UTE NU: Monitor 5-2019 (Ljud & Ljudinstallation)

UTE NU: Monitor 5-2019 (Ljud & Ljudinstallation)

I det här numret träffar du en av den svenska akustikbranschens giganter i en djuplodande intervju – Johan de Sousa Mestre. Samtidigt ger vi oss iväg till Uppsala och Stockholm och spanar in några av de senaste ljudinstallationerna i landet. På testbänken för den här månaden finner vi mikrofonerna 6060 och 6066 från DPA Microphones.

INTERVJU: JOHAN DE SOUSA MESTRE

Johan de Sousa Mestre är expertkonsulten inom akustik, AV-teknik och musikalisk kommunikation som satt sin prägel på flera av Nordens största teatrar, konserthus och kongresshus. Utbildad till civilingenjör, operasångare och musikalartist – och med ett ständigt driv att röra sig utanför ramarna – beskriver han sig som en udda fågel i branschen. Nu föreläser han på AV-tekniksmässan Monitor Roadshow på Stockholmsmässan den 24 oktober.

Johan de Sousa Mestre / Foto: John Sandlund

REPORTAGE: STOCKHOLMSMÄSSAN

Stockholmsmässan är inne i en förnyelseprocess av tekniken innanför anläggningens väggar. Det senaste tillskottet har skett på ljudsidan i form av Adamsons system S7 till rummen K1 och K2. Monitor begav sig till Älvsjö för en lite närmare inspektion av installationen.

Adamson S7 / Foto: Jonas Nimmersjö

INDUSTRY OPINION: HDR & BILDFREKVENS

Vi lever i en mediavärld som ställer helt andra krav på planering av produktion nu och i framtiden än för inte så väldigt länge sedan. Bildfrekvens är en parameter men det finns mycket mer att beakta. I den här artikeln kommer Mats Jungner reda ut just denna parameter och andra kritiska punkter.

Mats Jungner

REPORTAGE: UPPSALA KONSERT & KONGRESS

KSL från d&b audiotechnik lanserades i början på året. Nu gör line array-systemet sin installationsdebut i Europa där UKK i Uppsala står som värd.
– När någon frågar vad vi har upphängt i Stora salen är det otroligt skönt att kunna säga att vi har KSL, tycker verksamhetens tekniske chef Hans ”Surte” Norin.

D&b audiotechnik KSL, UKK i Uppsala. / Foto: Patrik Blomqvist

REPORTAGE: YUC LATASIAN

En restaurang – eller en klubb? Tanken bakom konceptet till fusionrestaurangen YUC LatAsian i Stockholm är att erbjuda en plattform för olika sorters event. Men det område man tydligt vill positionera sig inom är att leverera ”stadens bästa förfest”.

YUC LatAsian / Foto: Patrik Blomqvist

TEST: DPA MICROPHONES 6060 & 6066

Krympande budgetar klarar man sig väl gärna utan, men krympande mikrofoner kan ha sina fördelar. Danska DPA har tidigare satt ribban för många ljudtekniker med sina små miniatyrmikrofoner. Nu krymps de till nästan halva storleken och bevisar att storleken verkligen spelar roll.

DPA Microphones 6066 och 6060.

INTERVJU: Teddy Bergsman, Quixel

INTERVJU: Teddy Bergsman, Quixel

PRODUKTNYHET: Lowepro introducerar ryggsäckserien Photo Active

PRODUKTNYHET: Lowepro introducerar ryggsäckserien Photo Active