TRENDKOLLEN: Stillbildsfotografi

TRENDKOLLEN: Stillbildsfotografi

Vad ser du för trender inom fotografi?
(Monitor frågar fyra fotografer)

Text: Jonas Nimmersjö

Rena och skära tekniktrender finns det gott om i fotovärlden. Men vad har fyra etablerade fotografer för syn på stillbildsbranschen när vi väckte frågor rörande mjukare värden så som fotostilar och publiceringsplattformar? Detta sökte Jonas Nimmersjö svar på i sina intervjuer Glenn Strid, Erika Persdotter, Tobias Fischer och Ann-Louise Elvi Lindström.

Det har nog aldrig varit så lätt att bli fotograf som det är i dag. Vi ser bilder varje dag och lär oss tolka dem, får idéer och känsla för vad som ser bra ut. Men det har nog heller aldrig så svårt att bli fotograf som det är i dag. I alla fall om man vill bli känd och tjäna pengar på det. Alla är fotografer och många blir kända utan att anstränga sig, andra gör allt men når ändå inte fram till berömmelsen. Följer man trenderna sticker man inte ut, men gör man det inte riskerar man att vara helt fel. Men för att veta om man följer trender eller inte kan det vara bra att veta vad som är just trendigt.

När det gäller teknik är det tydligt i dag att den stora trenden är spegellösa fullformatskameror. Både Nikon och Canon har släppt spegellösa kameror med fullformatssensorer och ny fattning. Panasonic, som länge varit stora med MicroFourThirds-kameror, har även utannonserat kommande produkter med fullformatssensor och Leica L-fattning. Men det vi vill försöka få svar på här är inte tekniktrender, utan snarare fototrender.

Frågar man allmänt på olika fotoforum får man svar om att lifestylefoto och porträtt i naturlig miljö är trendigt, samt gatufotografering. Andra trender vi ser är analog fotografering och direktbildsfoto, i klassisk Polaroid-stil. Dessa två trender är kanske teknikrelaterade i sig, men det är metoder som påverkar slutresultatet mer än att bara byta till den senaste modellen av en digitalkamera.

För att få bättre koll på detta frågade vi fyra fotografer om vad de ser för trender inom fotografi. Vi lämnar därmed över ordet till Glenn Strid, frilansande fotograf för porträtt och friluftsliv, Erika Persdotter, frilansfotograf, Tobias Fischer, frilansfotograf som arbetar redaktionellt och kommersiellt med porträtt-, mode- och produktbilder, och Ann-Louise Elvi Lindström, nyfödd-, barn- och familjefotograf.

Vad ser du för trender inom fotografi?

– En trend som jag märker är, att i takt med att alla blir sina egna ”influencers” så ökar mängden lifestyle-fotografer i raketfart, svarar Glenn Strid. Redigeringstekniker man ofta ser är olika matchande filter som fotografen antingen själv skapat eller köpt av annan fotograf. Man eftersträvar inte den perfekta råfilen, utan förlitar sig på ”looken” som filterna har. 

– Det känns som att det generellt är lite mer tryck och svärta i redigeringen nu, vilket ju är lite roligare kan jag tycka, säger Erika Persdotter. Men också att det finns en tanke om enhetlighet i det flöde man skapar, att bilderna ska passa ihop och spela med varandra. Och min uppfattning är att ”äkta moments”, som man skapat eller konstruerat, är väldigt trendigt, det ska kännas på riktigt och dokumentärt fastän det är väldigt arrangerat. Samtidigt ser jag också det absurda eller konstnärliga som också får ta plats även i familjeporträtten och bröllopsbilderna.

Redigeringstekniker man ofta ser är olika matchande filter som fotografen antingen själv skapat eller köpt av annan fotograf.
— Glenn Strid

– Min känsla är att det finns två grenar, säger Tobias Fischer. Den ena grenen blir mer och mer beroende av efterarbetet – det handlar i princip om digitala kollage – och den andra grenen vill tillbaka till rötterna och i princip efterarbeta så lite som möjligt. Detta återspeglas även i motivval, komposition och känsla – antingen väldigt stajlat och tillrättalagt, eller dokumentärt och vardagligt.

– Många verkar gå åt det murriga och mörka hållet kring sin redigering, tror Ann-Louise Elvi Lindström. Det ska gärna vara skarpa skuggor och gärna en matt känsla kring bilden.

Och vad gäller publicering av bilder?

– Instagram känns för evigt trendigt, tycker Glenn Strid. Det kommer ibland lite appar som förbättrar dina möjligheter att lyckas där. Ett sådant exempel är appen Unfold som gör dina ”stories” lite mer intressanta för tittaren. Inom Instagram är det också just ”stories” som känns trendigast. Man bjuder på många bilder, ”behind the scenes” och mer interaktion med sina följare. 

– Vilka sociala plattformar man borde använda som är det senaste är jag inte helt bekant med själv ännu, säger Erika Persdotter. Instagram är där jag kikar, men har hört att det håller på att dö.

