SAMMANDRAG: Prolight+Sound 2019

SAMMANDRAG: Prolight+Sound 2019

Ljud- och ljusmässan i Frankfurt levererade

Text & foto: Patrik Blomqvist

Den mässintensiva våren kulminerade i början på april med flera av de största teknikeventen på vardera sida om Atlanten. Vi begav oss därför till Frankfurt för 2019 års runda av Prolight+Sound. En upplaga där bland annat en närmast unik mikrofonskapelse och ett stort IP65-fokus på ljussidan hamnade i blickfånget.

Portabla högtalare för mindre gig. Kompakta PA-anläggningar för företagseventet. Line-arrays för de största arenorna. Lägg där till en uppsjö av ljus som sträcker sig ifrån kompakta, fasta sådana för fotosessioner, till några av de mest avancerade LED-fixturerna för spektakulära shower på de största scenerna i världen och du har Prolight+Sound-mässan hyfsat väl sammanfattad. Vi tycker att respektive område levererade väl i år – och vi stötte under vår vistelse på flera släpp som fick oss att höja på ögonbrynen. Välkommen till vårt sammandrag med ett axplock av vad som fanns på plats.

Ljud

Inledningsvis snappade vi upp en ny, kompakt subbas från d&b audiotechnik döpt till B8-SUB och som levererar lågfrekvenser ned till 43 Hz. Den paras enligt tillverkaren ihop med modellerna xC, xS och E-serien.

Tyska d&b audiotechnik debuterade en ny subbas under namnet B8-SUB.

Mipro presenterade nyheter till sin portabla, trådlösa PA-serie MA, till vilken man har släppt tre stycken mottagarmoduler under namnen MRM-58 (5.8 GHz Digital True Diversity), MRM-70W (Wideband Single-Channel Diversity) och MRM80 (Digitally Encrypted Single-Channel Diversity). Modulerna är ämnade för PA-modellerna 505, 707, 708 och 808 och installeras på deras respektive baksidor.

Taiwanesiska Mipro radade upp sin serie portabla, trådlösa PA-system, MA. Till denna introducerade man tre nya mottagarmoduler.

Sedan tog vi en sväng förbi svenska Prophon, som under fjolårets upplaga presenterade en räcka tillskott. Och i år gick man ut minst lika hårt genom en MK2-variant av det kompakta line-arrayet PLA2611 och kraftfulla systemförstärkare och systemprocessorer i V- och P-serien respektive DSP-serien. Men det som vi fick upp ögonen för var de två nya topparna i PX-serien, PX28 och PX210, försedda med tre element vardera i form av två åttor och en en-tummare respektive två tior ackompanjerade av en på 1,4 tum. Lämpliga till de nya basarna i HPX-serien, var det fiffiga här själva riggningssystemet bestående av ett snabbfäste med klick-i-beslag som gör att det kan hängas på, lutas och justeras på bara några sekunder.

Svenska Prophon hade flera nyheter med sig. En av dessa var serien PX, som inkluderade modellerna PX28 och PX210.

Ett snabbfäste med klick-i-beslag gör att PX-serien kan hängas på, lutas och justeras på bara några sekunder.

Yamaha-stallet fokuserade man mycket på mjukvaruuppdateringar i år, bland annat till mixerbordet Rivage i form av version 3.0. Men man hade även med sig färskheter i det fysiska formatet bestående av MKII-modeller i PA-serien DXR. På plats i Frankfurt fanns nämligen topparna DXR8 (130 dB SPL) och DXR10 (132 dB SPL), följt av DXR12 (134 dB SPL) tillgänglig som subbas och som scenmonitor, och DXR15 med 134 dB SPL.

Trots stort mjukvarufokus med uppdateringar till konsolen Rivage, fanns den nya MKII-tappningen av PA-serien DXR i Yamaha-montern.

Aktörer som hade större line-arrays som flaggskepp i år var till att börja med Adamson Systems Engineering. Här har man nu utökat S-serien, som tidigare innehållit modellerna S10, S10n och S119, med fyra lådor: dels ett tvåvägs full range-array i form av S7, två point source-varianter av full range-karaktär under namnen S7p och S10, samt subwoofern S118 som är en lämplig pjäs till S7:an. Genom dessa lovar man större konfigurationsmöjligheter i en rad olika applikationer, eller som ett komplement till E-serien.

