Nytt stöd till kultur- och filmbranschen 

Nytt stöd till kultur- och filmbranschen 

Foto: Marie-Therese Karlberg

Svenska Filminstitutet ska fördela 375 miljoner av det stödpaket om 1,5 miljarder kronor till kulturen som regeringen utlyste idag.

– 1,5 miljarder kronor till kulturen är ett viktigt tillskott, det visar på att regeringen förstått kulturens betydelse och kraft. Och vi är oerhört glada att 375 miljoner vikts till filmen, som haft enorma utmaningar under den här perioden, säger Anna Serner, vd Svenska Filminstitutet.

Tanken är att summan både kan kompensera för uteblivna intäkter och dessutom säkerställa förutsättningarna för högkvalitativ svensk film. Filminstitutet kommer att intensifiera dialogen med nyckelaktörer om hur fördelningen gör mest nytta.

– En filmproduktion involverar väldigt många olika yrkeskategorier, och när vi nu kan ge mer pengar till produktionsledet så betyder det att en större del av kedjan får en förstärkning, konstaterar Kristina Colliander, avdelningschef Filmstöd.

Fördelningen av pengarna kommer att ske i olika faser, och omfattar förutom stödmedel till produktionsområdet för film och dramaserier även stöd till biografer, distributörer och festivaler för uteblivna biljettintäkter.

Shure vill täcka alla dina trådlösa behov.

Shure vill täcka alla dina trådlösa behov.

Nytt samarbete mellan BenQ och Zoom

Nytt samarbete mellan BenQ och Zoom