TEST: Nikon Z7 & Sony A7R III

TEST: Nikon Z7 & Sony A7R III

Spegellös duell

Text & foto: Jonas Nimmersjö

Det är åter dags för ett dubbeltest mellan två maskiner vi har haft ögonen på ett tag. Och den här gången rör det sig om kameror från Sony och Nikon i form av A7R III och Z7. En testrunda där den ena koras till solklar vinnare rörande byggkvalitet och grepp, medan den andra levererar ett vassare fokus.

I flera år har Sony varit ohotad ledare i segmentet spegellösa fullformatskameror och har hunnit bygga upp en arsenal av optik för dessa kameror. Men de är inte längre ensamma. Nikon lanserade i augusti ett helt nytt system: Nikon Z. Kort därefter följde Canon efter genom att lansera Canon EOS R. Både Nikon Z och Canon EOS R har helt nya objektivfattningar. Senare under hösten har även Panasonic aviserat att de kommer börja med spegellösa fullformatskameror med Leica L-fattning. Sony är inte längre ensamma på spelplanen, och vi tror att konkurrensen är något som gynnar oss fotografer. Vi har nu fler märken att välja mellan och tillverkarna sporras att ge oss bättre produkter. 

I några veckor har Monitor fått låna en Nikon Z7. Vi har under samma tid också lånat en Sony A7R III, för att kunna jämföra de två kamerorna med varandra. Eftersom Sony-kameran släpptes redan förra året så är trycket på den kameran inte lika högt. Vi kunde därför låna den under en lite längre period. Tanken var att detta test skulle vara en klassisk shootout i vilda västern-stil, där de två kamerorna möter varandra i en duell. Riktigt så blev det inte.

Vi hade under testperioden med oss de båda kamerorna på olika uppdrag vi gör till vardags och använde dem som våra arbetsredskap. Det är en av anledningarna till att Nikon Z7 har en stor fördel. De kameror vi använder normalt är Nikon D500 och Nikon D850. Till dem har vi ett stort antal objektiv och blixtar, samt reservbatterier.

Vår lånekamera från Sony levererades med ett Sony FE 24-70mm f/2,8 GM-objektiv. Nikon-kameran levererades med ett Nikkor S 24-70mm f/4, ett Nikkor S 35mm f/1,8 och FTZ-adaptern. Detta gjorde att vi hade fler valmöjligheter med Nikon-kameran. Vi hade två dedikerade objektiv. Vi kunde använda alla de Nikon-objektiv vi hade sedan tidigare genom att använda FTZ-adaptern. Och vi kunde byta batteri om det som följde med kameran tog slut när vi var ute på jobb.

SONY A7R III

Sony A7R III är, som namnet säger, version tre av Sonys högupplösta kameraserie. Vi har tidigare testat Sony A7R II, föregångaren till denna modell, i nummer ett 2016, och Sony A9, en kamera med lägre upplösning som är mer anpassad för snabbhet i nummer tio 2017. Vi gillade båda de kamerorna, inte minst Sony A9.

En viktig förändring mellan version två och tre är att Sony A7R III använder det nyare NP-FZ100-batteriet med högre kapacitet, som även Sony A7 III och Sony A9 använder. Sony A7R III har en fullformatssensor på 42,4 miljoner pixlar och har bildstabilisering i kameran. Det märks att Sony har haft några år och modeller på sig före denna kamera.

A7R III har ny processor, BIONZ X, och AF-system, som enligt Sony är två gånger snabbare och mer precist än Sony A7R II. Vi upplevde också att auto-fokusen i Sony A7R III var snabbare och med fler träffar än i Nikon Z7. Sony-kameran har också ögon-autofokus, där kameran automatiskt hittar ett öga och följer det med fokus.

Detta var något vi saknade i Nikon Z7. Nikon-kameran har även den följande fokus, men då inte lika precist för att fokusera på ögonen. Buffertminnet i A7R III klarar 28 okomprimerade RAW-filer. Femaxlars bildstabilisator finns i kameran och klarar 5,5 stegs längre exponeringstid.

