UTE NU: Monitor Oktober (Webb-tv & Streaming)

UTE NU: Monitor Oktober (Webb-tv & Streaming)

Hur arbetar Berwalldhallen i Stockholm under ett år där cirka 100 konserter ska livestreamas? Vilka är personerna bakom den webb-tv-sända succéproduktionen Startist? Och hur kan vi definiera våra videotranskodningsinställningar efter kvalitet? Detta och mycket mer i Monitors oktobernummer.

Foto: Micke Grönborg/Sveriges Radio

REPORTAGE: STREAMADE KONSERTUPPLEVELSER

Två tredjedelar av Berwaldhallen ligger under marknivå och den stod färdig hösten 1979. Detta är Radiosymfonikerna och Radiokörens hemmascen och lokalen rymmer en publik på 1 300 personer. Årligen ger de cirka 100 konserter, som samtliga sänds live i Sveriges Radio

Peter Fredberg träffar Berwalldhallens press- och PR-ansvarig, Karl Thorson, för en rundtur. Foto: Peter Fredberg.

REPORTAGE: EN SÅNG FÖR SEGER I SÄVSJÖ

Idol för en dag? Har du en funktionsnedsättning är vägen till stjärnorna blockerad, rampljuset ersatt med kolmörker. Talangen och den musikaliska glädjen finns ofta i överflöd, liksom viljan att delta – men gruppen är satt på obestånd av oss andra. Det ville vi ändra på, berättar Anders Wisth och Niclas Eriksson på nystarten Startist, det var dags att få upp ögonen för det alternativa!

Jonatan Kruse träffar initiativtagarna bakom Startist, Anders Wisth och Niclas Ericsson.

INDUSTRY OPINION: KVALITETSBASERAD VIDEOTRANSKODNING

Johan Skaneby tittar närmare på hur vi kan definiera våra videotranskodningsinställningar efter kvalitet och inte som många gör i dag, enbart efter data per sekund (bitrate), bilder per sekund och bildstorlek. Med sig har han Bonnier Broadcastings Solutions Architect Carl Lindqvist.

Johan Skaneby, till vardags på Eyevinn Technology.

INTERVJU: ZION MERKING

11-åriga Zion Merking har lite annorlunda fritidsintressen än sina jämnåriga kamrater. Han gillar att jobba med ljus och det är nu flera år sedan han var med sin pappa Johan på ett ljusuppdrag för första gången. I somras fick han sköta ljuset själv åt Samir & Victor, The Sounds, Renaida och Sigrid Bernson på Fallens Dagars stora scen i Trollhättan.

Första gången Zion var med pappa tyckte han det var häftigt att se vad man kunde skapa med ljus. Nu har han själv kontrollen vid ljusbordet. Foto: Peter Fredberg.

INTERVJU: NIKOLAI WALDMAN

Två utav landets vassaste colorister har utsetts till svenska representanter för den internationella organisationen Colorist Society International. En av dem är CAN Films Nikolai Waldman, som tillsammans med branschkollegan Ola Bäccman nu ska främja yrkesrollen på svensk mark. Målet som vilar i skottgluggen: att ta coloristen från produktionens baksäte till framsätet.

Göteborgaren Nikolai Waldmans karriärbana sträcker sig över 20 år tillbaka i tiden. I dag driver Nikolai bolaget Waldman Media, samt CAN Film tillsammans med Clas Hakeröd.

REPORTAGE: LJUDTEKNIKERUTBILDNING FÖR SYNSKADADE

I Haparanda har man utbildat ljudtekniker på folkhögskola i snart trettio år och har utflugna tekniker som arbetar med liveljud, radio och i studior i både Sverige, Finland och andra länder. Man har höga ambitioner och en kreativ miljö där konst, musik och teknik sammanflätas – och i Haparanda finns landets enda ljudteknikerutbildning för synskadade.

Kontrollrummet på folkhögskolan är uppbyggt kring ett SSL AWS 900 och lyssning från Dynaudio och Yamaha. Foto: Sverigefinska folkhögskolan.

REPORTAGE: BRIGHTSIGN

Digital signage växer rejält på alla fronter. För att uppnå önskad effekt krävs inte bara högkvalitativa displayer, utan också mediaspelare av samma höga standard. Och ett ofta förekommande företag i detta sammanhang är amerikanska BrightSign. Vi träffar vd:n Jeff Hastings som upplever den snabbt rörande branschen som spännande att arbeta i.

VI kikar lite närmare på det etablerade mediaspelarföretaget BrightSign.

TEST: GITZO GIMBAL GHFG1

Gimbalhuvud är ett måste för djur- och fågelfotografering med långa teleobjektiv. De är välbalanserade och lätta att manövrera för att till exempel följa en fågel som flyger. Det unika med Gitzos gimbalhuvud GHFG1 är att det även passar för videofilmning.

Jonas Nimmersjö testar Gitzos Gimbal GHFG1. Foto: Jonas Nimmersjö.

EVENT: Sugen på att ta en närmare titt på Canons EOS R-system?

EVENT: Sugen på att ta en närmare titt på Canons EOS R-system?

BRANSCHNYHET: Ami Ekström utsedd till ny kortfilmskonsulent på Filminstitutet

BRANSCHNYHET: Ami Ekström utsedd till ny kortfilmskonsulent på Filminstitutet