S-serien hos Adamson Systems Engineering utökas genom fyra modeller: S7 (bilden), S7p, S10 och subwoofern S118.

VIO-serien från dB Technologies har funnits ute ett tag. Men i år fick sortimentet sällskap av ett nytt aktivt tvåvägssystem med titeln VIO X205 och ska ha samma ljudkarakteristik som VIO X, men har förkapslats här i ett mindre format. Komponenterna på insidan består av två stycken femtums LF-drivers och en entums HF-driver, samt en förstärkarmodul av typ Digipro G3 400W RMS. Lådan kommer i två varianter, X205-60 och X205-100, och ger 60 respektive 100 graders spridning.

Från Frankrike och L-Acoustics kom en helt ny serie till Frankfurt. Namngiven ARCS består den av kurvade modeller i form av A15, A10 och företagets första subbas i 21-tumsklassen, KS21. Och med den kurvade designen lovar man hög flexibilitet vad beträffar spridning. Medan användningsområdena för A15 och A10 sträcker sig från mindre till större event, förlänger subbasen KS21 applikationsgraden genom att förlänga lågfrekvensen ned till 30 Hz.

Under slutet på fjolåret bekräftade Audiotonix och DiGiCo att man förvärvat företaget teknologi från Klang, vilket resulterade i att DiGiCos SD-serie förseddes med egenskapen ”immersive in-ear mixing” och möjligheten till intressanta panoreringsmöjligheter för tekniker. Nu i år debuterade man ytterligare finesser för samma serie. Dels genom en ny uppsättning algoritmer samlade under namnet Mustard kopplade till förra årets processing-motor Quantum 7. Här lovas nu än mer utökad flexibilitet och kontrollmöjligheter vid mixningsstadiet. Och slutligen, fler uppgraderingar, men till SD10 och SD12. Genom mjukvaruuppdateringarna SD12 96 och SD10+ utökas kanalantalet för enheterna från 72 till 96 respektive 132 till 144.

Adam Hall Group gjorde en märkbar storsatsning i år med en av de största montrarna på mässan. Inuti den blåklädda borgen fanns både ljud och ljus. Och för det förstnämnda området introducerade man ett nytt trådlöst system under varumärket LD Systems. U500 IEM Series är en in-ear-variant, tillgänglig med eller utan headset, och är framtagen för scenbruk. Specifikationer som listades här var ställbar sändarkraft mellan 2 mW, 10 mW och 30 mW, OLED-skärm, trebands eq med parametriskt mellanregister och lagring av upp till tio förinställningar. Tolv system kan köras parallellt.

Mikrofoner rådde det ingen brist på i Frankfurt under den här veckan. Och där tog vi bland annat en närmare titt på det nyligen kläckta företaget Austrian Audio, med rötter från AKG. På PL+S debuterade man sina första åtta produkter, inkluderat mikrofoner, hörlurar, med mera, där en av modellerna stack ut rejält. Mikrofonen det rör sig om är OC818 och är en stormembrans kondensator-variant, tillika den första multi-pattern-mikrofonen med trådlös justering av dess polarmönster. Via en app kan man nämligen sömlöst vandra mellan 255 olika mönster. Något vi får titta närmare på.

Det nyligen uppstartade företaget Austrian Audio tog mikrofonvärlden till helt nya höjder genom lanseringen av modellen OC818.

Här kan du justera vilken upptagningskarakteristik den ska ha – antingen stegvis på mikrofonen, eller steglöst via en mobilapp

DPA Microphones, som numera går under moderbolaget RCF Group men fortfarande har sin produktion i hemlandet Danmark, har haft ett rätt produktivt år bakom sig. Den senaste tiden har man tryckt hårt på sitt senaste släpp, d:fine CORE 6066, som är utrustad med en av de små, små mikrofonkapslarna på blott tre millimeter.

DPA Microphones visade upp sina ytterst nätta mikrofoner i 6000-serien.

För att spana in lite intercom-system begav vi oss till Green-Go-montern där man kavlade ut en rad nyheter. Dels interfacet Quad, som möjliggör anslutning av vilket analog 4-wire-system som helst till ett upprättat Green-Go-nätverk, och är försett med fyra stycken XLR-portar (in/ut). Man hade även med sig Quad Dante/AES67, med vilket man mycket riktigt kan överföra ljud mellan digitala Dante/AES67-system. Dessutom fanns multikanalsracket MCXEXT på plats, som är en förlängning av MCX, och ger tillgång till ytterligare 24 separata användare eller grupper genom ett stort knappupplägg. Dessa upplysta kontroller kopplas till funktioner så som Talk, Listen, Call och Cue.