SENSOR 35 mm Exmor R CMOS-sensor, 35,9 mm x 24,0 mm
UPPLÖSNING 42,4 miljoner pixlar
ISO 100–32000 (kan utökas till ISO 50–102400)
STILLBILD JPEG, RAW (Sony ARW, 14 bitar okomprimerad RAW)
VIDEO 4K XAVC S/AVCHD-format Version 2.0-kompatibel. Komprimering XAVC S: MPEG-4 AVC/H.264, AVCHD: MPEG-4 AVC/H.264, Bildprofil, bland annat S-log2, S-Log3.
OBJEKTIV Sony E-fattning (Sony A-fattning med adapter)
BILDSTABILISERING 5-axlars i sensorn. 5,5 slutarsteg
SKÄRM Vinklingsbar pekskärm, 7,5 cm (3,0 tum). TFT-skärm, 1 440 000 punkter
LJUD IN 3,5 mm stereo-mikrofoningång, inbyggd stereomikrofon eller XLR-K2M/XLR-K1M/ECM-XYST1M (säljs separat)
PRIS 28 000 kronor exklusive moms (kamerahus)
DISTRIBUTÖR Sony, www.sony.se

NIKON Z7

För Nikon är detta deras första spegellösa systemkamera, om man inte räknar med Nikon 1-systemet. Den lanserades tillsammans med Nikon Z6, som började säljas i slutet av november, och fyra objektiv med den nya Z-fattningen, Nikkor Z 24-70mm f/4 S, Nikkor Z 35mm f/1,8 S, Nikkor Z 50mm f/1,8 S och NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct (som ska komma i butikerna i början av 2019).

Fattningen har en diameter på 55 millimeter, till skillnad från Sony E som har en fattning på 46,1 millimeter. Avståndet mellan optik och sensor i Nikon Z-kamerorna är 16 millimeter och för Sony E-fattning 18 millimeter. Den större fattningen och det korta avståndet till sensorn ger Nikon fördelar när det gäller konstruktion av ny optik.

Den nya adaptern, FTZ, gör det möjligt att sätta Nikon F-optik på den nya kameran. Enligt Nikon ska de då prestera lika bra som om de satt på en Nikon F-kamera. De Nikon-objektiv vi testade med fungerade fint och vi märkte ingen skillnad i AF-hastighet, som vi tror beror på själva adaptern.

En fördel är att VR-optik fungerar med full bildstabilisering i objektivet och med treaxlars stabilisering i kameran. Objektiv utan bildstabilisering får även de stabilisering i kameran, men med FTZ. Med de nya Z-objektiven har kameran en femaxlars stabilisering. Buffertminnet i Z7 är 23 bilder i RAW med full upplösning. Det kan jämföras med Nikon D850 som har cirka 54 bilder i buffertminne, och D500, som inte har någon gräns alls.

Det är också något lägre än i Sony A7R III, men till skillnad från Sony så går det betydligt snabbare att skriva på XQD-kortet så att bufferten töms snabbare än på Sony-kameran och du kan fortsätta fotografera. När det finns CF-Express-kort på marknaden kommer Nikon släppa en uppdatering som ger kameran möjlighet att använda CF-Express.

SENSOR 35 mm CMOS, 35,9 mm x 23,9 mm
UPPLÖSNING  45,7 miljoner pixlar
ISO 64–25 600 (kan utökas till ISO 32–102 400)
STILLBILD JPEG, TIFF, RAW (Nikon NEF 14 och 12 bitar okomprimerad eller komprimerad)
VIDEO 4K MOV, MP4. Komprimering H.264/MPEG-4, Bildprofil, bland annat Flat (i kameran), N-LOG (endast via HDMI, 10 bitar)
OBJEKTIV Z-fattning (Nikon F-fattning med FTZ-adapter)
BILDSTABILISERING 5-axlars i sensorn. 5,5 slutarsteg
SKÄRM Vinklingsbar pekskärm, 8 cm (3,2 tum). TFT-LCD-pekskärm, 2 100 000 punkter
LJUD IN 3,5 mm diameter, strömförsörjning via plug-in stöds
PRIS 31 992 kronor exklusive moms (kamerahus)
DISTRIBUTÖR Nikon Europe BV, www.europe-nikon.com

WI-FI & BLUETOOTH

Båda kamerorna har Bluetooth och Wi-Fi för att koppla upp till en telefon för bildöverföring, kamerakontroll och för att ge kameran GPS-koordinater och tid från telefonen. Sony A7R III paras ihop med kameran via PlayMemories Mobile-appen och Nikon Z7 via SnapBridge-appen. Vi hade inga problem med att parkoppla kameran med mobilen. När det gäller SnapBridge har vi tidigare erfarenheter av den appen och rekommenderar användare att inte ha automatisk bildöverföring. Det vi gör är att föra över utvalda bilder vid behov. För att föra över bilder via SnapBridge måste de vara i Jpeg-format, därför fotograferar vi ofta i RAW+Jpeg. Det nya för Nikon Z7 jämfört med tidigare Nikon-kameror är att du nu kan koppla kameran till en dator via Wi.Fi, utan behov av separat tillbehör. För överföring på längre avstånd behövs tillbehöret WT-7A.

