All in Intervju

INTERVJU: CARL-HENRIC MÖLLERSTRÖM, COMPUVERDE

Svenska lagringsföretaget Compuverde går som tåget. Två och ett halvt år efter det officiella intåget på marknaden görs affärer kors och tvärs över jordklotet. Nu levererar den Karlskronabaserade aktören en lösning till ett av de största broadcast-bolagen i USA – med arbetsflödesförbättringar och hög kostnadseffektivitet som följd.

INTERVJU: Zion Merking

11-åriga Zion Merking har lite annorlunda fritidsintressen än sina jämnåriga kamrater. Han gillar att jobba med ljus och det är nu flera år sedan han var med sin pappa Johan på ett ljusuppdrag för första gången. I somras fick han sköta ljuset själv åt Samir & Victor, The Sounds, Renaida och Sigrid Bernson på Fallens Dagars stora scen i Trollhättan.

INTERVJU: Åke Larsson, Special-Elektronik

Special-Elektronik, en av landets största distributörer inom AV-teknik, bjöd den 25 och 26 september in till ett tvådagars teknikevent. Med ett helt våningsplan i CCC-huset i Karlstad som plattform kombinerade man produktutställningar och seminarier från flera av de största aktörerna inom branschen. I sluttampen av den sista dagen konstaterade vd:n Åke Larsson att det varit två givande dagar.

INTERVJU: Jean-Frédéric Axelsson

Hur tänker man om man ska vara ljudtekniker i en filmproduktion under två månader på en liten ö långt ute i Atlanten, i regn och storm? Där det bor fler får än människor? Ja, om man är som Jean-Fredéric Axelsson tänker man som gubben Pettson ungefär – och specialbygger en liten lättflyttad, genomskinlig hjulstudio.

INTERVJU: Benny Norling

Ingen har väl undgått att se och läsa om nästa teknik i tv-världen: HDR och 4K. Här finns inga enkla svar – men frågorna är många och mycket intressanta. Därför har jag träffat Benny Norling, som arbetat nära en tv-bransch i förändring sedan 70-talet fram till i dag, för att höra hur han ser på utvecklingen och var vi står.

INTERVJU: Nikolai Waldman, CAN Film

I dagarna utsågs två utav landets vassaste colorister till svenska representanter för den internationella organisationen Colorist Society International. En av dem är CAN Films Nikolai Waldman, som tillsammans med branschkollegan Ola Bäccman nu ska främja yrkesrollen på svensk mark. Målet som vilar i skottgluggen: att ta coloristen från produktionens baksäte till framsätet.

INTERVJU: Lotta Hammarstrand (Ljusdesigner)

Att bli ljusdesigner var inte självklart, Lotta Hammarstrand ville bli journalist. Men redan tidigt tyckte hon att vissa tv-program såg annorlunda ut än andra. Tankarna kom kring vad som gick att skapa med ljus och vilken skillnad det kunde göra. Vi stämde träff med Lotta i Göteborg för att höra om hennes resa.

INTERVJU: Carl Skaff, Axel Rundqvist, Oskar Larsson & Martin Steinberg

När australienska Blackmagic Design köpte DaVincis flaggskepp Resolve för åtta år sedan drog man proppen ur både prislapp och beryktad kvalitet. Från en natt till en annan gick plattformen från svindyrt färgverktyg till var mans egendom via ett besök på Blackmagics sajt. Strategin var att köpa envälde och öppna vägar till hårdvaruförsäljning. Nu byter svenska posthuset Chimney sin huvudkostym till Resolve – och med det har programmet på allvar tagit sig tillbaka till finrummet.

INTERVJU: Mikael Brodin, Ljudbang

När Ljudbangs grundare och vd Mikael Brodin flyttade upp till Luleå i slutet på 80-talet startade han sitt företag, med inriktning på filmljud parallellt med sitt jobb på Sveriges Radio. När han för sju år sedan flyttade ner till Stockholm, så utökades Ljudbang med ännu ett studiokomplex. I dag är de åtta personer på lönelistan, tre i Luleå och fem i Stockholm. De har lika många frilansare som anställda som jobbar med deras projekt och kunder från hela världen.

INTERVJU: Mikael Boman, Nackademin

Virtual Reality-tekniken befinner sig i dag i ett spännande stadium i sin utveckling och branschen ser allt mer lovande ut. Möjligheten att med hjälp av ljud och visuell teknik kunna placera deltagaren mitt i ett händelseförlopp eller ögonblick gör att VR efterfrågas allt mer. Detta har Nackademin tagit fasta på med en ny, unik och spännande utbildning.

INTERVJU: Åke Larsson, Special-Elektronik AB

Special-Elektronik är en ledande distributör inom AV-teknik, belysning, hemautomation och kabel-tv/fiberoptik. Verksamheten är inriktad på den skandinaviska marknaden, men vissa produkter representeras även för övriga Europa. De jobbar i dag med några av världens främsta fabrikat inom styrsystem och digital infrastruktur, när det kommer till just AV-teknik. Vi besöker huvudkontoret i Karlstad där vd:n Åke Larsson visar oss runt och berättar mer om verksamheten. 

INTERVJU: Nikolai Petef, Sennheiser

I dag när mötes- och konferensmiljöer förändrats till det mindre och blivit mer flexibla ställs också krav på att tekniken ska följa samma mönster. Hur har Sennheiser arbetat för att bemöta dessa? Vi ställer frågan till Nikolai Petef, säljansvarig för Sennheiser Business Communication i Sverige.

INTERVJU: Joakim Brink, Göteborgsoperan

Göteborgsoperan kan inte enbart stoltsera med över 1 117 rum i byggnaden, de har dessutom en ljusrigg med över 1 100 lampor för att ljussätta föreställningarna på stora scenen. En scen på 500 kvadratmeter och en takhöjd på 38 meter som har haft besök av ett flertal internationella stjärnor och produktioner genom åren. Vi träffar ljusdesignern och belysningsmästaren Joakim Brink för en genomgång av det anrika operahusets utrustning.

INTERVJU: Kristian Bergström, ljusmästare

Fotografi betyder att måla med ljus och det är vad fotografen gör i sin yrkesroll. Men för att få ljus att måla med behövs en ljusavdelning och en ljusmästare. Monitor träffar Kristian Bergström som är ljusmästare på inspelningen av Jordskott 2, som nu är inne på sin andra inspelningsvecka. Under vårt möte berättar han om sin karriärbana, vad som är viktigt i hans arbete samt för- och nackdelar med LED-tekniken.