All in Intervju

INTERVJU: Nikolai Waldman, CAN Film

I dagarna utsågs två utav landets vassaste colorister till svenska representanter för den internationella organisationen Colorist Society International. En av dem är CAN Films Nikolai Waldman, som tillsammans med branschkollegan Ola Bäccman nu ska främja yrkesrollen på svensk mark. Målet som vilar i skottgluggen: att ta coloristen från produktionens baksäte till framsätet.

INTERVJU: Lotta Hammarstrand (Ljusdesigner)

Att bli ljusdesigner var inte självklart, Lotta Hammarstrand ville bli journalist. Men redan tidigt tyckte hon att vissa tv-program såg annorlunda ut än andra. Tankarna kom kring vad som gick att skapa med ljus och vilken skillnad det kunde göra. Vi stämde träff med Lotta i Göteborg för att höra om hennes resa.

INTERVJU: Carl Skaff, Axel Rundqvist, Oskar Larsson & Martin Steinberg

När australienska Blackmagic Design köpte DaVincis flaggskepp Resolve för åtta år sedan drog man proppen ur både prislapp och beryktad kvalitet. Från en natt till en annan gick plattformen från svindyrt färgverktyg till var mans egendom via ett besök på Blackmagics sajt. Strategin var att köpa envälde och öppna vägar till hårdvaruförsäljning. Nu byter svenska posthuset Chimney sin huvudkostym till Resolve – och med det har programmet på allvar tagit sig tillbaka till finrummet.

INTERVJU: Mikael Brodin, Ljudbang

När Ljudbangs grundare och vd Mikael Brodin flyttade upp till Luleå i slutet på 80-talet startade han sitt företag, med inriktning på filmljud parallellt med sitt jobb på Sveriges Radio. När han för sju år sedan flyttade ner till Stockholm, så utökades Ljudbang med ännu ett studiokomplex. I dag är de åtta personer på lönelistan, tre i Luleå och fem i Stockholm. De har lika många frilansare som anställda som jobbar med deras projekt och kunder från hela världen.

INTERVJU: Mikael Boman, Nackademin

Virtual Reality-tekniken befinner sig i dag i ett spännande stadium i sin utveckling och branschen ser allt mer lovande ut. Möjligheten att med hjälp av ljud och visuell teknik kunna placera deltagaren mitt i ett händelseförlopp eller ögonblick gör att VR efterfrågas allt mer. Detta har Nackademin tagit fasta på med en ny, unik och spännande utbildning.

INTERVJU: Åke Larsson, Special-Elektronik AB

Special-Elektronik är en ledande distributör inom AV-teknik, belysning, hemautomation och kabel-tv/fiberoptik. Verksamheten är inriktad på den skandinaviska marknaden, men vissa produkter representeras även för övriga Europa. De jobbar i dag med några av världens främsta fabrikat inom styrsystem och digital infrastruktur, när det kommer till just AV-teknik. Vi besöker huvudkontoret i Karlstad där vd:n Åke Larsson visar oss runt och berättar mer om verksamheten. 

INTERVJU: Nikolai Petef, Sennheiser

I dag när mötes- och konferensmiljöer förändrats till det mindre och blivit mer flexibla ställs också krav på att tekniken ska följa samma mönster. Hur har Sennheiser arbetat för att bemöta dessa? Vi ställer frågan till Nikolai Petef, säljansvarig för Sennheiser Business Communication i Sverige.

INTERVJU: Joakim Brink, Göteborgsoperan

Göteborgsoperan kan inte enbart stoltsera med över 1 117 rum i byggnaden, de har dessutom en ljusrigg med över 1 100 lampor för att ljussätta föreställningarna på stora scenen. En scen på 500 kvadratmeter och en takhöjd på 38 meter som har haft besök av ett flertal internationella stjärnor och produktioner genom åren. Vi träffar ljusdesignern och belysningsmästaren Joakim Brink för en genomgång av det anrika operahusets utrustning.

INTERVJU: Kristian Bergström, ljusmästare

Fotografi betyder att måla med ljus och det är vad fotografen gör i sin yrkesroll. Men för att få ljus att måla med behövs en ljusavdelning och en ljusmästare. Monitor träffar Kristian Bergström som är ljusmästare på inspelningen av Jordskott 2, som nu är inne på sin andra inspelningsvecka. Under vårt möte berättar han om sin karriärbana, vad som är viktigt i hans arbete samt för- och nackdelar med LED-tekniken.

INTERVJU: Fredrik Wideman, Bellalite

Bellalite med huvudkontor i Växjö har i dag skaffat sig en marknadsledande position inom professionell belysning och scenutrustning. De är även en stark aktör inom belysning till bostäder, hotell och offentlig miljö. Vi träffar företagets tekniske säljare Fredrik Wideman som tar oss på en rundtur i deras showroom i Västra Frölunda bland högpresterande produkter som varit viktiga i komplexa projekt.