På intercom-sidan var Green-Go en av tillverkarna som fångade vår uppmärksamhet. Bland annat genom multikanalsracket MCXEXT.

För att runda av ljudsidan för den här gången lyfter vi fram en ny förstärkargiv från Powersoft vid namn X4L och är särskilt framtagen för att driva moderna subbasar med hög SPL som kräver hög spänning för att leva ut sin riktiga karaktär. Maskinen ska leverera upp till 300 volt (peak) till högtalare och har fem utgångar som öppnar upp för anslutning utan adaptrar, vilket företaget hävdar ska vara välkommet vid många olika konfigurationer.

Powersofts stora släpp i år var förstärkare, där X4L (på bilden) och T-serien stod i fokus.

Ljus

Ett besök i AC Entertainment Technologies monter bjöd på både kablage genom serien Tourflex och en ny fläkt (hazer) till Reel FX-serien, RE 5 Fan, men framför allt en hel del i ljusväg. Här hade man nämligen med sig något helt dagsfärskt. Efter att tidigare ha släppt Studio Force Phosphor, Studio Force II, Brute Force och Space Force, kommer nu Space Force onebytwo. Här har vi en variabel soft light-LED-panel för tv-, live-, vlogg-, film- och fotobruk med variabel CCT mellan 2 800 och 6 000 K och en ljusstyrka på upp till 13 900 lumen. Manövrering av LED-frekvens i upp till 96 000 Hz kan ske både manuellt och trådlöst, och sägs försäkra en flimmerfri session.

Även hos ADJ bjöds det på releasekavalkad. Först ut är 32 Hex Panel och är en IP65-klassad LED-wash med 32 stycken 12-watts Hex-LED-enheter med pixelzone-styrbarhet i åtta delar. Den sägs vara ypperlig som strobe, som effektarmatur i bakkant av en scen eller till miljöbelysning. Ett magnetfäste av frostfilter finns även på plats. Sedan visade man upp Hydro Beam X2, även den en IP65-klassad maskin, och är försedd med Sirius-ljuskälla på 370 watt. Har även ett syskon under namnet X1.

Utöver 32 Hex Panel och Hydro Beam X2, kikade vi in en av ADJ:s populära fresneller i Encore-serien, FR20 DTW.

Avolites dukade i sedvanlig ordning med en stor mängd ljusutrustning. Men i år var det ett USB-interface som stal uppmärksamheten. Modellerna är två och heter T1 och T2, där den sistnämnda har två stycken DMX ut och tidkod in, samt midi-stöd som öppnar för användning av tredjeparts-midiytor för styrning.

Avolites nya USB-interface med både DMX, tidkod och midistöd, T1 och T2, fanns på plats.

Samtidigt som wash-fixturen Levante och profilen Diablo gjorde PL+S-debut, stal Huracán-X och - kanske framför allt - Perseo-S den mesta av uppmärksamheten i Ayrtons monter. Perseo-S är tillverkarens första multifunktionella IP65-fixtur och beskrivs som en 27 000 lumen stark variant av Ghibli som står pall för riktigt hårda utomhusförhållanden. Ljuset hämtar sin kraft från en 500-watts-källa, och vikten landar på strax under 40 kilogram. Vad beträffar Huracán-X är det en 1 000-watts-uppföljare till Khamsin som levererar 50 000 lumen. Inte illa det heller.

En vidare titt in i det blåa Adam Hall-fortet, närmare bestämt i det egna ljusvarumärket Cameos uppsättning nyheter för 2019, fanns det både moving-heads (Opus-serien), fresneller (F-serien) och wash-fixturer. Likt många andra följde man IP65-trenden och demonstrerade uppföljarna till washen Zenit W600: W300 och B200 - den första infruset i ett isblock för att tydliggöra detta. Vad man har här är en wash-fixtur med 21 stycken 15-watts RGBW-LED-lampor som avlossar en ljusstyrka på 10 000 lumen. Och utöver RDM och DMX har den även bestyckats med en integrerad 2.4 GHz-sändtagare från Wireless Solution Sweden som ger trådlös styrning och master/slave-funktionalitet.