– Jag upplever att färre fotografer har hemsidor nu än tidigare, säger Tobias Fischer. Många litar på att sociala medier ska göra jobbet. Vissa har också valt att ha sin portfolio på en större plattform, till exempel Fotosidan.se. Vad det gäller sociala medier är min känsla att Instagram är den största aktören för fotografer, och det tror jag kommer att hålla i sig.

– Känns som att de flesta använder Instagram, eftersom det är lätt att nå ut både till företag och privata, säger Ann-Louise Elvi Lindström. Jag själv som fotograf använder Instagram mycket och märker bra respons där, speciellt om man använder stories-funktionen.

Ska man följa trender?

De fyra fotograferna ser liknande trender när det gäller fotostil och bildredigering, kanske har de lite olika syn på vilka sociala plattformar som är trendiga. Själva använder vi numera mest Instagram för att visa bilder.

Vi har också bilder på Flickr, men vi undrar om den plattformen är så trendig. Vi hade tidigare ett konto på 500px, som förmodligen är trendigare, så där borde vi kanske stannat. Vi har också ett konto på Fotosidan.se, men har nog inte lagt upp en bild där de senaste fem åren.

Som Tobias Fischer skriver tror jag också att färre fotografer använder en egen hemsida, särskilt för att visa bilder. Vi har en hemsida, men använder den mer generellt för att blogga. (Tyvärr inte så regelbundet som vi ville från början.)

När det gäller redigering vill vi ha en egen stil och inte härma eller apa efter, samtidigt vill vi ju inte verka helt ute. Men kanske vi går vi själva åt det håll Tobias beskriver som den grupp fotografer som vill efterarbeta så lite som möjligt, även om vi då och då efterarbetar en hel del.

Ska man följa trender? Den frågan ställde vi inte till de fyra fotograferna. Om du bara följer en trend så ser dina bilder ut som alla andras och det dröjer nog länge innan du blir sedd. Om du inte följer trenderna utan skapar en egen stil så finns ju risken att det aldrig går hem. Men chansen finns ju också att folk faller för dina bilder och du blir upptäckt som fotograf.

Vårt råd är: Stirra dig inte blind på hur andra gör. Inspireras av de fotografer du gillar, men plagiera inte deras stil. Försök vara dig själv. Sedan beror det ju på, som yrkesfotograf är det ju inte alltid du själv som avgör, kunden kanske vill att en bild du tar ska passa deras stil, ska matcha deras övriga marknadsföringskoncept.

Men, vad du än gör, tappa inte glädjen att ta upp din kamera och skapa.

TEKNIKTRENDER

(Samtidigt som vi i huvudsak skulle få svar på fototrender, kunde vi ändå inte hålla oss från att lista en handfull tekniktrender.)

DRÖNARE
En trend vi ser är att fler och fler stilbildsfotografer ”vloggar”, gör videobloggar, om sitt fotograferande. Något som hjälper dem med detta är en drönare liten nog att ha med i kameraväskan, som inte tar mer plats än ett normalstort zoomobjektiv. Exempel på en sådan är DJI Mavic Air.

DJI Mavic Air.jpg

PRIME-OBJEKTIV
Då gatufotografering och lifestyle-foto är allt mer trendigt blir användandet av objektiv med fasta brännvidder vanligare. För gatufoto kanske 28 mm eller 35 mm fungerar fint. Eller varför inte det ständigt trendiga 50 mm-objektivet. Som det här: Sigma 50mm f/1,4 DG HSM Art.

Sigma.jpg

SPEGELLÖST
Den stora trenden är spegellöst, och då spegellöst med fullformats-sensorer. Sony har länge varit ensamma i detta segment, men under året har både Nikon och Canon släppt spegellösa fullformatskameror, Nikon Z7 och Nikon Z6 samt Canon EOS R. Panasonic, Leica och Sigma bildade under året ”L-mount Alliance” för en gemensam objektivfattning för spegellösa fullformatskameror.

Spegellöst.jpg

LÄTTA SUPERTELE
Detta hoppas vi blir en trend. Nikon har nyligen släppt sitt andra teleobjektiv med fresnel-optik, AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR. Det är ett kompakt teleobjektiv med lägre vikt som gör att du inte längre behöver tveka om du ska ta med det eller inte. Vi hoppas att fler tillverkare hakar på denna trend.

Nikkor.jpg

LITEN SLIDER
Att packa lätt är trendigt, eller i alla fall bra för ryggen. Som med produkterna ovan är storleken och vikten det som ofta gör att prylarna lämnas hemma. Med en liten slider som denna, Edelkrone SliderONE v2, behöver du inte tveka om du ska ta med den eller inte.

Edelkrone.png
TEST: Nikon Z7 & Sony A7R III

TEST: Nikon Z7 & Sony A7R III

INTERVJU: Scen-, event- och teaterbranschen säger sitt om yrkeskompetens

INTERVJU: Scen-, event- och teaterbranschen säger sitt om yrkeskompetens