Kamerorna har många portar. De gemensamma är ljud in (mikrofon) och ut (hörlur) och USB-C. Sony A7R III har dessutom HDMI-mikroanslutning (typ D), USB micro (kameran kan drivas med ström från vardera en av de olika USB-ingångarna), blixtsynk-terminal och inte minst blixtsko med kontakter för många olika tillbehör från Sony. Z7 har utöver tidigare nämnda kontakter HDMI (typ C) och tillbehörskontakt.

HALLOWEENFEST – BRA TEST

Vi hade tillgång till Sony-kameran någon vecka innan vi fick en Nikon Z7 att testa, det gjorde att vi hade lite lugn och ro att lära känna det, för oss, mer obekanta kamera-märket. Men när vi till helgen före allhelgona äntligen fick en Nikon Z7 trängde vi oss in på en halloweenfest, ett lagom mysigt ställe, att testa de olika kamerornas fokus-förmåga i dåligt ljus, bildstabiliseringen i kamerorna och mycket annat. Egentligen var det inte så att vi trängde oss på, men när våra grannar ville varna oss för att de skulle ha en fest på kvällen passade vi på att fråga om vi kunde komma och fotografera. Vi var välkomna.

Under följande dagar och veckor använde vi kamerorna till allt vi normalt skulle använt våra egna kameror till, både vid privata sammanhang och för olika uppdrag. Det gjorde att det blev ett lagom varierat test och gjorde att vi kunde bilda oss en uppfattning om hur kamerorna är att använda.

FILMA MED KAMERORNA

När det gäller att filma med kamerorna har båda kamerorna möjlighet att filma 4K i fullformat. Alltså inte som Canons nya spegellösa kamera Canon EOS R, filma 4K i APS-C-läge. Sony A7R III filmar i 4K, 3 840 x 2 160, med 25 (25p PAL eller 30p NTSC) bilder per sekund, och HD, 1 920 x 1 080, upp till 100 bilder per sekund (100p PAL eller 120p NTSC). Kameran har flera inställningsmöjligheter för video, så som svartnivå, gamma, knee och olika färglägen, S-LOG2 och S-LOG3. Sony har en stor fördel när det gäller ljudet. I blixtsko-fästet finns det kontakter för många olika tillbehör för att få bra ljud in i kameran. Båda kamerorna har inställningar för zebra och valbar känslighet och färg för focus peaking.

Efter att i många år filmat med DSLR-kameror uppskattar vi möjligheten att filma med kamerans sökare mot ögat. Sökaren i Nikon Z7 kändes något bättre än den i Sony A7R III. Nikon Z7 kan filma 4K, 3 840 × 2 160 i 30p, 25p eller 24p, i HD kan kameran filma i 120p, 100p, 60p, 50p, 30p, 25p eller 24p, och slowmotion i 30p × 4, 25p × 4, 24p × 5.

Nikon Z7 är kompatibel med Atomos Open Protocol. Det gör att du kan starta och stoppa inspelning via din externa inspelare eller via kameran. När du använder en extern inspelare kan du spela in video med 10-bitars djup, vilket är fyra gånger mer information är vid det normala, 8-bitars djup. Du får då också möjlighet att spela in med Nikons N-LOG-färgläge, som är ett mer professionellt läge än det flat-läge Nikon har för filmning på sina DSLR-kameror. Spelar du in på minneskortet på Z7 får du nöja dig med flat-läget.

ATT ANVÄNDA

Som kamera är Sony A7R III inte olik sina föregångare eller Sony A9. Har man lärt sig hur en av Sonys spegellösa kameror fungerar är det lätt att använda Sony A7R III. Att vi tidigare använt och testat både Sony A7R II och A9 gjorde att vi lätt kunde börja använda denna kamera. Menyn känns igen från de kamerorna, men är enligt vår mening svårare att förstå än vad Nikon-menyer är.

