TEST: Sony Alpha A9

TEST: Sony Alpha A9

Ett riktigt fartmonster

Text & foto: Jonas Nimmersjö

Med Sony A9 har man skapat ett riktigt fartmonster. Eller vad kan man kalla en kamera som klarar 20 bilder per sekund med följande autofokus i komprimerat RAW-format, 24,2 megapixel i fullformat och kan ha slutartider på 1/32 000 sekund? Att kameran är välbyggd och ser bra ut gör den än mer till en skräck för konkurrenterna. Men hur är den att arbeta med? Monitor fick möjligheten att låna en kamera under några veckor i juli. 

TYP Professionell spegellös systemkamera med video, Sony E-fattning
SENSOR 24.2 megapixel, 35mm Exmor RS CMOS-sensor i fullformat
ISO 100 – 51200 (kan utökas till ISO 50 – 204800 stillbild)
STILLBILD JPEG, RAW (Sony ARW)
VIDEO XAVC S 4K 3840 x 2160, HD 1920 x 1080, AVCHD 1920 x 1080, AVC MP4 1920 x 1080, 1280 x 720
FOKUSSYSTEM 693 punkter
LJUD IN 2 kanaler, inbyggd stereomikrofon, 3,5 mm-ingång för mikrofon med ström eller via tillbehör
LJUD UT 3,5 mm stereouttag
INTERFACE Ethernet PC remote, Multi/Micro USB, HDMI micro (Typ-D), Multi-interface hotshoe
WI-FI/BLUETOOTH Ja
SLUTARE 20 bilder per sekund. Mekanisk slutare 1/8000 till 30 sekunder, Bulb. Elektroniskslutare 1/32 000 till 30 sekunder
SKÄRM Vinklingsbar touchskärm 7,5 cm, 1 440 000 punkter
SÖKARE 3 686 400 punkter
MINNESKORT 2 kortplatser, SD (UHS-I/II) och för Memory Stick Duo eller SD(UHS-I)
STRÖM NP-FZ100, laddningsbart batteri
STORLEK OCH VIKT 126,9 x 95,6 x 63,0 mm, 673 g (med batteri och media)
PRIS 53 000 kronor
DISTRIBUTÖR Sony, www.pro.sony.eu
 

Med sin A7-serie visade Sony att spegellöst och fullformat är en riktigt bra kombination. Som Nikon-användare längtar vi efter den dagen Nikon släpper en spegellös kamera i fullformat. Tills dess får vi njuta av de stunder vi har möjlighet att testa Sonys kameror. Att byta system är för dyrt. Men det finns också saker med Sonys system som gör att de inte helt och hållet hamnar på toppen. Då menar vi inte bildkvalitet och sådant, utan små saker som för en del inte spelar stor roll, men som för andra är avgörande. 

Sony är i dag den enda tillverkaren av XQD-kort, sedan Lexar försvunnit från marknaden. Men Sony A9, deras professionella systemkamera, använder ändå bara SD-kort. Visserligen har A9 två kortplatser jämfört med en kortplats i A7-serien. Det är ett steg i rätt riktning, men varför inte XQD? Så mycket större är inte korten, men betydligt snabbare och hållbarare. En annan sak som kanske får många att tveka är avsaknaden av långa, ljusstarka teleobjektiv. En kamera som tar 20 bilder per sekund och har Ethernet-utgång för snabböverföring skulle kunna bli nummer ett bland sportfotografer. Bildhastigheten är mycket bra även för naturfotografer. Men i båda fallen saknas de långa teleobjektiven.  

FÖRSTA INTRYCKET

Som kamera är Sony A9, precis som andra spegellösa kameror, betydligt lättare än vad vi är vana vid när det kommer till DSLR-kameror. Men i storlek och vikt är den större än Fuji XT1 och tyngre än Panasonic Lumix DMC-GH4. Panasonics nya kamera Panasonic Lumix DC-GH5 väger dock mer än Sony A9. Den senare av dessa är nog den närmaste konkurrenten när det gäller spegellösa systemkameror som vänder sig till professionella användare. 

Sony A9 har en vinklingsbar touchskärm på 7,5 cm med 1 440 000 punkter.
 

I övrigt ser Sony A9 ut som en klassisk systemkamera, och som föregångarna i A7-serien med funktioner och rattar där de brukar sitta. Skärmen är vinklingsbar upp och ner ungefär som på Nikon D500 eller D750. Greppet är bekvämt och kameran är riktigt skön att hålla i. Men för de fotografer som söker en spegellös kamera för att lätta på kameraväskan är Sony A9 inte rätt väg att gå. En spegellös med fullformatssensor behöver i stort lika stora objektiv som en spegellös i fullformat. Vill du dessutom dra nytta av den fina sensorn på 24,2 megapixel behöver du objektiv med hög kvalitet, och då väger de också mycket. 

