Premiär för Byteatern i Kalmar som Arva Trading försett med ett Soundscape-system

Premiär för Byteatern i Kalmar som Arva Trading försett med ett Soundscape-system

Foto: Hanna Engstrand

Fredagen den 6 september 2019 slog Byteatern i Kalmar upp portarna till sin nyrenoverade byggnad, som nu är en av Sveriges modernaste teatrar.

Arva Trading har stått för projekteringen och levererat ett Soundscape-system från d&b Audiotechnik, som med hjälp av högtalare placerade runt publiken ger en ljudupplevelse där man oavsett plats i lokalen hör var ljudkällans position på scenen är. Detta medför nya möjligheter där regissör, ljuddesigner eller ljudtekniker kan placera ljud på ett sätt som inte hade varit möjligt i en traditionell stereo/mono-konfiguration.

Soundscape-systemet har fungerat otroligt bra, utan några som helst problem. Det tog oss väldigt kort tid att komma in i nya upplägget. Det är ju ett helt nytt sätt att tänka, jämfört med traditionell mixning, säger Ove Karlsson och Linus Wileryd, ljuddesigners på Byteatern. Vi har aldrig varit med om så många positiva kommentarer om ljudet tidigare. Det har blivit oerhört mycket lättare att följa med i föreställningen eftersom allt blivit mer naturligt och enkelt att ta till sig.

Till Byteaterns premiär skrevs en helt ny pjäs med det passande namnet Förvandlingar. Och idag bygger man om rummet för uppsättningen av Hamlet som ska spelas från november.

Kort om ljudsystemet:

Soundscapesystemet på Byteatern består av:

1 st d&b DS100 Signal Engine med mjukvarumodul En-Scene och En-Space
2 st d&b DS10 Audio network bridge
5 st d&b Y10P, högtalare front
5 st d&b16C, frontfill
6 st d&b E8, högtalare för surround
4 st d&b Vi-SUB, subbasar
5 st d&b 10D och 30D slutsteg

ESL väljer Intinor för sina största evenemang

ESL väljer Intinor för sina största evenemang

PRODUKTNYHET: Sångmikrofon med transparent ljud från DPA

PRODUKTNYHET: Sångmikrofon med transparent ljud från DPA