För en Nikon-fotograf känns Nikon Z7 bekant direkt när du tar den i handen. Greppet har samma känsla, knapparna sitter där de brukar sitta och menyn har samma bekanta utseende. Med 24–70 f/4-objektivet på Nikon Z7 var den betydligt smidigare än vad Sony A7R III var med det 24-70 f/2.8-objektiv vi hade att tillgå. Men då saknade vi också den större bländar-öppningen. Nikon-objektivet har en låsningsmekanism i zoom-ringen som vi tycker fungerar bra och som gör objektivet väldigt kompakt vid låst läge för transport.

När det gäller stabiliseringen i kamerorna är den bra i båda. Med Nikon Z7 och objektivet 24-70 lyckades vi ta skarpa bilder handhållet med en hand, vid 70 mm, med en exponeringstid på 1/4 sekund. Vid 24 mm och båda händerna på kameran klarade vi ännu längre slutartider.

Båda kamerorna kan laddas via USB-C, men bara Sony-kameran kan drivas med ström från USB-C. Sony-kameran kan dessutom ha ett batterigrepp med kontroller för fotografering i porträttläge. Nikon har lovat att släppa ett batterigrepp för sin Z-serie, men det kommer sakna kontroller. Sony har två kortplatser, Nikon Z7 bara en. Men vi är tacksamma att den kortplatsen är för XQD-kort och inte SD-kort.

Båda kamerorna är utrustade med vinklingsbara pekskärmar. För den som vill använda dem för att vlogga kanske fullt vridbara skärmar hade varit att föredra. Men för oss är detta bättre och vi tror att det ökar hållbarheten.

SAMMANFATTNING

Att kora en vinnare i denna duell vågar vi oss inte på. Vi vet vilken kamera vi helst skulle vilja behålla, men den önskan beror mer på vad vi redan har än på kamerornas egenskaper.

När det gäller byggkvalitet är Nikon vinnare. Den känns lika robust som vår Nikon D850 och både kameran och den nya optiken ska hålla samma standard när det gäller vädertätning. Vi var inte oroliga när det under testet började småregna.

Greppet i Nikon Z7 får också poäng av oss. Sony A7R III har inte samma känsla i greppet, och när kameran hängde på våra fingrar kändes det som att den skulle kunna glida loss.

När det gäller fokus är Sony vinnare. Att Sony-kameran hade ett snabbare objektiv tror vi inte spelar roll i detta fall.

Som Nikon-fotograf sedan många år tillbaka är det ingen tvekan om vilket system vi skulle välja. Men om vi skulle välja en kamera att rekommendera för andra, som inte tidigare har en mängd Nikon-objektiv, blir det svårare. Vi skulle råda dem att testa själva. Det är inte stora skillnader i slutresultatet. Det finns skillnader i funktioner. Men vad man tycker om detaljerna handlar mycket om tycke och smak. Det vi vet är att båda kamerorna är mycket bra. Det vi inte vet är om Nikon med Z7 menar att det är deras toppmodell att konkurrera med Sony A7R III. Ett pris och en upplösning som Nikon D850, talar för det. Att den bara har en kortplats och inget funktionsgrepp, talar kanske emot. Att Nikon har planer på att släppa fler Z-kameror är det inget tvivel om, att Sony också planerar fler kameror är lika säkert. Och med Canons nya R-serie och Panasonic med L-fattning är framtiden spännande för den som vill ha en spegellös kamera med fullformatssensor. Så, den spegellösa duellen lär fortsätta.

SONY A7R III

PLUS

 • Multi-interface i hot shoe

 • S-Log

 • Pekskärm

 • Ögonföljefokus

 • Två kortplatser

MINUS

 • Krångligare meny

 • Sämre grepp

NIKON Z7

PLUS

 • 10-bitars djup

 • N-log

 • Pekskärm

 • Bra väderskydd

 • XDQ-kort

MINUS

 • Bara 10 bitar via HDMI

 • Inget ögonföljefokus

MJUKVARA I FOKUS: Adobe Rush

MJUKVARA I FOKUS: Adobe Rush

TRENDKOLLEN: Stillbildsfotografi

TRENDKOLLEN: Stillbildsfotografi