Vi testade kameran med Sony FE 2470mm f/2,8 GM och det något äldre objektivet Sony FE 70-200mm f/4 G OSS. Med dessa objektiv ger Sony A9 ett bra första intryck och känns och beter sig som en professionell kamera ska göra. Dock var kameran framtung med de tunga objektiven på. Vi tror att Sonys batterigrepp VG-C3EM hade varit till hjälp här. Då har kameran plats för två batterier. Trots att vi tyckte greppet på kameran var skönt så toppar det inte vår lista över sköna grepp. Den positionen i vår lista över sköna grepp har Nikon D500. 

4K MED FULLFORMAT

Sony A9 filmar i 4K i fullformat, med alla pixlarna. Detta är unikt och något vi hoppas både Canon och Nikon kan klara av med kommande kameror. Det Sony A9 gör är att spela in en 6K-film som skalas ned till 4K. Kameran har också zebra-mönster och focus peaking. Men till skillnad från Sony A7RII har Sony A9 ingen S-Log-inställning. Om Sony planerar göra som Panasonic brukar göra, det vill säga att sälja vissa professionella uppgraderingar, vet vi inte. Om det kommer med en gratis uppgradering eller om det kommer över huvud taget vet vi heller inte. 

 Sony A9 har bildstabilisering i ”fem vinklar” inbyggt i kameran. Detta ska hindra fem olika typer av kameraskakningar från att göra bilden oskarp.

Kanske är det så att Sony med denna kamera vänder sig främst till stillbildsfotografer, som ibland filmar och att det kommer komma andra kameror i Sony A9-serien som är mer för videofotografer. Behöver du en liknande kamera i dag som har S-Log får du titta på Sony A7-serien. Det går att ställa in zebra-mönster i olika nivåer i både sökare och skärm, samt ställa in focus peaking eller välja fokusförstoring. Hjälpmedel som vi tyckte var mycket användbara. Kameran spelar in 4K med 100 Mbit/sekunds bithastighet vilket ger stor detaljrikedom i filmen. Via HDMIutgången går det att få ren HDMI-signal med både 4K och Full HD för att få okomprimerad film till extern filminspelare eller extern bildskärm. 

5-AXLARS STABILISERING

Som med de senare modellerna i Sony A7serien spelar det ingen roll vilket objektiv du har på kameran, du får ändå bildstabilisering. Sony A9 har bildstabilisering i ”fem vinklar” inbyggt i kameran. Detta ska hindra fem olika typer av kameraskakningar från att göra bilden oskarp. Bildstabiliseringen motsvarar en fem stegs snabbare slutartid. Detta ger dig många möjligheter att ta bilder i befintligt ljus som annars hade varit omöjliga utan stativ eller högre ISO. Högre ISO är inga stora problem för denna kamera, vilket vi upptäckte vid vårt reportage i Sunne. 

Vid första rundvandringen i Berättarladan var det mörkt. Ett bra tillfälle att testa Sony A9 i mörker. Bilden är obearbetad. ISO 12800, bländare f5,6 och slutartid 1/40 sekund.
 

Med objektiv som har bildstabilisering får du en ännu bättre bildstabilisering. Något som är imponerande för en fullformatskamera är att de 693 fokuspunkterna täcker upp till 95 procent av bilden. Och kameran var mycket snabb att hitta fokus även vid svagt ljus. En stor fördel med elektronisk sökare är att du kan exponera bilden innan du tar den, i sökaren ser du alltså bilden som den blir. Det gjorde det också lättare att se detaljer i bilden och var fokus ligger, och vi kunde se motiv i mörker som hade varit svårt att se med en optisk sökare före exponering. Att kameran sedan har bra bildstabilisering gör det ännu enklare att ta bilderna i mörkret. Sökaren har en uppdateringsfrekvens på 120 bilder per sekund, vilket gör att du aldrig har en svart bild i sökaren. Du kan alltså fotografera med 20 bilder per sekund och samtidigt se bilden i sökaren hela tiden.

ATT ANVÄNDA

Sony A9 är en robust men smidig kamera som är lätt att komma igång med, både när det gäller filmning och stillbildsfotografering.

