör det mer robust. Här kan kunden även få sin logotyp tryckt på höljet. Sedan har vi en lasergraveringstjänst som kan lägga till exempel logo, qr-kod och mycket annat på en kontakt på ett permanent sätt. Och till sist kan vi nu med färgkodade ringar och höljen göra så att kablarna enkelt kan identifieras.

Tourflex® Cabling, A.C. Entertainment Technologies egen inhouse-kabelproduktion. Här erbjuds kunden stora möjligheter att sätta sin egen prägel på kablaget, exempelvis lasergravering och färgkodning för snabb identifiering.

Vad ser du för spännande saker i framtiden?

– Chroma-Q köpte nyligen Vistas ljus- och mediastyrsystem (ljusbord), vilket numera går under namnet Vista by Chroma-Q. Den nya versionen av mjukvaran, Vista 3, släpptes förra året. Genom att vi byggt vidare på plattformen för Vistas unika timeline och grafiska gränssnitt, som har en växande bas av nöjda användare, lade vi till många nya funktioner samt möjligheten till att skriva via kommandolinje. Och tillsammans med nya kontroller – EX och MV – som designats för att ge maximal funktion för nya mjukvaran tycker jag att Vista har blivit ett dagsfärskt alternativ. Vi har en spännande tid framför oss med Vista by Chroma-Q.

Chroma-Q köpte nyligen Vistas ljus- och mediastyrsystem (ljusbord), vilket numera går under namnet Vista by Chroma-Q. Den nya versionen av mjukvaran, Vista 3, släpptes förra året. Här används den i samband med Cliff Richards 60-årsjubileum på RAH i Storbritannien.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag älskar att få visa produkter för kunder. Och eftersom jag har turen att få jobba med dessa varumärken och produkter får jag nöjet av att se de positiva reaktionerna från mina kunder, det är väldigt givande för mig personligen. Men industrin är ständigt i förändring. I min roll får jag även chansen att samtala med kunder om vad de vill uppnå redan på idéstadiet för att hjälpa till med förslag för att få rätt lösning till dem. Så, plocka upp telefonen och slå mig en signal om du är ute efter något inom scenljus, kablage eller video så hjälper jag gärna till!

AC-ET har två stora lager i Storbritannien, i vilka man inhyser en stor mängd utrustning från sina populära produktlinjer.

PRODUKTNYHET: Clay Pakys HY-B-EYE lovar mängder med förbättringar

PRODUKTNYHET: Clay Pakys HY-B-EYE lovar mängder med förbättringar

BRANSCHNYHET: Tura Scandinavia förvärvar verksamheten i N Å Engströms AB

BRANSCHNYHET: Tura Scandinavia förvärvar verksamheten i N Å Engströms AB