Adam Hall-ägda Cameos nya wash-fixtur Zenit W300 – här infrusen i ett isblock för att demonstrera IP65-klassificeringen.

Vid sidan av nyheterna till Zenit- och T-serien radade Adam Hall-ägda Cameo upp sina nya moving-heads i Opus-serien.

Ett år efter introduktionen av IP65-klassade Maverick Storm 1 Wash, som då stod placerad under en dusch i en plexiglasbox, lanserade Chauvet i år två nya LED-fixturer i Maverick-serien: MK3 Spot och MK3 Profile. Duon specificerar 820 watt vardera och ska erbjuda tonvis med funktioner, inräknande så väl statiska som roterande effekter och animationsdito. Modellernas zoom-vinkel sägs vara 6 till 54 grader och toppar just nu serien på den fronten.

Cloudio, Mini-B och Axcor Wash 600 i all ära, men nog var det allt den rörliga laserfixturen Xtylos världspremiär som stod i centrum hos italienska Clay Paky. Framlyft som en pjäs med innovativa optiska och kromatiska egenskaper. Medan färgmixsystemet ska vara något utöver det vanliga, erbjuder den effekter i form av två gobohjul, inkluderande sju roterande och tolv fixerade gobos samt sju adaptrar, tre prismor och ett 16-sidigt prisma.

Ytterligare en italiensk aktör på ljusmarknaden som presenterade sortimenttillskott var De Sisti. Nu erbjuder man nämligen fler modeller till sin Soft LED-serie i form av 180-watts-modellen Soft LED 2XL, som finns i versionerna Daylight CCT, Tungsten och Vari-White, och ger möjlighet till färgkorrigering (+/- grönt). CRI- och TLCI-värden listas till 95 respektive 96 för samtliga. Dessutom introducerade man nya reflektorer för assymetriskt ljus.

De Sisti erbjuder nu fler modeller till sin Soft LED-serie i form av 180-watts-modellen Soft LED 2XL.

Dragplåster rådde det ingen brist på hos italienska DTS, som visade upp en ny trio fixturer som utgjordes av Alchemy 5, HQS och X Brick. Vi tog en närmare titt på den förstnämnda där man implementerat en helt ny generation färgmixteknologi som dels sägs borga för en enhetlig energidistribution över hela ljusspektrumet, dels av vitfärg i "absolut toppklass" och möjligheten att generera en "mycket bredare och rikare" färgpalett.

Dragplåster rådde det ingen brist på hos italienska DTS, som visade upp en ny trio fixturer som utgjordes av bland andra Alchemy 5.

I Elation-lägret stod serierna Fuze och Paladin i fokus, till vilka man introducerade två respektive tre nya fixturer. Till Fuze-serien utökade man med en Spot (Full Color Spectrum LED) och en Profile (Cold White LED) där samtliga är rörliga maskiner särskilt framtagna för teater- och tv-bruk. CRI-värdena specificeras till 92 och brukar en femfärgers LED-uppsättning (rött, grönt, blått, mint och bärnsten). Till Paladin dök det upp hela tre tillskott i form av IP65-klassade Cube, Brick och Panel och kombinerar rollerna Blinder, Strobe och Wash. Antalet RGBW-celler för varje är 9, 24 och 90 och utlovas ge "vibrerande och kraftfulla" färger i en rad olika applikationer.

När man slår ihop ljusgiganterna ETC och High End Systems blir resultatet en närmast monstruös monter. Och i år kunde man kika den teaterförknippade höjdpunkten Relevé Spot, SolaFrame-serien - som nu fått tillökning genom SolaFrame 3000, SolaFrame Theater, SolaFrame 1000 och SolaSpot 3000 - samt TurboRay och ArcSystem. Dock får vi säga att vi blev särskilt fångade av den senaste uppdateringen till Eos-konsolerna: 3.0. Denna version inkluderar nämligen ETC:s första integrerade, programmerbara 3D-miljö, vars teknologi går under namnet Augment3d, och är ett finessrikt designsystem med inbyggt kontrollverktyg för hantering av cues i realtid. Genom detta ska man få en tydligare överblick av exempelvis en scen och på förhand kunna göra snabba justeringar av flera steg i ljusbestyret.