Sony A9 är en robust men smidig kamera som är lätt att komma igång med, både när det gäller filmning och stillbildsfotografering. Men något vi aldrig tycks lära oss är menysystemet i Sonys kameror, vilka funktioner i menyn som låses/låses upp beroende på hur PASM-ratten är inställd. Kamerans lägesväljare kan ställas in på programautomatik (P), bländarautomatik (A), tidsautomatik (S), manuellt läge (M), helautomatiskt läge, S&Q scenval-läge och filmläge. Det finns också tre stycken programmerbara lägen. 

För att göra vissa inställningar för film måste ratten stå i filmläget, även om det går att filma i flera av de andra lägena. Det som däremot inte går att göra är att ta stillbilder när kameran är inställd i filmläget. Det vi hade önskat här var att avtryckaren i det läget automatiskt hade fungerat som inspelningsstart/REC-knapp. I menyn går det att ställa in det så om man önskar. Den dedikerade knappen för filminspelning tycker vi sitter lite märkligt till mellan AFON-knappen och sökaren. Vi tryckte ofta på fel knapp och startade inspelning när vi ville sätta fokus.

För att justera ljudnivåer måste man in i menyn, vilket är bökigt och svårt att göra under inspelning. Men med alla de tillbehör för filmning som Sony har och som går att sätta i blixtskon, till exempel Sony URX-P03D, som vi testat i ett tidigare nummer av Monitor, är det inget vi tycker sänker vår uppfattning av denna kamera.

Vi fick inte fotografera under föreställningen av Charlotte Löwensköld med Västanå teater i Berättarladan i Sunne. Men vid applåderna i slutet var det tillåtet. För att inte bränna ur högdagrarna underexponerade vi. Till vänster redigerat, och till höger obearbetat. (ISO6400, f 5,6, 1/1250)

Bortsett från våra problem med inspelningsknappen och letande i menyer var det lätt att använda kameran. Kameran har både mekanisk och elektronisk slutare som går att välja manuellt eller låta kameran välja. Vill du fotografera utan att störa är den ljudlös när du valt elektronisk sökare. Vi såg inte några tecken på bandning i bilden, något som vi sett med andra spegellösa kameror med elektronisk slutare. Om det berodde på tillfälligheter eller inte vet vi inte. Sensorn ska vara ”stackad” och ha en snabbare avläsning av bilden än tidigare sensorer, vilket ska kunna förhindra bandning (som sker när ljuskällans frekvens inte stämmer med kamerans) och ”rolling shutter”, effekter som sker vid fotografering av snabbt rörliga motiv eller hastig panorering. 

SAMMANFATTNING

Detta är kanske inte en kamera för filmare, även om det finns tillbehör som gör filmandet till en dröm. Kameran saknar vissa inställningar som många filmare vill ha, som S-log. Men med det sagt, tror jag det är en kamera som mycket väl passar dem som både filmar och tar stillbild. Och är S-log inget du är beroende av som filmare så skulle vi rekommendera denna kamera före A7-serien. En stor anledning är det nya batteriet, vi hade bara ett batteri med i vårt testpaket och klarade oss fint. Om du är stillbildsfotograf som ibland behöver rörlig bild, kanske för en VLOG eller som komplement till stillbilder och text på en nättidning, duger film från denna kamera mycket bra. Det är ingen brist i kvaliteten på vare sig film eller bild.

Vi hade gärna behållit denna kamera några veckor till och då testat den med batterigrepp och andra tillbehör. Och vi hoppas att Sony snart kommer med ljusstark optik som har längre brännvidd än 70–200 mm. Kameran som den är kan mycket väl konkurrera med Nikons och Canons toppmodeller när det gäller sportfotografering. Det är inte alla sporter som behöver långa teleobjektiv. Det denna konkurrerar med är den breda autofokustäckningen på 95 procent av sökaren och den snabba seriebildstagningen på 20 bilder per sekund. Samt det faktum att du ser i sökaren hur du exponerar. 

En stor fördel när du måste göra film är ju också att den har en elektronisk sökare. Du behöver inte en lupp över skärmen för att se vad du filmar när solen lyser på kameran. Att kameran dessutom kan fotografera helt ljudlöst gör att den skulle vara en perfekt kamera för bröllopsfotografer och andra som inte vill störa. Så, ja, vi är imponerade av Sony A9

MINUS

  • Bara SD-kort
  • Ingen S-log

PLUS

  • Snabb autofokus
  • Sökaren
  • Snabb serietagning
BRANSCHNYHET: Samsung Electronics under nytt ledarskap

BRANSCHNYHET: Samsung Electronics under nytt ledarskap

MJUKVARUUPPDATERING: AJA Video Systems Helo inne på v2.0

MJUKVARUUPPDATERING: AJA Video Systems Helo inne på v2.0