INTERVJU: Åke Larsson, Special-Elektronik

INTERVJU: Åke Larsson, Special-Elektronik

”Allt handlar inte om att pusha produkter och kränga grejor”

Text & foto: Patrik Blomqvist

Special-Elektronik, en av landets största distributörer inom AV-teknik, bjöd den 25 och 26 september in till ett tvådagars teknikevent. Med ett helt våningsplan i CCC-huset i Karlstad som plattform kombinerade man produktutställningar och seminarier från flera av de största aktörerna inom branschen. I sluttampen av den sista dagen konstaterade vd:n Åke Larsson att det varit två givande dagar.

Att samla AV-branschens yrkesverksamma under ett och samma tak för att ta itu med vilka utmaningar och möjligheter olika teknikskiften innebär har varit ett stående inslag under det värmländska företaget Special-Elektroniks långa historia. Och just CCC-huset i centrala Karlstad frambringar minnen hos Åke, då man ett av de första företagen att arrangera här efter invigningen 2011.

– Då var vi definitivt ett av de första här, bekräftar Åke och minns med glädje när man då belamrade översta våningen, med klart bäst vy över Klarälven som flyter strax utanför byggnadens baksida, och samlade 40 utställare till ett event, som blev lite större än vad man hade tänkt sig.

Den 25 och 26 september lockade man ett 25-tal utställare till teknikeventet, inkluderat Crestron, Panasonic, Genelec, Epiphan, med flera. Samtidigt som produkterna stod utställda i montrar på CCC-husets andra våningsplan, löpte seminarier med teman som behandlade AV-industrins förändring, heta ICT-teknologitrender, livestreaming, IT-säkerhet, bildkalibrering och digital signage.

Enligt vd:n Åke Larsson är det minst lika viktigt – om inte viktigare – att reda ut standarder och sprida kunskap kring handhavande, som att rikta strålkastaren mot produkter teknikens snabbt växande flora.

– Allt handlar inte om att pusha produkter eller att kränga grejor, utan om att prata system och stärka relationer. Och en sådan här grej kan vara en del av det. Vi är ett enda stort ekosystem och är fullständigt beroende av varandra.

Hur har du upplevt stämningen under dessa två dagar?

– Att folk här har varit glada och nyfikna. Samtidigt gillar ju alla att träffas och umgås, och i kombination med den sociala biten får många som inte träffat varandra på länge, eller inte har hunnit göra det ännu, möjligheten till det.

”AV is dead as we know it”

I år inleddes seminarieschemat av Crestrons Director of Technology, Stijn Ooms, vars seminarium rubricerades ”AV is dead as we know it”. En ödesdiger rubrik, minst sagt, som följdes av en föreläsning där Ooms berättade om teknikutvecklingens omkullkastning av AV-teknikers traditionella rollbeskrivning. En rollbeskrivning som löpt under titeln ”AV Artist”, där man bygger ihop en anläggning med en massa burkar av många olika fabrikat och till slut får en funktion av alltihop. Ett sätt som visat sig vara väldigt kostsamt, berättar Åke.

Vad står man inför förändring?

– Det som vi ser händer, och har hänt på senare år, är dels att slutkunden frågar efter en helhetslösning med saker som är gjorda för varandra, vilket innebär att använda ett (1) fabrikat så långt det går. Sedan har vi en annan stor omställning, ”från burk till moln”, där vi ser att mer och mer, oundvikligen, kommer gå över nätverket.

Vad detta medför är att det blir färre och mindre ”svarta burkar” och rack som levereras, och det här är lite skrämmande för yrkesverksamma som härstammar från burkvärlden, berättar Åke.

– Nätverk är lite otrampat vatten för många; man förstår det ytliga runt det hela, men när vi ska gå in på stora företag och stora IT-avdelningar, då känner många att de är ute på hal is. Så, där behöver vi stärka upp ganska mycket kunskapsmässigt. Så, hela den här IT-centreringen handlar om att prata med IT-avdelningar, förstå IT-avdelningar, och att förstå att vi säljer funktioner som en del av ett IT-system.

Och som ett brev på posten kommer allt det nya som handlar om IT-säkerhet, fortsätter Åke och säger att det kanske inte är branschens starkaste kort. (Helt i linje med eventets mål hölls då ett seminarium under titeln ”Förbättra din IT-säkerhet” av Jonathan Kax från C.A.G. Security, som bland annat visade hur enkelt man knäcker lösenord.)

Samtidigt vill Åke göra det klart att jämfört med många andra länder, ligger Sverige väldigt långt fram inom teknikacceptans och de lösningar man erbjuder på AV-sidan. Allt från det totala systemtänket, till att få ut det till företagen.

Det gäller att hänga med

Teknikens snabba utveckling gör att förändringarna kommer ske utav bara farten, och därför är det nödvändigt att anamma kunskapen för att hänga med, anser Åke.

– De som inte kommer hänga med i detta och anpassa sig kommer nog ha svårt att hävda sig, framför allt till en början inom medelstora och stora projekt, och sedan gå nedåt i storlek. Vi kommer behöva vänja oss vid förändrade affärsmodeller, som handlar mer om licenser och mjukvara, och på så vis tänka om var man kan tjäna pengar. På vilka olika led kan man addera värde för kunden? Blir det naturligt att hoppa över vissa led? Där tror jag att vi har en liten utmaning. Allt som allt ställs det traditionella sättet att tänka affärer på sin spets.   

Är det något annat område som du tycker att branschen behöver arbeta mer med?

– En personlig grej är att vi behöver arbeta mer grönt, med hållbarhet. Av tradition är vi inte en bransch som fokuserat på, till exempel, hur mycket energi som produkterna drar. Konsumentsidan pratar om det, men den professionella sidan gör inte det i samma omfattning. Och det är kanske inte det lättaste att påverka då tillverkarna sällan sitter i Skandinavien, där det är lite lättare att lyfta sådana frågor. Men vi behöver absolut lyfta hållbarhet i vår bransch.

(Och när vi ändå är inne på området hållbarhet, är det viktigt att nämna en av teknikeventets föreläsare, biologen och äventyraren Glenn Mattsing, som pratade om sin och kollegan Sören Kjellkvists roddbåtsresa runt Svalbard, men framför allt Trash-Tiki, en flotte helt i skräp, som Åke står vid på ingångsbilden. Läs mer om dessa projekt via hyperlänkarna.)

Ni ställer ut på Monitor Roadshow den 22 till 25 oktober. Var kan man se er efter det?

– Det ska bli jättekul att åka med på roadshowen. Efter det har vi inget större under resten av året. Vi har ganska många kurser kvar, förstås. Och sedan kommer uppladdningen inför ISE 2019.

PRODUKTNYHET: Kundanpassad pekskärmslösning för videoväggar från Panasonic

PRODUKTNYHET: Kundanpassad pekskärmslösning för videoväggar från Panasonic

PRODUKTNYHETER: Nya skärmar och slot-in-datorer från NEC

PRODUKTNYHETER: Nya skärmar och slot-in-datorer från NEC