Den senaste uppdateringen till Eos-konsolerna, 3.0, inkluderar ETC:s första integrerade, programmerbara 3D-miljö, vars teknologi går under namnet Augment3d.

Hos tyska GLP (German Light Products) var det kalas - och då ett ordentligt sådant. Den i år fyllda 25-åringen passade därför på att bygga ut sin KNV-serie med effektduon Line och Dot. Line är en linjär skapelse bestående av fem ljusstarka RGBW-pixlar som går hand i hand med fjolårets releaser Cube och Arc. Dot är mer av en standalone-enhet och utgörs av en ensam RGBW-pixel och kan fästas i fixturen X4. Störst uppståendelse skapade man däremot med höjdpunkten Highlander, GLP:s senaste rörliga fixturflaggskepp. Maskinen nyttjar en 1 400-watts-lampa tillsammans med frontlins på 230 millimeter/9 tum och ska dundra ut en "massiv" ljusstyrka. Färgtemperatursmässigt levererar den 6 000 K (native), och dess optik specar CRI-, CQS- och TM-30-värden på över 90.

Höjdpunkten i GLP:s monter var helt klart den kraftfulla fixturen Highlander.

GLP:s KNV-serie utökas genom de kompakta, men kraftfulla, Dot och Line.

Svenska LumenRadio fick många ögon på sig i samband med releasen av Moonlite, en nätt och trådlös batteridriven, tillika kombinerad mottagare och sändare. Enheten går att koppla upp sig mot via Bluetooth, där man sedan via en app i telefonen kan sätta igång med konfiguration. Tekniken är även open source, ska tilläggas.

Likt fjolåret var det tjeckiska tillverkaren Robe som även i år stal showen med en rejält påkostad monter, där man innanför väggarna firade 25-årsjubileum. Till denna tillställning stod uppföljaren till Megapointe i centrum, Ipointe. Här har vi en IP65-klassad rörlig LED-maskin som man hävdar vara ”extremt flexibel och användbar” med fullt acceptabel vikt i förhållande till klassningen.

Under Robes 25-årskalas stod uppföljaren till Megapointe i centrum, Ipointe.

Knallade man till Swisson-lägret fanns en gigabit-switch namngiven XES-2T6, utrustad med dubbla nätdelar och powercon för redundans. Med en uppställd på scen och en på mixerplats, till exempel, kan man tilldela olika grupper, till exempel ljud och ljus.

Hos Zero88 kunde man beskåda en purfärsk dimmer vid namn Betapack 4. Den har fläktlösa dimmerkretsar, med fast strömuttag på varje krets, vilket gör att användningsområdet spänner även till strömdistribution. På monteringssidan går det att applicera den på handtag eller i rack. Som en liten blänkare inom samma område, introducerade Artistic Licence en kompakt DIN-monterad dimmer på 1 000 watt, som ska klara väldigt låga laster långt ner och ska enligt utsago göra den lämpad till LED.

Rigg

Telfer-serien D8+ har funnits i Chain Masters sortiment sedan många år tillbaka och utgjordes innan mässan av nio elektriska lyftanordningar med viktkapaciteterna 125, 160, 250, 320, 500, 1 000 och 1 250 kilogram. På PL+S presenterade man en ny motorserie med viktkapacitet från 320 till 1 000 kilogram, där man för första gången flikade in med en 750-kilogramsvariant. Storleken och vikten är identisk med 500-kilogramsmodelen (7x22 mm, 27 kilogram).

Till Chain Masters nya serie motorer i D8+ introducerade man för första gången en telfer med viktkapaciteten 750 kilogram. Kompakt och lätt, dessutom.

HOF Alutec har skapat något riktigt intressant för riggningsbruk med Hoffork 350 MLT² och beskriver den som den "ultimata traversen". Här erbjuder man inte bara något för trossar i rörelse, utan även roterande kopplingar, justerbara ben och stötdämpande hjul i ett format som är både stackbart och hopfällbart. Detta ska bana väg för helt nya möjligheter vad berör trossdesign för scen, teater och annat.

Och där sätter vi punkt och tackar för för den här gångens sammandrag från Prolight+Sound 2019.

REPORTAGE: Nordisk Film Bio, Uppsala

REPORTAGE: Nordisk Film Bio, Uppsala

REPORTAGE: Bright Group, Coop Norrbotten Arena

REPORTAGE: Bright Group, Coop Norrbotten Arena